Aan ophoogzand worden weinig eisen in tegenstelling tot speelzand. Daardoor wordt het zand niet schoon gezeefd en kan het zand steentjes, schelpen en andere soorten vervuilingen kennen. Tevens laat het door de zandstructuur weinig water door. Dus wilt u een zandbak vullen, gebruik dan het daarvoor bedoelde speelzand.
Als grondsoort bestaat zand uit minerale deeltjes met een korrelgrootte (korreldiameter) tussen de 0,063 en 2 mm. Het is een in het water, rivier of zee, afgezet materiaal. Zand is een waterdoorlatende grondsoort. Zand geeft een goed draagvlak voor een gebouw omdat het nauwelijks samendrukbaar is.
Drainagezand - ook bekend als drainzand - is een zandsoort die bekend staat om zijn waterdoorlatendheid. Hierdoor is drainagezand uitermate geschikt om te gebruiken voor oppervlakken waar het niet gewenst is als er water blijft liggen.
Speelzand is tot slot tevens waterdoorlatend om ervoor te zorgen dat wateroverlast in een zandbak minimaal is of goed wordt afgevoerd richting de grond.
Ophoogzand zorgt voor een goed verdichte en stabiele ondergrond die tevens waterdoorlatend is. De drainerende werking van ophoogzand is een belangrijke eigenschap. Dit zorgt ervoor dat hemelwater in de ondergrond kan zakken.
Omschrijving. Gator XP G2 Polymeer Voegzand is een nieuw en revolutionair voegzand, geschikt voor terrassen, opritten, zwembadranden, parkeerplaatsen, voetpaden, enzovoort. Dit voegmiddel bestaat uit zand en een bindend polymeermiddel, waardoor de voeg water kan doorlaten tijdens neerslag.
Straatzand.net levert geel zand voor uw tuin: voor onder de bestrating of een terras. We leveren geel zand waar ook aannemers en stratenmakers mee werken: goed waterdoorlatend en makkelijk af te reien.
Aan ophoogzand worden weinig eisen in tegenstelling tot speelzand. Daardoor wordt het zand niet schoon gezeefd en kan het zand steentjes, schelpen en andere soorten vervuilingen kennen. Tevens laat het door de zandstructuur weinig water door. Dus wilt u een zandbak vullen, gebruik dan het daarvoor bedoelde speelzand.
Brekerzand, ook wel bekend als inveegzand of vulzand, is uitermate geschikt voor het invegen van voegen tussen uw bestrating. Bij ons vindt u vrij grof inveegzand, waarmee u vanzelf een egaal, mooi resultaat creëert. Een ander voordeel van de grove structuur, is dat het zeer waterdoorlatend is.
Ondergrond waterdoorlatende klinkers
Een geschikte ondergrond voor waterdoorlatende verharding is bijvoorbeeld stabilisé. Dit is een waterdoorlatende ondergrond die bestaat uit zand met een beetje cement. Andere geschikte ondergronden bestaan bijvoorbeeld uit geëgaliseerd zand of gemalen steenpuin.
Geef onkruid geen kans
Voegzand (Zilverzand of Black Sparkle) is geschikt voor alle soorten en maten voegen. Dit voegzand zorgt voor een preventieve werking, die voorkomt dat onkruid kan ontkiemen. Nadat u de stenen of tegels heeft verwerkt, zorgt u ervoor dat u beschikt over voldoende voegzand.
Is straatzand hetzelfde als ophoogzand? Nee, hoewel straatzand en ophoogzand wel op elkaar lijken. Ophoogzand is meer geschikt om een bepaalde oppervlakte op te hogen. Aan ophoogzand - één van de goedkoopste zandsoorten - worden ook minder eisen gesteld.
De volgende stap is het gebruiken van een onkruidwerend voegzand. Het bevat geen worteldelen en voorkomt hierdoor onkruidvorming tussen de tegels of stenen. Het is geschikt voor het invoegen van alle soorten sierbestrating. Door de fijne korrel is onkruidwerend voegzand ook erg goed te gebruiken in smalle voegen.
Ophoogzand (ook wel straatzand of stopzand genoemd) wordt gebruikt als onderlaag van de bestrating of voor het opvullen van je achtertuin. Deze zandsoort heeft een goede waterdoorlatendheid waardoor ophoogzand geschikt is om onder uw bestrating te gebruiken. Ophoogzand wordt na het leveren vaak ingetrild.
Kiezel of grind: dit zijn ronde of gebroken steentjes die in verschillende kleuren en formaten verkrijgbaar zijn. Ze zijn goedkoop, makkelijk te plaatsen en zeer waterdoorlatend. Het nadeel is dat ze kunnen verschuiven of wegspoelen bij hevige regenval of wind. Ook kunnen ze onkruidgroei bevorderen.
Drainagemortel bestaat uit gravé steentjes, cement en water. Eenmaal uitgedroogd is deze volledig waterdoorlatend. Hierdoor vloeit het water steeds weg en is er geen kans op het opvriezen of uitzetten van je terras vloer, waardoor de vloerafwerking veel langer meegaat.
Split of grind valt onder waterdoorlatende bestrating. Water kan gemakkelijk langs het kleine gesteente naar de ondergrond stromen. Als u split of grind in uw oprit heeft, bent u dus milieubewust bezig en helpt u moeder natuur met haar waterprobleem.
Traditioneel beton is zeker niet waterdoorlatend. De doorlaatbaarheid van beton hangt af van de samenstelling van het beton. Je kan namelijk verschillende materialen toevoegen aan het mengsel om de doorlaatbaarheid van het beton te regelen.
Brekerzand heeft een hoge haakweerstand en zorgt dat de bestrating goed blijft liggen nadat het ingeveegd is. Tegenwoordig wordt er veel gekozen voor grijze, antraciet en zwarte bestrating.
Ophoogzand wordt ook wel schoon zand, straatzand of vulzand genoemd. Met al deze benamingen bedoelen we hetzelfde: wit zand dat je gebruikt om een goede basis voor je bestrating te maken.
Goed speelzand is extra gezeefd en gespoeld waardoor vervuiling verwijderd is. Materialen die niet in het zand thuishoren zijn eruit gefilterd zoals stenen en andere scherpe voorwerpen.
De belangrijkste overeenkomst tussen geel zand en ophoogzand is dat het zand een hoekige structuur heeft en uitermate goed te verdichten is. Het belangrijkste verschil tussen ophoogzand en geel zand is de toepassing van het zand. STRAATZAND. Geel zand wordt ook wel straatzand genoemd en is vrij van klei of leemdelen.
Kleigronden zijn over het algemeen slecht waterdoorlatend. Als er water blijft staan in je tuin dan is dat vaak een gevolg van een storende laag in de ondergrond. Zo'n laag kun je doorbreken door de border diep door te spitten met een mobiele kraan.
De individuele lagen kunnen goed water vasthouden, dit kan op- lopen van 30 tot 70% van het volume dat uit water bestaat. Dit maakt de bewerkbaarheid van veen erg gering. Door het hoge vochthoudende vermogen en de slechte waterdoorla- tendheid is de draagkracht van veen erg laag.
De term Geel zand is van vroeger uit ontstaan in Brabant, waar het zand dat gebruikt werd om een gat op te vullen of in te straten een gelige kleur had. Deze term is altijd in de volksmond blijven hangen voor zowel straatzand als ophoogzand.