Gebrek aan motivatie: Een gebrek aan motivatie kan worden veroorzaakt door depressie. Ook andere psychische aandoeningen, zoals stress en hoge en lage lichamelijke opwinding, kunnen je motivatie verzwakken.
Hoe krijg je motivatie als je helemaal niet gemotiveerd bent?
37 related questions found
Hoe kan je jezelf motiveren om huiswerk te maken?
Vraag je kind welke vakken hij/zij leuk vindt of met welke vakken hij/zij wat extra hulp kan gebruiken. Richt je op de vakken die goed gaan en biedt hulp aan bij de vakken waar tegenop wordt gezien of die als moeilijk worden ervaren. Zo haal je de beren van de weg en wordt dat huiswerk maken een stuk laagdrempeliger.
Vrijwel altijd raak je gemotiveerd door zaken als: De betekenis of de waarde van het werk dat je doet. De deskundigheid die je hebt over jouw taak of werk. De mate van creativiteit die het je biedt.
Maak de medewerker duidelijk dat haar functioneren niet is zoals jij van haar verwacht. Vertel je wat dwars zit in haar houding en/of haar functioneren en staaf dit met enkele voorbeelden. Niet te veel, het gaat om het illustreren van de essentie.
Gewoonten bieden houvast, zeker in tijden van stress. Bewezen is dat mensen meer grip op hun leven voelen als ze op een routine kunnen terugvallen. Het voelt nou eenmaal goed om dingen te doen die we vaker hebben gedaan. Het is ook zo verleidelijk: je leven nét wat meer ordenen.
Het woord motivatie komt van 'to motion'. Je kunt gemotiveerd zijn om iedere dag een uur te sporten, een studie te beginnen of naar jouw werk te gaan. Wanneer je intrinsiek gemotiveerd bent, kom je uit jezelf in beweging. Uit eigen beweging ga je die zaken doen die je wilt doen.
Motivatie is het geheel aan redenen waarom iemand zich tot bepaald gedrag kan zetten. Iemand is dus gemotiveerd als hij of zij redenen heeft om iets te gaan doen, of niet te doen.
Je kunt wat karaktereigenschappen geven, vertellen waarom je iets leuk vindt, welke dingen je als een uitdaging ziet. Ook kun je uitleggen waarom je bepaalde keuzes in je carrière hebt gemaakt. Deze elementen zijn bij de beoordeling vaak belangrijker dan de opsomming van wat je allemaal kunt.
Wanneer je vastloopt, dan kan dat te maken hebben met het nog niet helemaal trouw zijn aan wie je echt bent. Je kunt bijvoorbeeld met een partner zijn die niet echt bij je past, of een studie. Je werk kan niet aansluiten op je waarden… Of je loopt vast omdat je niet vertrouwt op jezelf en jouw waarde.
Iemand die niet lekker in zijn vel zit, voelt daar vaak schaamte of boosheid over. Probeer dus vooral niet te oordelen, en erken het gevoel. Zo nodig je iemand uit om te blijven praten. Je kunt bijvoorbeeld simpelweg zeggen: “Wat vervelend dat je je rot voelt.”
Als je moeite hebt om te beginnen aan een taak, breek het dan op in de meest basale stappen. Dan ontdek je dat er niets van overblijft, behalve het bewegen van je lichaam en een beetje hersenkracht – dingen die je best kunt opbrengen. Dus geen reden om die taak nog langer uit te stellen!
'Indien huiswerk een probleem blijft, kan je hulp zoeken. Bijvoorbeeld huiswerkbegeleiding waar je kind in een rustige omgeving kan werken. Begeleiders helpen je kind ook hun werk plannen en controleren. Via het CLB of het Huis van het kind kom je contact met een gratis initiatief in jouw buurt.
De belangrijkste zijn: Vrijheid: je vrij voelen om keuzes te maken die echt bij je passen. Zelfverwezenlijking: doen waar je goed in bent en wat je identiteit bekrachtigt. Verbinding en participatie: ergens bij horen of deel van uitmaken.