Water dat wegloopt door de gootsteen, toilet en douche komt in het riool terecht, en vervolgens via het riool bij de zuivering van het waterschap. Ook regenwater loopt via de regenpijp het riool in, in een gemend riool samen met afvalwater en in een gescheiden riool via een aparte buis.
De bacteriën eten alle viezigheid uit het water op. Het water dat uit de rioolwaterzuiveringsinstallatie komt is schoon, maar niet zo schoon dat je het kan drinken. Het water wordt in een plas, meer of kanaal gedumpt. En daar blijft tot het wordt opgepompt om gezuiverd te worden tot drinkwater.
Grijs en zwart water lopen samen naar de septische put of de IBA.
Vaak kunt u de ligging van de riolering vinden op de bouwtekening van uw huis. Eventueel is deze ook opvraagbaar bij de gemeente. De ligging van de rioolaansluiting op gemeentegrond is bij de gemeente opvraagbaar, omdat alleen de gemeente (of in opdracht) in de openbare ruimte mag graven.
Afvalwater gaat door allerlei rioolbuizen en komt uit bij een zuiveringsinstallatie. Dat is de plek waar 24 uur per dag en 7 dagen per week het vuile water wordt schoongemaakt. Dit gebeurt met bacteriën. Zij eten het afval op en zetten het om in slib.
Ons afvalwater stroomt via het riool naar een rioolwaterzuivering van het waterschap. In de rioolwaterzuivering wordt het vieze water schoner gemaakt.
Kraanwater is zo zuiver dat het perfect drinkbaar is. Daar zorgt het waterbedrijf voor. Eerst wordt het water opgepompt uit de grond of uit een rivier, nadien wordt het gefilterd en gezuiverd. De waterbedrijven controleren het kraanwater dagelijks.
Hoe diep ligt mijn riolering? Globaal ligt een riool op 80 centimeter onder het maaiveld, dit is echter een gemiddelde. In de praktijk komt het er vaak op neer dat de diepte varieert tussen de 30 en 100 cm. Als het goed is ligt het riool in ieder geval vorstvrij dus minimaal 20 of 30 cm diep.
Ook in de woningpas, het digitaal paspoort van jouw woning, vind je een informatie over de rioleringssituatie in je straat. Er staat ook of de woning moet aansluiten op de riolering, of er riolering aanwezig of gepland is, en of er een individuele waterzuivering verplicht is.
Of uw straat al een gescheiden riolering heeft, kunt u navragen bij uw rioolbeheerder(opent in nieuw venster). Voor bestaande gebouwen is de scheiding tussen het afvalwater en het regenwater alleen verplicht als er daarvoor geen leidingen onder of door het gebouw moeten worden aangelegd.
Nee, zo stelt Vewin, de vereniging van drinkwaterbedrijven in Nederland. Er is jaren geleden geëxperimenteerd met het gebruik van zogeheten huishoudwater. Dit water is niet geschikt om te drinken, maar wel schoon genoeg voor wc en wasmachine.
Het water gaat naar een tank waar aluminiumsulfaat in zit. Dat is een stof die ervoor zorgt dat er vlokjes in het water komen. Die vlokjes zijn kleverig, en dat is handig, omdat er zo bacteriën, modder en andere viezigheid aan blijven plakken. Met vlokjes en al gaat het water dan naar de volgende tank.
Kraanwater is het water dat dagelijks uit de kraan stroomt. Dit water gebruiken we om te drinken, maar ook om het toilet door te spoelen, handen te wassen, te douchen en af te wassen. Het wordt geproduceerd door drinkwaterbedrijven.
Het hergebruik van water staat in Nederland nog in de kinderschoenen. De Hydraloop is een inpandig zelfreinigend recyclingsysteem dat huishoudelijk water hergebruikt dat anders in het riool verdwijnt. Toiletten, wasmachine, tuin of zwembad krijgen dan hergebruikt water.
Grondwater stroomt heel langzaam, vaak maar enkele meters per jaar, in de richting waar het waterniveau lager is. Er zitten allerlei stoffen in die ook in de bodem voorkomen.
Zwerfafval is bijzonder slecht voor mens, dier en milieu. Zwerfafval heeft als kenmerk dat het niet uit zichzelf afbreekt en hierdoor tientallen jaren in het milieu aanwezig blijft. Vogels, vissen en andere dieren zien vaak het afval aan als voedsel en dit heeft allerlei gevaarlijke gevolgen van dien.
Wist je dat jullie allebei evenveel recht hebben om in de woning te blijven. Jullie zullen zelf moeten bepalen wie er blijft wonen en wie er vertrekt. Lukt het jullie niet om een besluit te nemen, dan kun je naar de rechter stappen om de woning toegewezen te krijgen.
Ja, het is mogelijk om na een echtscheiding samen eigenaar te blijven van de voormalige echtelijke koopwoning. Dit noemt men het in onverdeeldheid laten van de woning.
Als jullie er voor kiezen om de woning onverdeeld te laten, dan blijft de woning ook na de scheiding van beide partners. De woning wordt dan niet verdeeld en de hypotheek blijft zoals hij is. In beginsel mag dit voor maximaal vijf jaar. Wel zijn er een aantal zaken die belangrijk zijn om te weten.
In het riool komen 2 soorten water terecht: afvalwater en regenwater. We brengen het naar de waterzuivering en maken het daar schoon. Daarna lozen we het in het oppervlaktewater.
De saneringsplicht onder de loep genomen. Uit een reportage van 'Pano' op 4 november 2020 bleek dat de waterkwaliteit in Vlaanderen te wensen overlaat.
In het Bouwbesluit 2012 is geen verplichting opgenomen tot aansluiting op het openbaar riool. Voor nieuwbouw en bestaande bouw bepaalt het Bouwbesluit dat een bouwwerk wel een voorziening voor de afvoer van huishoudelijk afvalwater moet hebben.
Echter, als drinkwaterbedrijf raden wij het drinken van warm water rechtstreeks uit de kraan af. Het is namelijk mogelijk dat metalen in het warme water oplossen in de leidingen in je huis. Dit geldt zowel voor oude als nieuwe leidingen.
Stefan Kools, teamleider chemische waterkwaliteit en gezondheid bij wateronderzoeksinstituut KWR: 'Een paar keer water koken maakt amper verschil. Dan zitten stoffen als arseen en nitraat nog steeds ver onder de Nederlandse gezondheidswaarde. Ons water is echt veilig, ook als je het vaker kookt.
Water is hartstikke gezond. Er zitten geen calorieën in en het tast je tanden niet aan. In Nederland kun je het beste water uit de kraan drinken. Verder is er bronwater en mineraalwater te koop, met en zonder koolzuur.