Het vermoeden bestaat dat veranderingen in het maag-darmstelsel een signaal omhoog teweegbrengen, richting dat emotionele
Als je iemand leuk vindt, geven je hersenen dit door aan je buik. Hierdoor trekken je buikspieren samen, waardoor je een raar gevoel in je buik krijgt. Het voelt alsof je 'vlinders' in je buik hebt. Geen zorgen dus.
Als je verliefd bent, voel je kriebels in je buik. We noemen dat ook wel: vlinders in je buik.
Je lichaam staat op scherp en is klaar om in actie te komen. Het bloed uit je organen trekt weg naar je spieren en je hersenen. De spieren en hersenen hebben het bloed op dat moment harder nodig dan je organen. Het wegtrekken van het bloed zorgt voor een kriebelend gevoel in je buik.
Oh, en ook als je nooit vlinders in je buik hebt gehad, kun je écht verliefd zijn op je partner. Don't worry!
Bij verliefdheid wordt vooral het sympathische gedeelte aangewakkerd. Het sympathische stelsel sprenkelt (nor)adrenaline over je hart, dat sneller gaat kloppen. Over je pupillen, die wijder worden. Over de bloedvaten in je maagdarmkanaal, die vernauwen.
Volgens hoogleraar neurobiologie Gert ter Horst van het Universitair Medisch Centrum Groningen voel je in feite signalen die aangeven dat er 'iets' aan de hand is. Je maag stuurt die signalen naar het deel van je brein dat emoties reguleert, onder andere de amandelkern. Normaliter stroomt er veel bloed naar de buik.
Het lichaam houdt dat niet lang vol. Echte hevige verliefdheid duurt dan gemiddeld gelukkig maar zo'n 3 maanden.” Als het veel langer dan dat zou duren zou de stressreactie op den duur je lichaam afbreken.
Je voelt je misselijk
Het is normaal om je misselijk of lusteloos te voelen als je net iemand hebt leren kennen. Je lichaam vertelt je daarmee dat je die persoon écht leuk vindt. Door je verliefdheid zorgt je stresshormoon ervoor dat de bloedvaten in de maag worden aangespannen.
Het stofje in onze hersenen dat ervoor zorgt dat we door en door verlangen naar onze partner is dopamine, ook wel het gelukshormoon genoemd. Dopamine wordt aangemaakt wanneer we dingen doen die volgens de hersenen beloond moeten worden, zoals sporten, seks hebben, fijne aanrakingen ervaren en bovenal verliefd zijn.
Cortisol: betreft een stresshormoon. Deze schiet omhoog bij verliefdheid, spanning en opwinding. Natuurlijk wordt verliefdheid ervaren als positieve stress, maar heeft ook op langere tijd effect op ons immuunsysteem.
Door de constante staat van euforie lijkt het alsof je zweeft van geluk. Toch kan verliefdheid ook minder prettige gevoelens met zich meebrengen en zelfs lichamelijke klachten veroorzaken zoals onrust, slapeloosheid, hartkloppingen, weinig trek en misselijkheid.
Gisteren vroeg iemand of het klopt dat vlinders doodgaan als je ze aanraakt. Zo erg is het gelukkig niet, maar het is wel waar dat je de vleugels van een vlinder beter niet kan aanraken. Hun vleugels bestaan namelijk uit allemaal schubjes (zie foto). Wanneer deze schubjes beschadigen komen ze niet meer terug.
Je bekkenbodemspieren worden steeds zwakker
Als je overmatige spanning in je buikspieren creëert door je buik in te houden, loop je waarschijnlijk de hele dag rond met spanning in je bekkenbodem. Dit kan leiden tot pijn in het bekken en lage rug, evenals seksuele disfunctie. Dus adem even diep in en langzaam uit.
Niet slapen
In de eerste paar maanden dat je verliefd wordt, daalt je serotoninespiegel een beetje. Meestal beschreven als het feel-good hormoon, is het ook verantwoordelijk om je kalm en slaperig te houden. Met al die dopamine en noradrenaline die door je aderen stromen, is je lichaam nu niet klaar om te slapen.
Mensen die verliefd op je zijn vinden zowat alles wat je doet fantastisch. Dat maakt ook dat ze je steunen in elke keuze, dat ze elke beslissing begrijpen en dat ze al je grenzen respecteren. Ze begrijpen daarbij ook heel goed dat je soms behoefte hebt aan tijd voor je eigen vrienden, familie en hobby's.
Hoe lang een gemiddelde verliefdheid duurt? De wetenschap geeft ook daar een antwoord op. Uit een recentelijk onderzoek dat in 2021 werd gepubliceerd in Frontiers in Psychology, bleek namelijk dat koppels gemiddeld na 6 maanden minder verliefd werden op elkaar.
We hebben het antwoord. Verliefd zijn is een van de leukste dingen die er is in het leven en het wordt nog beter: je valt er namelijk ook van af. Dat blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek, gepubliceerd in Obesity.
Uit een onderzoek van YouGov en datingsite eHarmony blijkt dat de tijd die nodig is vanaf de eerste date tot het zeggen van 'Ik houd van jou' verschilt tussen mannen en vrouwen. De gemiddelde tijd voor mannen om verliefd te worden is 88 dagen, terwijl vrouwen 134 dagen nodig hebben.
Als jij je crush op twee handen draagt en niets ander dan positieve gedachtes hebt, versterk je alleen maar je verliefde gevoelens. Dit betekent dus ook dat het andersom werkt. Door stil te staan bij alle negatieve dingen van je crush verminder je de verliefde gevoelens en kan je jouw verliefdheid stoppen.
Een sterke en snelle connectie.
Ook al heb je diegene pas net ontmoet. De behoefte om constant bij iemand te zijn. Al weet je eigenlijk niet hoe hij of zij echt is. Je bent heel enthousiast over het idee van een relatie met diegene.
Verdriet is de sterkste emotie: het gevoel van haat duurt een uur en verdriet duurt zelfs vijf dagen. Waarom kun je je tot 240 keer langer verdrietig voelen dan dat je je schaamt, verrast, geïrriteerd of zelfs verveeld voelt?
Er wordt meer lucht dan normaal ingeslikt, bijvoorbeeld omdat je te snel eet of drinkt, te veel eet of te snel praat. De bacteriën in je darmen zorgen voor (overmatige) gasvorming. Voedselintolerantie, bijvoorbeeld voor lactose of gluten. Gewichtstoename.