Te veel schermtijd kan schadelijk zijn voor de gezondheid, omdat het effect zou hebben op de ogen en het concentratievermogen. Daarnaast leidt te veel schermtijd tot verstijfde spieren van het lang stilzitten en kan de hormoonhuishouding van slag raken.
Onderzoek toont aan dat kinderen die dagelijks veel naar een scherm kijken, over een dunnere hersenschors beschikken dan leeftijdgenootjes. Ook werken verbindingen in de witte stof in de hersenen minder goed, waardoor de zenuwcellen in het brein signalen slechter overdragen.
8 – 10 jaar: maximaal 1 à 1,5 uur per dag. 10 – 12 jaar: maximaal 2 uur per dag. 12 jaar en ouder: maximaal 3 uur per dag.
De schermtijd van een mobiele telefoon ligt op gemiddeld 2 uur en 21 minuten per dag. Een gemiddelde schermtijd van 5,5 uur klinkt hoog, maar als je het vergelijkt met de rest van de wereld dan scoren we laag. Volgens het onderzoek spenderen mensen wereldwijd namelijk 7 uur per dag op een scherm.
Gemiddeld besteden kinderen van 13 tot en met 16 jaar circa vier uur per dag aan tv series kijken (vooral Netflix), computeren en gamen. Daarnaast zijn ze zo'n anderhalf uur per dag aan het communiceren via social media.
Drie uur en negen minuten op een computer of tablet, twee uur en 21 minuten op een mobiele telefoon. Dat lijkt misschien veel, maar uit het onderzoek van TEAM LEWIS en GMI blijkt dat Nederlanders ver onder het gemiddelde zitten. Volgens het rapport spenderen mensen wereldwijd namelijk 7 uur per dag op een scherm.
Bij kinderen tot 2 jaar is het maximaal 5 minuten per dag. En dan naarmate ze ouder worden, tot 6-8 jaar, 1 uur maximum. Bij 10 jaar: 1 uur tot 1,5 uur. Vanaf 12 jaar is dat 2 uur tot maximum 3 uur per dag schermtijd aangewezen.
6 – 8 jaar: maximaal 1 uur per dag (liefst 2 x 30 minuten) 8 – 10 jaar: maximaal 1 à 1,5 uur per dag. 10 – 12 jaar: maximaal 2 uur per dag. 12 jaar en ouder: maximaal 3 uur per dag.
Een algemene regel is: niet meer dan twee tot drie uur beeldschermtijd per dag. Drie uur is al veel. Vooral als je wilt dat er nog tijd over is voor beweging en andere dingen. Het is belangrijk om regels te hebben voor hoe je kind media gebruikt.
8-10 jaar: maximaal 1 à 1,5 uur per beeldschermtijd per dag. 10-12 jaar: maximaal 2 uur beeldschermtijd per dag.
Schermtijd en ontwikkeling van je kind
Baby's, peuters en kleuters ontwikkelen trager als ze veel voor een scherm zitten. Daardoor is er minder tijd om te praten met de ouders en ontwikkelt een kind zich minder snel. Dit geldt zowel voor ontwikkeling van taal, emoties als relaties met anderen.
Het is dus niet zo dat je telefoon 's nachts opladen heel schadelijk is omdat de batterij dan 'overstroomt'. Toch raden sommige partijen, waaronder verzekeraars en de brandweer, af om je toestel voor het slapengaan aan de oplader te leggen. Dit heeft vooral met het risico op brandgevaar te maken.
Je telefoon buiten de slaapkamer houden is een goede oplossing voor je nachtrust. Toch lukt dat de meesten niet. Zet daarom je telefoon op 'Niet storen'. Als je dit inschakelt zullen oproepen en meldingen stil zijn en word je tijdens het slapen niet afgeleid door meldingen en trillingen.
8-10 jaar: maximaal 1 tot 1,5 uur per dag. 10-12 jaar: maximaal 2 uur per dag. 12 jaar en ouder: maximaal 3 uur per dag.
Maar jongeren van 16 tot 25 jaar spannen de kroon: jongeren van 16 tot 25 jaar kijken op een doordeweekse dag 6 tot 7 uur op een scherm. Sinds corona is de schermtijd overigens voor iedereen flink gestegen in Nederland.
In Maleisië hebben de mensen gemiddeld minder dan drie apparaten. Toch is dit land koploper op het gebied van schermtijd en brengen ze de meeste tijd door op het internet vergeleken met andere landen wereldwijd.
Onder schermtijd valt alles wat via een beeldscherm gaat , dus computeren, spelen op de tablet of smartphone en tv-kijken.
Geef kinderen liever geen tv op de eigen kamer. Ze gaan daardoor minder spelen. Tv op zich is geen probleem als het niet te veel is, liefst op vaste tijden, en met een ouder in de buurt. Ook het meenemen van de tablet naar de kamer is tot negen jaar nog geen goed idee.
Het slapen, spelen en in contact zijn met anderen is belangrijk voor de ontwikkeling van een peuter. Probeer schermtijd in deze leeftijd daarom nog steeds zoveel mogelijk te beperken. Denk aan maximaal 60 minuten per dag.
Open 'Instellingen' of de Digitaal Welzijn-app. Ga naar 'Digitaal Welzijn' of 'Digitaal Welzijn en ouderlijk toezicht'. Tik op het diagram. Tik naast de app die je wilt bewerken op 'Timer instellen'.