Het CJIB plaatst berichten in uw Berichtenbox, als u hiervoor toestemming hebt gegeven op MijnOverheid. Hebt u uw account op mijn.overheid.nl geactiveerd? Dan kunt u – nadat u bent ingelogd - onder Instellingen aanvinken, dat u post van het CJIB in uw Berichtenbox wilt ontvangen.
Het versturen van de verkeersboete en het innen van de verkeersboete is een wettelijke taak van het CJIB.
Wij sturen u een brief met de letter S. Deze brief heet Boete opgelegd door de rechter. Hierin staat hoeveel u moet betalen en wanneer.
De brieven komen in een envelop met een paarse kleur en zijn goed herkenbaar. Het is belangrijk om tijdig actie te ondernemen indien je een bekeuring hebt gehad van het CJIB. Als namelijk niet tijdig bezwaar wordt gemaakt, dan staat de boete in rechte vast en kun je er niet meer onderuit komen.
De Federale Overheidsdienst Justitie gaat vanaf vandaag verkeersboetes niet enkel meer op papier versturen, maar ook digitaal. Dat zal gebeuren via de e-box, uw elektronische postbus bij de overheid.
De tijd tussen de overtreding en de bekeuring op de deurmat, is meestal slechts enkele dagen. Flitsfoto's kunnen worden opgevraagd bij het digitaal loket van het CJIB.
Wilt u weten wat er op úw strafblad staat? U kunt geen kopie krijgen van uw strafblad. U kunt wel een verzoek indienen bij de Justitiële Informatiedienst om uw strafblad in te zien.
Flitsfoto inzien bij CJIB
Als je met je eigen auto of motorfiets bent geflitst, kun je met je DigID de foto inzien. Als je een auto van je bedrijf of een leaseauto hebt, kun je daar ook terecht en uiteindelijk met je DigID de foto opvragen.
Betaalt u niet, of houdt u zich niet aan uw betalingsregeling? Dan krijgt een aanmaning van het CJIB met een verhoging van de boete.
Als onderdeel van de Rijksoverheid en het Ministerie van Justitie en Veiligheid werkt het CJIB aan een veilige en rechtvaardige samenleving. Het CJIB vormt een belangrijke schakel in het borgen van de rechtsstaat in Nederland.
Wij bewaren het telefoonnummer waarmee u belt, wanneer er een zaak van u openstaat. Het kan voorkomen dat wij u bellen om u te helpen. Wij bespreken dan bijvoorbeeld hoe u extra kosten kunt voorkomen. Dit kan door een nog openstaande boete alsnog te betalen.
U krijgt een gerechtelijke brief als het OM of het CJIB u wilt informeren. Dat kan zijn over een boete of wanneer u voor de rechter moet komen. Of als een ander land u een boete stuurt.
Een strafbeschikking is géén boete
De brief ziet er uit alsof er een onschuldige boete is opgelegd. Betalen en klaar. Het is een boete, maar let op: er zit een addertje onder gras. Wanneer je de boete betaalt dan komt er een aantekening op je strafblad.
De officier van justitie kan u een strafbeschikking opleggen wanneer u een strafbaar feit heeft gepleegd. U krijgt dan van ons een brief waarin staat hoe u de strafbeschikking kunt betalen. Deze brief heet Strafbeschikking.
U kunt uw strafblad niet wissen. Als de gegevens volgens u niet kloppen, kunt u wel om een wijziging van het strafblad vragen bij de Justitiële Informatiedienst.
Kan iedereen mijn strafblad opvragen, bijvoorbeeld mijn werkgever? De gegevens kunnen niet aan iedereen worden gegeven. Een “gewone” werkgever kan de gegevens niet opvragen. In het “Besluit justitiële en strafvorderlijke gegevens” wordt geregeld wie de gegevens kan opvragen.
Deze overtredingen staan genoemd in artikel 4, tweede lid Besluit justitiële en strafvorderlijke gegevens. Het betreft bijvoorbeeld baldadigheid, openbare dronkenschap, onverzekerd rijden, rijden zonder rijbewijs en veroorzaken van gevaar op de weg. Deze overtredingen komen dus altijd op het strafblad.
Ga naar het Digitaal Loket
In het Digitaal Loket kunt u controleren of u echt een verkeersboete moet betalen. Via de button Digitaal Loket rechtsboven op deze pagina kunt u met uw DigiD-gegevens inloggen in het Digitaal Loket. Hebt u een leaseauto? Dan kunt u in het Digitaal Loket de boete opzoeken.
De flexflitser blijft niet op één locatie, zoals de vaste flitspaal. De flexflitsers staan twee maanden op één plek en worden dan verplaatst naar een andere locatie.
In de wet (artikel 79 RVV 1990) staat dat je verplicht bent om te stoppen voor een rood licht. Je moet gestopt zijn voor de stopstreep. Als er wordt vastgesteld dat jouw voertuig over de stopstreep is gereden terwijl het licht op rood stond ben je dus door rood gereden.
Dat is misschien een klein aantal, maar dat is toch zorgwekkend. Het gaat ook maar om kleine bedragen, maar als je veel mensen om de tuin kan leiden dan gaat het toch nog om veel geld." Een echte verkeersboete zal je ook nooit via mail krijgen.
De boete voor door het rood rijden volgt vrij snel. Binnen de 14 dagen vindt u normaal gezien een pv in uw brievenbus. Aangezien door het rood rijden een overtreding van de derde graad is, zal het bedrag van de onmiddellijke inning 174 euro bedragen.