Zolang je geen huisdier hebt, zullen de vlooien niet overleven. Ze kunnen je echter nog wel een poos lastig vallen. Wil je dat voorkomen, dan moet je je bed, je slaapkamer en je gehele woning reinigen: beddengoed wassen, goed stofzuigen door het hele huis en desnoods een omgevingsspray gebruiken.
Hoe weet u of u vlooien in bed heeft? Vlooien kunnen zich overal in uw bed bevinden, maar de insecten zitten meestal niet in nachtkastjes. De vlooien kunt u het beste herkennen aan zwart gekleurd vuil of bloedvlekken op uw beddengoed. Verder kunt u de vlooien, roodbruine ovale insecten, zien springen.
Op mensen kunnen vlooien niet overleven, maar dat proberen ze wel: vandaar dat jij soms ook gebeten wordt.
Gaan vlooien vanzelf dood? Een volwassen vlo gaat vanzelf dood als er geen gastheer aanwezig is. Zonder een bloedmaaltijd overleven de beestjes zelfs maar een paar dagen.
Om zeker te zijn dat nergens vlooien, vlooieneitjes of -larven achterblijven, is het verstandig ook uw kleren zo snel mogelijk te wassen. Alsook de kleren in de (vuile) wasmand, want ook hier kunnen makkelijk vlooien of vlooieneitjes in zitten.
Niet alleen bedwantsen, maar ook vlooien verschuilen zich graag in je bed. Meestal gaat het dan om katten- of hondenvlooien die met je trouwe viervoeter mee het huis insluipen. Slaapt je kat of je hond soms op het bed? Dan kunnen de eitjes van vlooien achterblijven op je lakens.
Een bak met water en afwasmiddel is ook een truc om vlooien te bestrijden. Zet 's avonds een bak met water met een aantal druppels afwasmiddel neer. Zet hier een aantal brandende kaarsjes in. Zodra het donker wordt, komen de vlooien af op het licht van de kaarsjes.
Vlooien houden van warmte. Daarom zul je bij mensen vlooienbeten kunnen aantreffen in of rondom liezen of oksels, want dat zijn nogal broeierige plekjes. Wat nog vaker voorkomt, zijn beten op de voeten en onderbenen.
Dit zorgt er niet alleen voor dat vlooien, vlooienlarven en teken gedood worden, het heeft ook een afwerende werking. De Advantage pipetten doden de vlooien binnen 24 uur en beschermen je kat gedurende drie tot vier weken tegen nieuwe soortgenoten.
Vlooien hebben een hekel aan de geur van azijn. Meng daarom een halve liter natuurazijn met een halve liter water. Doe het mengsel in een spuitbus en spuit het op oppervlakken waar ze kunnen zitten. De geur van azijn zal de vlooien wegjagen, maar niet doden.
- U voelt een vlooienbeet meestal direct, maar het doet niet echt pijn. Een vlo bijt vaak twee of drie keer in hetzelfde gebied op zoek naar bloed.
Ze hebben een hond, kat of ander huisdier nodig, dus als jij de enige bron van voedsel bent, kunnen ze zich niet voortplanten. Houd er wel rekening mee dat vlooien op je huid of in je kleding kunnen gaan zitten en zo als het ware met je meeliften.
Een gemakkelijke manier om te zien waar de vlooien zitten, is door te zoeken naar vlooienpoepjes. Deze zwarte of donkerrode korreltjes vind je op de plekken waar de vlooien zich verzamelen. Hoe mee vlooienpoep je vindt, hoe meer vlooien je in huis hebt.
Verder is het verstandig om je matras, je bed en de directe omgeving goed te stofzuigen. Ook een omgevingsspray met anti-vlooienmiddel kan helpen om de vlooien en hun kroost te doden. Let wel: de vlooien bevinden zich naar alle waarschijnlijkheid niet alleen in je bed, maar ook de in de rest van je huis.
Vlooien kunnen niet tegen hitte en hetzelfde geldt voor voor hun eitjes en hun larven. Was je met vlooien besmet textiel op 60 graden (of zelfs nog hoger), dan kun je er donder op zeggen dat Familie Vlo & Co. de wasbeurt niet overleeft.
Zet 's avonds een schaal water neer met een scheut afwasmiddel erin en/of azijn. Plaats een waxinelichtje erin en de vlooien zullen eropaf komen, erin springen en verdrinken. Geef je huisdier karnemelk te drinken. Het bloed van je huisdier verandert van smaak en dat vinden vlooien niet prettig.
Om vlooien te voorkomen bij uw hond kunt u maandelijks een pipet aanbrengen op de blote huid van de hond.
Volwassen vlooien kunt u zien kruipen over de huid van uw hond. Ze zijn zo'n 2-3 mm lang en hebben een rode of bruine kleur. Een vlo legt per dag wel 20 tot 50 verse eitjes. De eitjes van vlooien zijn heel klein, slechts een halve mm en hebben een ovale vorm en witte kleur.
Het grootste deel van de levenscyclus van een vlo wordt echter niet besteed op uw huisdier, maar in de thuisomgeving. Deze vroege levensfasen (zoals ei, larve en pop) kunnen vele maanden, mogelijk zelfs jarenlang overleven, gezien de juiste omstandigheden.
Een vlooienbeet is meestal herkenbaar als een rood vlekje met centraal een klein bloedkleurig puntje of bultje. Een vlooienbeet kan veel jeuk geven, maar het is belangrijk de drang te weerstaan om te krabben. Hierdoor kunnen ontstoken wondjes ontstaan.
Als ze eenmaal een hond bereikt hebben, voeden ze zich met zijn bloed. De meeste vlooien vestigen zich op de rug, in de lies of in de oksels van je hond. En wist je dat vlooien ook met gemak overspringen naar een andere hond?
Volwassen vlooien gaan vanzelf dood als er geen gastheer aanwezig is. Zonder een bloedmaaltijd overleven de beestjes zelfs maar een paar dagen. Eitjes en poppen overleven helaas wel lang: tot wel een jaar.
Vlooien houden het meest van katten en honden. Ze springen alleen op mensen als er te weinig honden of katten in de buurt zijn. Dat kan ook relatief zijn: Als er heel erg veel vlooien zijn in verhouding tot het aantal dieren in huis. Dus mensen krijgen meestal pas last van vlooien als er erg veel zijn.