In 628 n. Chr. bedenkt de Indiase wiskundige Brahmagupta het cijfer 0, waarmee hij 'niets' tot een getal verheft.
De nul als getal ontstond zo'n 1800 jaar geleden in India. De Indiase wiskundige Brahmagupta schreef er voor het eerst over in het jaar 628. Deze tekst gebruikt Sanskriet-woorden als cijfers, met het Sanskriet-woord voor leegte (śūnya ) voor nul.
Maar de nul als een echt getal is zo'n 1800 jaar geleden uitgevonden in India. En voor zover bekend wordt er pas in 628 na Christus voor het eerst over nul geschreven. Het geschrift staat op naam van de sterrenkundige en wiskundige Brahmagupta die dan dertig jaar oud is.
De westerse cijfers van het decimale talstelsel zijn: 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9. Ze worden Arabische cijfers genoemd, maar komen oorspronkelijk uit India uit het Brahmischrift. De wetenschappers in de moslimwereld, die hun werken in het Arabisch schreven, hebben ze van daar overgenomen.
Pythagoras (de eerste echte wiskundige en wellicht een leerling van Thales) beweerde zelfs dat de gehele structuur van de wereld door redeneringen vanuit getallen en objecten kon worden verklaard.
De eerste 'echte' wiskunde zoals wij die kennen vindt zijn oorsprong in de Babylonische wiskunde. Deze wiskunde werd bedreven door volkeren uit Mesopotamië, het huidige Irak. Deze periode start ongeveer 3000 voor Christus. Zij vonden bijvoorbeeld een benadering voor wortel 2 tot op 5 cijfers na de komma nauwkeurig.
De vader van de algebra, Al-Khwarizmi, was één van de beste wiskundigen en astronomen van zijn tijd.
Het allergrootste getal dat bestaat is 'oneindig', waarvoor het symbool ∞ wordt gebruikt.
Het getal een, weergegeven door het enkele cijfer 1, is het natuurlijke getal dat nul opvolgt en aan twee voorafgaat. Het representeert een enkele entiteit in de eenheid van tellen en meten. Het Romeinse cijfer voor één is de letter I.
Het getal nul, aangeduid met het cijfer 0, duidt aan dat er geen voorwerpen zijn. Het natuurlijke getal 0 wordt gevolgd door het getal 1. Het woord nul vindt zijn oorsprong in het Latijnse nullus (geen). Nul is een hoofdtelwoord.
De Romeinen kenden het getal 0 niet.
Maar waarom is 0 dan zo belangrijk in de wiskunde, in de ICT, etc? Het getal 0: het is zowel wel/niet positief als negatief, je kan er niet door delen, vermenigvuldigen met 0 levert ook niets op. Eigenlijk is het dus een zinloos getal.
Ze komen ook zo zelden voor dat er tot voor kort nog geen wetenschappelijke term voor bestond. Tot nu: Een getal met 27 nullen heet ronna en 30 nullen noemen we vanaf nu quetta. Een getal met zes nullen kenen de meeste mensen wel: dat is miljoen, doe er nog drie nullen bij en je hebt een miljard.
Punt (0,0) ligt op de kruising van de x en de y-as en heet de oorsprong.
Delen door nul is bij het gewone rekenen niet toegestaan als rekenkundige bewerking. Het gaat om een deling waarbij de deler het getal nul is. Bij het gewone rekenen kan geen zinnige betekenis gegeven worden aan het resultaat van een deling door nul.
Natuurlijke getallen
Dit zijn alle getallen die hoger of gelijk zijn aan 0 zonder decimalen achter de komma, zoals: 0, 1, 2, 3, ... De getallen 193 en 12.451.015 zijn bijvoorbeeld ook natuurlijke getallen.
Engel getallen zijn reeksen van zich herhalende getallen die een spirituele betekenis hebben en boodschappen van beschermengelen of het universum. Deze getallen komen vaak voor in herhalende patronen, zoals 111, 222 en 333, of complexere reeksen, zoals 1212 of 1234.
Via de cijferreeks 2222 kunnen de engelen je weten dat je vertrouwen mag hebben op een goede afloop. Als je je dus zorgen maakt over een bepaalde situatie, vertelt 2222 je dat alles goed komt en je je zorgen mag laten varen. De betekenis van de twee als individueel getal geeft een extra dimensie aan deze boodschap.
In de numerologie staat nummer vier voor consistentie, vooruitgang en stabiliteit. Nummer 444 betekent dan ook dat je aan het begin staat van een positieve verandering. Het nummer 444 geeft zekerheid en de mogelijkheid om vernieuwing te omarmen op hetzelfde moment.
10^googol resulteert in het grootste getal
Dit getal wordt googolplex genoemd en is het grootste getal met een naam die algemeen bekend is. Het is zo groot dat het elke verbeelding tart.
Omstreeks het jaar 820 schreef de Perzische wiskundige Al-Chwarizmi in het Arabisch een boek over het rekenen met letters: hisab al-djabr wa al-muqabala (Arabisch: حساب الجبر و المقابلة).
Vooral als je wiskunde echt heel moeilijk vindt, is wiskunde A de beste optie voor jou. Lukte dat vak in de onderbouw best aardig, ga dan voor wiskunde B. Met die variant word je namelijk op veel meer opleidingen toegelaten. Je beperkt jezelf met wiskunde B dus minder in je keuzevrijheid dan met wiskunde A.
De Griekse wiskunde vond haar oorsprong rond de 7e eeuw v. Chr., maar er is weinig bronnenmateriaal uit die tijd. De Grieken werden wellicht geïnspireerd door de oudere methodes van Babyloniërs en Egyptenaren, maar er zijn ook aanwijzingen voor Fenicische en zelfs Indiase invloeden.