Hoe krijg je precies wat je wilt hebben? Un café: de meest gebruikte manier om in Frankrijk koffie te bestellen, maar let op, je krijgt dan een klein kopje sterke zwarte koffie en bijna altijd is dat een espresso.
- Un café: een klein kopje sterke zwarte koffie, veelal een espresso. Met un café noir of un expresso wordt hetzelfde bedoeld. - Un café double: koffie van dezelfde sterkte in een groter kopje, letterlijk een grotere dosis. - Un café au lait: koffie met veel melk, geserveerd in een kommetje.
De americano is eigenlijk de 'gewone' koffie in de koffiebar. Een Americano zet je door een espresso aan te lengen met ongeveer 30ml extra heet water. Zo wordt de smaak een stuk minder intens. Bestel je een 'gewone' koffie dan krijg je meestal een Americano of in sommige gevallen een Lungo.
De meest gebruikelijke manier om in Frankrijk koffie te bestellen, is simpelweg vragen om 'un café'. Maar let op, je krijgt dan een klein kopje sterke zwarte koffie en dat is meestal een espresso. Je kunt ook zeggen: un café noir, un express, un expresso, un café court of un petit noir – allemaal hetzelfde.
Cafè au lait is voor de Fransen wat een cappuccino is voor Italianen. Café au lait is een klassieke, Franse koffie voor bij het ontbijt. Een café au lait wordt in Frankrijk traditioneel uit een kom zonder oren gedronken.
Het grote verschil is dat je hier juist overdag naar toe gaat. Waar je in een normaal café 's avonds tot diep in de nacht drankjes blijft bestellen, bestel je bij een grand café in het zonlicht een lekker kopje koffie met gebak. Ook heeft een grand café vaak wat lectuur liggen, zodat je rustig een krantje kunt lezen.
Un café crème: in alle andere situaties is dit de manier om een koffie met melk te bestellen. Bestaat officieel in 2 formaten, als petit crème en grand crème.
Latte macchiato:
Een Latte macchiato is een koffiedrank die bestaat uit laagjes van melk en Espresso. Het fundamentele verschil met de Caffè latte is dat er bij de Latte macchiato een shot Espresso wordt toegevoegd aan de melk, daar waar bij de latte melk aan de koffie wordt toegevoegd; de nadruk ligt op de melk.
Café allongé
Espresso met extra heet water – een wat grotere kop koffie – en dezelfde prijs als een espresso. Als je een allongé bestelt dan krijg je een grote kop café voor weinig.
Italiaanse koffie: de verschillende keuzes. Caffè espresso: Een 'normale' koffie bereidt met warm water. De kwaliteit hangt af van de koffiebonen en de manier waarop het bereidt wordt.
Het verschil is dat je bij een latte macchiato espresso over de melk schenkt. Bij een koffie verkeerd is het precies andersom en gebruik je zwarte koffie.
Je kunt een Lungo zien als een 'uitgerekte espresso'. De bereidingswijze komt grotendeels overeen met die van een espresso, met dezelfde hoeveelheid koffie maar een grotere hoeveelheid water. Voor een Lungo koffie wordt meestal twee keer zoveel water gebruikt als voor een espresso.
Ristretto. Een ristretto is een nog kleinere shot koffie als de espresso.
Een Spanish coffee is eenvoudig te maken. Het lekkerste is om een verse, grote kop koffie te zetten met warme, opgeklopte melk. Zoals een koffie verkeerd, of zoals de Spanjaarden zeggen “Café con leche!”. Dit giet je in een glas met ijs, waarbij je een Spaanse likeur naar keuze toevoegt.
De koffiecorner is voor je medewerkers de plek om het werk even een momentje los te laten en bij te kletsen met de collega's. En niet alleen over persoonlijke zaken, dit is juist ook de plek waar ze informeel kunnen vergaderen en nieuwe ideeën kunnen doorspreken.
Een café, ook wel kroeg, knijp, pub en bar genaamd, is een uitgaansgelegenheid waar dorpse of stadse zaken worden besproken onder het genot van alle mogelijke drank. Samen met hotels en restaurants worden cafés ook wel de horeca genoemd.
Wat is een Ristretto? Ristretto is een klein maar sterk kopje koffie en is familie van de espresso. De bereiding van een ristretto en een espresso koffie is bijna hetzelfde. Beide varianten kunnen met een espressomachine worden gemaakt waarbij water onder hoge druk door versgemalen espressobonen wordt geperst.
Een latte macchiato begint, in tegenstelling tot de cappuccino, bij de melk. Waar je bij een cappuccino de melk bij de koffie schenkt, schenk je bij een latte macchiato de koffie bij de melk. Daarnaast gebruikt je voor een latte macchiato meer melk dan voor een cappuccino.
Zonder twijfel is de café con leche in Spanje de meest gedronken koffievariant en wellicht onder de buitenlanders de meest bekende koffiesoort, het is namelijk een grote kop koffie met warme melk.
Boven 70 °C is de melk te heet om goed te kunnen proeven, maar als de melktemperatuur lager is dan 60 °C wordt de cappuccino door veel mensen als te koud ervaren. Hoe warm moet cappuccino melk zijn? Het liefst tussen de 60 en 65 °C bij het inschenken.
Café crème is eigenlijk een lungo. Een lungo wordt vaak omschreven als een espresso waar bij meer water gebruikt wordt. Hierdoor krijg je meer koffie in je kopje. De smaak zal ook wat anders zijn omdat er meer water door de gemalen koffie gaat neemt het water meer bestandsdelen mee.
Een latte of caffé latte is een soort koffiedrank met één of twee shots espresso, veel gestoomde melk en een laatste, dunne laag opgeschuimde melk, perfect voor schuimkunst.
Het verschil tussen een latte macchiato en een latte zit in de volgorde van de bereiding. Bij een latte macchiato wordt eerst de melk opgestoomd en vervolgens de espresso aan de melk toegevoegd. Bij een latte voeg je de melk toe aan je koffie.