Door kaarsen te branden wordt je huis warmer. Ergens wel logisch toch? Kaarsen geven immers vuur en dus warmte af. Doe 's avonds de kaarsen aan om je huis natuurlijk een beetje op te warmen en het staat ook nog eens gezellig.
Uit onderzoek is gebleken dat een kaars ongeveer gelijk staat aan 80 Watt. Een elektrische kachel daarentegen verwarmt met een vermogen van 1600 Watt. Je hebt dan ongeveer 20 kaarsen nodig om een ruimte te verwarmen. Met twee of drie kaarsen heb je dat warme plaid dus alsnog nodig…
Waxinelichtjes produceren ongeveer 20 Watt warmte. Om een warmte van 1000 Watt te evenaren, zijn ongeveer twintig waxinelichtjes nodig.
Als je sowieso enkele sfeervolle kaarsen in je huis hebt, kan je het beste van de warmte van de kaarsen profiteren door middel van een bloempot kachel. Alhoewel een bloempot kachel erg effectief is, is het niet duurzaam of kosteneffectief als verwarming.
Je kan je huis verwarmen zonder gas door gebruik te maken van een volledig elektrische warmtepomp of een warmtenet in je wijk. Daarvoor zijn vaak wel aanpassingen in huis nodig. Zo zal je bijvoorbeeld je radiatoren moeten vervangen door lage temperatuurverwarming, vloerverwarming of infraroodpanelen.
“Als je meerdere kaarsen opsteekt moet je echt wel gaan ventileren om het gezond te houden, en ventileren is juist niet zo energiezuinig”, zegt van Setten. Om je huis te verwarmen heb je meerdere bloempotkacheltjes nodig. De warmte van de waxinelichtjes is veel lager dan bijvoorbeeld een cv-ketel op gas.
Een waxinelichtje weegt tussen 10 en 20 g, afhankelijk van de fabrikant. De verbrandingswarmte van waxine bedraagt 40 kJ/g. Een waxinelichtje brandt soms wel 4 uur. Met deze drie gegevens kunnen we uitrekenen dat een waxinelichtje van 10 g dat in 4 uur opbrandt 400kJ geleverd heeft aan warmte, dus 100 kJ per uur.
Door de hoge energieprijzen gaan mensen op zoek naar creatieve en vooral goedkopere manieren om hun huis te verwarmen. Zo is de comeback van de "bloempotkachel" een feit. Simpel uitgelegd is een bloempotkachel een omgekeerde terracotta bloempot met daaronder theelichtjes om warmte te produceren.
meestal een zij) besloten heeft te bezuinigen op energie door minder lampen te laten branden en meer kaarsen aan te steken. Het is inderdaad zo dat je iets minder stroom verbruikt, maar bespaar je ook werkelijk? Kaarsen kosten al gauw 30 cent of meer per stuk en hebben zo'n 8 - 10 branduren.
Elke brandende kaars zorgt voor fijnstof in huis en dat is nooit gezond. Wel kunnen geurkaarsen voor een allergische reactie zorgen. Dat komt door de stofjes die worden toegevoegd voor de lekkere geur of mooie kleur. Een allergische reactie kun je herkennen aan brandende ogen en hoesten.
Gewone kaarsen zorgen voor een warme, huiselijke sfeer. Geurkaarsen hebben dezelfde functie, maar verspreiden ook nog eens een fijne geur in je huis. Iedere geur zorgt weer voor een andere vibe binnen je interieur. Zo werken sommige geuren rustgevend, zoals een bloemige geur.
Stijgend vochtgehalte zorgt voor schimmel
Om te beginnen alleen al door te ademen en te zweten. Daarnaast komt er veel vocht in de lucht door te koken, douchen, wassen en schoonmaken. Ook in een huis dat niet verwarmd wordt, stijgt het vochtgehalte. Door het huis gelijkmatig te verwarmen, wordt de lucht juist droger.
Als veel theelichtjes dicht opeen branden, bereikt het waxine al snel het smeltpunt van 60 graden, waarbij de waxine vloeibaar wordt. Als de temperatuur oploopt tot 370 graden Celsius, wordt het waxine gasvormig en kunnen grote steekvlammen ontstaan.
Zo'n 95 procent van alle woningen gebruikt aardgas voor verwarming, warm water en koken. De overheid wil dat alle huizen in 2050 van het gas af zijn.
Voor de 17e eeuw werd er gebruikgemaakt van een openhaard om een woning te verwarmen. Door het opbranden van hout werd het huis warm gehouden. Na de 17e eeuw kwam er de behoefte om grote fabrieken en kantoorpanden te verwarmen. Dat lukte simpelweg niet met een openhaard, dus werd de kachel ontwikkeld.
Vooral infrarood verwarming is aan te raden. Hiermee verwarm je bepaalde ruimtes in je woning erg snel, aangezien niet de lucht maar de massa in de ruimte wordt opgewarmd. Hierdoor blijft de warmte beter hangen en hoeft de installatie ook niet continu aan te staan.
Dikke gordijnen kunnen de ruimte ook warm houden. Sluit uw gordijnen wanneer het donker wordt, want gordijnen zijn een extra laag isolatie en houden de warmte in de kamer. Het is hierbij wel belangrijk dat de gordijnen niet helemaal over de radiatoren heen vallen, anders kan de ruimte niet goed verwarmd worden.
's Nachts stopte men zich in met meerdere lagen dekens en een nachtmuts over de oren. Als ze het toch nog koud hadden, konden ze hun bed en voeten warmhouden met een beddenpan – een metalen bak met een lange steel die werd gevuld met hete stenen of gloeiende kooltjes en onder de deken werd gelegd.