Sinds 15 juni 2017 zijn roamingkosten afgeschaft in de hele Europese Unie (EU). Dat betekent: géén extra kosten meer voor MB's of belminuten/SMS. Dit is Europese wetgeving.
Bent u op reis in een ander EU-land, dan hoeft u niet extra te betalen om daar uw mobiele telefoon te gebruiken. We noemen dit “roam like at home”.
Binnen de EU hoef je geen extra kosten te betalen voor roaming. Dat betekent dat je met je Nederlandse bundel kunt bellen en internetten in een ander EU-land. Je hebt dus geen extra kosten meer bovenop je abonnement. Vanaf 1 juli 2022 moet het bellen, sms'en en internetten net zo snel gaan als thuis.
Als u dataroaming op uw telefoon uitschakelt, kunt u geen gebruik maken van het lokale 3G, 4G, of 5G-netwerk. Alleen met een wifi-verbinding kunt u dan internetten met uw smartphone. Wilt u overal het internet kunnen gebruiken? Laat roaming dan aan staan op uw telefoon.
'Roaming' staat altijd automatisch uit. Toch kan het voorkomen dat het per ongeluk is aangevinkt en niet meer is uitgezet. In Nederland is dat geen probleem, omdat onze providers hier gewoon een netwerk hebben en er dus geen roaming nodig is.
Wanneer je een verre reis buiten de EU maakt, is het daarom belangrijk om roaming vooraf uit te zetten. Roaming zorgt ervoor dat je in het buitenland bereikbaar bent en kunt bellen, internetten en sms'en.
U kunt gratis roamen in alle landen van de Europese Unie: België; Bulgarije, Cyprus (niet het Turkse gedeelte), Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Kroatië; Slowakije; Slovenië, Spanje, ...
Zijn uw gegevensverbinding en uw roaming uitgeschakeld? Dan pas weet u zeker dat u geen internet via een mobiel netwerk gebruikt. U kunt dan nog wel gewoon bellen. En ook internetten via wifi.
De EU-landen volgens jouw mobiele provider. Waarschijnlijk weet je het wel, sinds juni 2017 kun je de Nederlandse bundels ook in de Europese Unie gebruiken, zonder extra kosten. Roamen tegen thuistarief.
Vanaf het homescherm ga je naar 'Apps' → 'Instellingen' → 'Meer netwerken' → 'Mobiele netwerken'. 2. Vink Roaming aan of uit. Meer informatie over de netwerkmogelijkheden van een smartphone of tablet en hoe deze in te stellen?
De beste oplossing wanneer je wél gebruik wilt maken van het openbare gratis netwerk is om een VPN (virtual private network) te gebruiken. Door je internetverkeer via een VPN om te leiden, wordt het alsnog versleuteld. Een VPN is een programma dat je kan installeren op je laptop, smartphone of tablet.
Sinds juni 2017 zijn de roamingkosten (de extra kosten om in het buitenland te bellen, sms'en of surfen) afgeschaft. Opgelet: dit geldt enkel in de landen van de Europese Unie en in Noorwegen, IJsland en Liechtenstein.
Verreweg de goedkoopste manier om te internetten in het buitenland is met de aanschaf van een lokale prepaid simkaart. Hiermee kun je namelijk internetten volgens lokaal tarief. Dat is handig als je ook veel moet bellen onderweg.
Ga je op reis buiten de EU? Dan kun je het beter uit zetten, om hoge kosten te voorkomen. Buiten de EU gelden namelijk niet dezelfde tarieven, maar kunnen de kosten aardig oplopen. Per land en per provider verschilt wat je moet betalen per Mb.
Lopen mijn veiligheid en privacy gevaar tijdens het roamen? Afhankelijk van welke vorm van roaming er gebruikt wordt, kunnen vertrouwelijke gegevens gevaar lopen. Online ingevulde gegevens kunnen ontfutselt worden door derden die daar uiteindelijk misbruik van kunnen maken.
Het netwerk is in de meeste landen niet zo sterk als het netwerk in Nederland. Het kan dus ook voorkomen dat er maar één provider is op een bepaalde locatie of dat er problemen zijn met het netwerk in het buitenland. Gelukkig heb je de mogelijkheid om een ander netwerk te selecteren.
Roamingkosten buiten de EU
Voor roamen buiten de Europese Unie betaal je een buitenlandtarief. De kosten hiervoor lopen uiteen per provider en per land. Voor internetten buiten de EU geldt een datalimiet van € 60,50. Om verder te internetten moet je het limiet handmatig uitschakelen.
Ben je thuis, dan maak je met je mobiele telefoon waarschijnlijk gebruik van het draadloze internet (ook wel 'WiFi' genoemd). Ben je echter buiten de deur en buiten het bereik van je draadloze verbinding thuis, dan gebruik je doorgaans de verbinding van de telefoonaanbieder. Dat noemen we mobiele data.
Wat gebeurt er als ik mijn mobiele data uitzet? Mobiele gegevens uitschakelen op een Samsung Galaxy (Android) Hiermee zet je alle dataverkeer via het mobiele netwerk (3G of 4G) uit. Dat betekent dat je kunt bellen, maar geen mobiel internet meer hebt: dus je kunt alleen op internet via WiFI.
Gratis of betaalde wifi
Via reclames hoor je eigenlijk altijd alleen maar dingen over gratis wifi signalen echter wifi internet is dus echt niet altijd gratis. Bedrijven bieden het voor hun werknemers natuurlijk wel gratis aan, restaurants doen dit ook vaak voor hun klanten.