Met een leeftijdsgrens van 16 jaar voor de aankoop van bier en wijn behoort Nederland tot de Europese middenmoot. Ook Portugal, Spanje, Frankrijk, Luxemburg, Duitsland, Oostenrijk en Denemarken hanteren deze grens.
Volgens de wet is het niet verboden. Als je nog geen 18 jaar bent, mag je geen alcohol kopen of bij je hebben. Alcohol drinken in openbare gelegenheden, zoals kroegen en discotheken, kan dus niet.
Meerderjarigen zijn strafbaar als ze alcohol geven aan minderjarigen op openbare plekken. Minderjarigen mogen geen alcohol bij zich hebben op openbare plekken. Retailers mogen geen alcohol verkopen aan jongeren onder de 18 jaar. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld cafés, sportkantines en festivals.
Hoe de risico's te verminderen
Het beste is om de regel te stellen dat kinderen onder de 18 jaar niet mogen drinken.
Boete voor minderjarigen die alcohol drinken op openbare plekken. Als je nog geen 18 jaar bent is het strafbaar om geopende drankjes met alcohol bij je te hebben op openbare plekken, zoals een winkelcentrum of sportkantine. Je loopt dan risico op een taakstraf of een boete.
Aan jongeren tussen de 16 en 18 jaar (dus als je 16 en 17 jaar bent) mag alleen zwakalcoholische drank worden verkocht. Dat zijn alcoholhoudende dranken die een alcoholpercentage hebben tot 15%.
Shotjes vallen ook onder sterke dranken. Deze worden niet gemixt het is namelijk de bedoeling dat je een shotje in één slok wegdrinkt. Het zit ook in een klein glas waar een paar ml in gaat. Bekende shotjes zijn vodka, rocketshot en flugel.
Waar jongeren alcohol drinken
- het alcoholgebruik meestal plaats vindt bij anderen thuis (41%), in de discotheek of club (29%) en thuis (26%); - de locaties van alcoholgebruik veranderen naarmate jongeren ouder worden: op 12- en 13-jarige leeftijd drinken scholieren het meest bij anderen thuis (18%) of thuis (16%);
Je lever alcohol langzamer afbreekt. Relatief veel jongeren een alcoholvergiftiging krijgen. Dit komt omdat ze nog niet volgroeid zijn en nog niet gewend zijn aan alcohol. Alcoholgebruik op jonge leeftijd vaak samengaat met geweld en agressie, ongevallen, verkeersongelukken en onveilige seks.
Zo'n zestien keer per jaar. Dat is hoe vaak Nederlanders dronken worden volgens internationaal onderzoek naar drank- en drugsgebruik. Daarmee zijn we goed voor de tiende plek. We drinken niet alleen veel, maar ook vaak: maar liefst 112 dagen per jaar.
Of u alcohol mag drinken op straat verschilt per gemeente. Uw gemeente bepaalt op welke plekken u alcohol mag drinken. Op sommige openbare plekken is het verboden om alcohol te drinken. Een gemeente neemt dit op in haar Algemene Plaatselijke Verordening.
Vrienden, ouders of andere volwassenen die na 1 juli alcohol in een bar, op een festival of op een andere openbare plek doorgeven aan een minderjarige riskeren een boete van 100 euro. Dat is het gevolg van de nieuwe Alcoholwet die dan van kracht wordt.
Vanaf 1 januari 2014 ligt de leeftijdsgrens voor de verkoop van alle alcoholhoudende drank bij 18 jaar. Aan jongeren onder de 18 mag dus geen alcoholhoudende drank verkocht worden.
In Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Polen en Tsjechië moet je sowieso achttien zijn om alcoholische dranken aan te kopen én te drinken.
Alle alcoholische dranken die meer dan 1,2 volumeprocent (% vol) gedistilleerde alcohol bevatten, zijn sterke dranken. Voorbeelden zijn wodka, rum, cognac, whisky, gin en jenevers, maar ook aperitiefdranken zoals pisang en passoa.
Sinds 1 januari 2014 is de leeftijd waarop alcohol mag worden verkocht aan jongeren verhoogd naar 18 jaar. Ook mogen minderjarigen sinds die datum geen alcohol bij zich hebben op voor publiek toegankelijke plaatsen. Ondernemers die alcohol verkopen aan jongeren onder de 18 zijn strafbaar.
Jongeren drinken om zich beter te voelen of tegen uitsluiting. Maar ook voor de 'gezelligheid' en om zorgen te vergeten. Ook persoonlijkheidskenmerken beïnvloeden het drinkgedrag.
Bij een vergiftiging door alcohol wordt de concentratie alcohol in je bloed en hersenen zo hoog dat je bewusteloos, of in coma kunt raken. In een coma kan het zenuwstelsel zo sterk verdoofd worden dat ook je ademhalingscentrum verlamd raakt, wat dodelijk is.
Alcoholgebruik en leeftijd
Jongeren van 18 tot en met 24 drinken relatief vaak overmatig (bijna 13%). Daarna neemt het overmatig drinken af tot 3,6% onder de 40-49-jarigen, waarna het weer iets lijkt toe te nemen.
Soorten dranken
Onder alle volwassenen die wel eens alcohol drinken, drinkt bijna de helft (47%) ten minste maandelijks wijn en 39% drinkt ten minste maandelijks bier (cijfers 2020). Vrouwen drinken meer wijn dan mannen (56% tegenover 39%) en mannen drinken vaker bier dan vrouwen (57% tegenover 18%).
Na water is thee de meest populaire drank ter wereld. In 2021 werd wereldwijd 297 miljard liter thee gedronken. Thee is over de hele wereld geliefd een veelgebruikte drank. Het is een drank met een scala aan verschillende soorten en smaken.
Qua alcoholpercentage staat 1 (klein) shotje dus gelijk aan 1 (groter) glas bier. 1 shotglaasje bevat minder vloeistof dan 1 glas bier.
Het is voor jongeren strafbaar om alcohol bij zich te hebben in openbare ruimtes. Minderjarigen kunnen een boete krijgen voor bezit van alcohol. Ze kunnen de boete zelfs krijgen als het blikje of de fles nog dicht is. De boete is 100 euro voor 16 en 17 jarigen en 50 euro voor 14 en 15 jarigen.
Flugel is een erg populair feestdrankje in Europa. Het is op wodka gebaseerd en heeft een hoog cafeïnegehalte. Als u vaak drank mixt met Red Bull, dan is Flugel een drankje dat u misschien wilt proberen. Het geroezemoes, de ingrediënten, het onbegrensde plezier en de ultieme beleving geven je vleugels.
De wet is heel simpel: het is verboden om alcoholhoudende dranken zoals bier en wijn te verkopen, schenken of aan te bieden aan jongeren onder de 16 jaar. Voor sterke drank ligt de leeftijdsgrens op 18 jaar.