De meeste mensen zullen wespen zonder aarzelen proberen te doden. De waarheid is echter dat we niet zonder wespen kunnen omdat ze zo belangrijk voor ons zijn.
Het gaat niet goed met de biodiversiteit. Aan een sneltempo dalen het aantal planten- en diersoorten, en ook heel wat schimmels en bacteriën verdwijnen.
Wespen zijn erg nuttige dieren. Zo bestuiven ze allerlei planten tijdens hun zoektocht naar nectar. Ook zijn het echte opruimers, ze helpen bij het opruimen van kadavers. Tot slot vangen wespen vliegen, dazen en muggen, hiermee helpen ze een insectenplaag te voorkomen.
Nut van wespen
Ze eten of doden allerlei potentieel schadelijke insecten, zoals muggen, en eten soms kadavers van kleine dieren op. Daarnaast bestuiven wespen bloemen. Dat doen ze vooral in de nazomer, wanneer ze geen larven meer kunnen voeden en dus ook geen zoet braaksel meer krijgen.
Zo lusten verschillende vogels waaronder de gierzwaluw, wespendief en grauwe vliegenvanger graag een wesp. Maar ook kikkers, spinnen en andere insecten zoals libellen doen zich graag tegoed aan een stekelige maaltijd.
Een wesp heeft niet lang te leven. Afhankelijk van de wespensoort leeft een wesp tussen de 12 en 22 dagen. Wespenkoninginnen leven altijd langer. Zo kan een koningin ongeveer een jaar oud worden.
Let bij je kledingkeuze ook op dat het geen wijde mouwen heeft. Wespen kunnen hier makkelijk invliegen en zich vervolgens in het nauw gedreven voelen en je steken. Probeer die boze wesp dan nog maar eens uit je mouw te krijgen. Eigenlijk kun je het beste kleding dragen die je huid bedekken.
Wanneer je een wesp doodslaat, komt er uit hun gif een feromoon vrij dat wespen in de buurt lokt en ze agressief maakt. Het zijn zeer sociale beestjes, en wanneer ze het kadaver van een soortgenoot zien liggen of er eentje gevangen zien onder een doorzichtig glas, zullen ze waarschijnlijk wraak nemen en aanvallen.
Wespen steken alleen als ze zich bedreigd voelen of als hun leefomgeving (nest of aanvliegroute) wordt verstoord. Naar een wesp slaan is dan ook nooit een goed idee, zeker niet als je ook nog eens allergisch bent voor wespensteken.
Dood slaan: Hoe vervelend je wespen ook vindt, je kunt ze beter niet doodslaan. Er komen geen extra wespen af op een dode wesp, maar een dode wesp scheidt wel een stof uit dat andere wespen agressiever maakt. Daarmee verjaag je ze niet en trek je ze toch ook niet aan wel maak je de kans groter dat je gestoken wordt.
Wespen verjagen met geur
Wespen komen af op vlees en zoetigheid, maar houden niet van de geur van citroen, kruidnagel en geranium. Er is onderzoek gedaan naar geuren waarbij wespen uit de buurt blijven en deze passen goed in een kruidentuin.
Wespen zijn vooral overdag actief, tot zonsondergang. Daarna gaan ze in hun nest slapen, tot de zon weer opkomt. Heel soms zijn wespen ook 's nachts nog onderweg. Dat gebeurt als ze, bijvoorbeeld, gehinderd worden door vijanden of slecht weer en zo niet op tijd in het nest terug kunnen zijn.
Zodra het koud wordt gaan ze op zoek naar een plekje om te slapen. Alle andere wespen houden geen winterslaap en komen de winter dan ook niet door. De koningin zoekt haar slaapplaats in zacht hout, onder een boomschors of in de schuur. Tijdens de winterslaap van de koningin kan zij heel koud worden en zelfs bevriezen!
Wespen bouwen vanaf eind juli hun wespennesten af. Op dat moment zijn de meeste larven dan ook volgroeid, en daar heb je meteen de oorzaak voor de overlast van wespen in augustus en september. Die larven scheiden namelijk een zoetstof af waar de volwassen wespen normaal hun maaltijden van maken.
Tachtig procent van alle planten op aarde zijn voor de voortplanting of evolutie afhankelijk van de bestuiving van de bij. Zonder bijen geen groenten, geen noten, geen chocolade, geen koffie en geen fruit. We hebben hem dus hard nodig.
Waarom vliegen wespen achter je aan? Loop niet weg van wespen. Als je weg loopt, bestaat de kans dat de wesp je achtervolgt omdat je veel bewegingen maakt. De gewone wesp en Duitse wesp gaan je achtervolgen – zelfs als je niet weg loopt – vanaf het moment dat je in de buurt van hun nest bent.
Wespen zijn in staat om logische verbanden te leggen. Ze gebruiken deze vaardigheid om hogerop te komen in de sociale hiërarchie binnen hun kolonie. In tegenstelling tot wespen hebben bijen dat vermogen niet.
Maar nu de zomer voorbij is, zijn de koninginnen verzadigd en hebben de wespen geen echte taak meer. Dus hangen ze in hun oude dag doelloos rond en doen ze zich te goed aan fermenterend fruit. Dat bevat alcohol wat de diertjes dronken maakt. Helaas zijn wespen geen "happy drunks".
Wespen kunnen zo in je mond vliegen. Een wespensteek in de mond- of keelholte is gevaarlijk. Wees om die reden ook voorzichtig wanneer je buiten frisdrank of alcohol drinkt.
Een angel van een wesp is glad en na een steek komt de angel onbeschadigd uit de huid. Daarom gaat een wesp niet dood nadat hij jou heeft gestoken. De angel van een bij heeft weerhaakjes, waardoor een bij direct overlijdt na een steek.
Een wesp gaat dood als hij steekt
Ook dit is niet waar. In tegenstelling tot de bij heeft een wesp geen weerhaakjes aan zijn angel en houdt hij zijn angel als hij steekt. De wesp kan hierdoor meerdere keren achter elkaar steken en zal hier nooit dood aan gaan.
Elk jaar overlijden in Nederland tussen de vijf en tien mensen aan de gevolgen van een wespensteek. Die mensen hoeven volgens Oude Elberink niet per se allemaal allergisch te zijn. "Het gif van een wesp is namelijk heel toxisch en gevaarlijk omdat het direct door je huid het lichaam in wordt gespoten."
Wespen eten graag voedsel met veel suikers. Deze suikers halen ze onder andere uit bessen, vruchten en soms honing. Daarnaast drinken ze de nectar van bloemen.
Het einde van het wespenseizoen ligt nooit vast. Naarmate het weer minder goed wordt (hogere wind, lagere temperatuur, meer regen) zullen er veel wespen sterven. Meestal is er in oktober geen wesp meer te vinden. De koningin zal het meestal wel overleven, en deze zal pas weer actief worden in het voorjaar.