Kan hoesten kwaad? Nee, meestal is het hoesten van je kind geen reden tot zorgen. Bijna altijd gaat het om een virusinfectie, die vanzelf weer geneest. Je kind stopt dan binnen twee tot drie weken met hoesten.
Het kan erg vervelend zijn om je baby zo te zien hoesten, maar over het algemeen is het niet ernstig en gaat het vanzelf over.
Hoesten komt meestal door een verkoudheid. Het gaat meestal binnen 2 tot 3 weken over. Bel uw huisarts als uw kind jonger is dan 3 maanden en hoest.
Door het hoesten kan de keel geïrriteerd raken. Geef je baby voldoende te drinken. Dat houdt de keel vochtig en voorkomt irritatie. Je kunt gewoon melk geven.
Zorg dat je baby voldoende drinkt. Dit voorkomt irritatie en houdt de keel vochtig. Neusspray voor baby's: neusspray of neusdruppels helpen als het hoesten gepaard gaat met een verstopte neus. Ventileren: zorg dat je een babykamer (net als de rest van het huis) altijd ventileert.
de neusvleugels bewegen mee met de ademhaling (dit heet neus-vleugelen) soms opeens een paar seconden niet ademen. de huid is grijs-blauw rond de mond en onder de nagels. sufheid: uw baby is slaperig en moeilijk wakker te krijgen.
De belangrijkste symptomen van een longontsteking bij kinderen zijn: hoesten van slijm (soms met wat bloed), koorts en een snelle ademhaling. Je kind kan ook last hebben van benauwdheid of kortademigheid en rillen of klappertanden. Ook kan hij minder actief zijn en slecht drinken.
Is je baby erg benauwd? Het inademen van damp kan helpen om helpen om slijm op te lossen. Ga bijvoorbeeld met je baby in de badkamer naast een stomende douche zitten. Bij oudere kinderen kan stomen boven een bak heet water helpen, maar bij een baby mag je dit niet doen.
Baby's en kinderen jonger dan twee jaar kunnen het na een paar dagen zo benauwd krijgen dat zij hun neusvleugels wijd open sperren. Dit heet neusvleugelen. Vaak gaat dit gepaard met slecht eten en drinken. Soms ademt je kind piepend of zagend.
Bij de meeste mensen met een longontsteking is er een fijn gekraak hoorbaar. In sommige gevallen klinken de longen zuiver.
Niet te warm: je bent misschien geneigd je baby extra warm aan te kleden, maar dat kun je beter niet doen. Verkouden baby's krijgen namelijk sneller verhoging of koorts. Neuszalf: een neuszalf met natuurlijke zouten brengen het neusslijmvlies tot rust en maken het snot zachter, waardoor het er makkelijker uitkomt.
Bronchitis bij kinderen behandelen
Bronchitis gaat vaak vanzelf over. Hoestdrank helpt hier niet bij. Als uw kind veel hoest en de bronchitis gaat niet over, dan kan de arts uw kind antibiotica geven. Als uw kind heftig hoest, laat de arts dan naar de longen van uw kind luisteren.
Bronchitis ontstaat vaak na een verkoudheid of griep. Je hebt eerst last van een droge hoest, maar later hoest je ook slijm op. Vaak klinkt het hoesten niet fijn: je hoest diep en/of piepend. Het hoesten heeft als functie de bacteriën of het virus dat de bronchitis heeft veroorzaakt, te verwijderen.
Na het verslikken, kan een kind zich verstikken: het stukje eten of voorwerp waarin hij zich heeft verslikt, blijft in zijn luchtpijp steken. Daardoor krijgt hij geen lucht meer en dat is levensgevaarlijk.
Kan niet meer praten, huilen of hoesten. Zijn lippen kunnen blauw worden. Zijn gezicht wordt rood of blauw. Raakt bewusteloos.
Verstikking bij kind (vanaf 1 jaar): zo moet je handelen
Sla – net als bij een baby – vijf keer met de hiel van je hand tussen de schouderbladen. Werkt dat niet? Ga met je knieën op de grond zitten en houd je kind met zijn rug tegen je buik. Geef vervolgens vijf buikstoten.
Ga zo min mogelijk naar buiten tot de verkoudheid over is en vooral tot de hoest weg is. Ventileer de ruimtes in huis goed wanneer je baby er niet is. Vermijd tocht (pas op een openstaande deur en zet het wipstoeltje niet op koude plaatsen neer!).
Wanneer moet je naar de huisarts? Wanneer je last hebt van een vastzittende hoest, hoef je je over het algemeen geen zorgen te maken. Slijm ophoesten is namelijk vaak niet erg en gaat vanzelf weer over.
Een baby ademt de eerste levensmaanden slechts door zijn neus. Als zijn neus dan verstopt raakt, gaat hij niet vanzelf door zijn mond ademen. Hierdoor hebben ze vaak een beetje moeite met ademhalen. Als je naar de baby luistert, hoor je vaak een onrustige neusademhaling.
Het Respiratoir Synctieel Virus (RSV) is een belangrijke oorzaak van luchtweginfecties bij jonge kinderen. De frequentie van de ziekte is het hoogst in het eerste levensjaar. RSV-infecties zijn seizoensgebonden en komen in de winter voor (van oktober tot en met maart).
Longontsteking komt vooral voor bij kinderen van 0-9 jaar of mensen boven de 55 jaar. De kans is het grootst bij kinderen jonger dan één jaar, omdat hun afweer nog in ontwikkeling is. In Nederland krijgen ieder jaar ruim 25 duizend kinderen (0-9 jaar) een longontsteking.
Wanneer is een kind eigenlijk ziek
Ook als een kind geen koorts of diarree heeft en niet hoeft over te geven, kan het toch ziek zijn. Je kunt dus niet stellen dat een kind met een temperatuur van 38,5° ziek is en met een temperatuur van 37,5° niet.