De grote verschillen tussen opleidingen vallen op. Waar bij geneeskunde 93 procent van de eerstejaarsstudenten het BSA haalt, ligt dat percentage bij geschiedenis op slechts 54,9 procent. De overige opleidingen hebben een percentage tussen die twee uiterste scores.
Als het je niet lukt om in je eerste jaar voldoende studiepunten te halen of je propedeuse niet binnen twee jaar, moet je dus in de meeste gevallen stoppen met je studie. Je moet dan op zoek naar een andere bachelor en vaak ook naar een andere hogeschool.
Als je een negatief BSA krijgt, mag jij je vaak een aantal jaar niet voor de opleiding inschrijven. De precieze duur wordt door de opleiding vastgesteld. Voor sommige opleidingen geldt dit ook voor andere vergelijkbare studies. Zorg ervoor dat je bijzondere omstandigheden zo snel mogelijk bij jouw instelling meldt.
In het onderzoek van Vereniging Hogescholen wordt namelijk het percentage studenten dat is gestopt en een andere studie is gaan doen apart benoemd. Dit percentage ligt op 15,7%, wat betekent dat het aantal uitvallers daadwerkelijk 27% bedroeg in 2019.
25-37% van de ho en wo-studenten stopt met de studie
In de jaren 2017-2018 en 2018-2019 lag het percentage studenten dat stopte met de studie in het eerste jaar rond de 32%. In absolute cijfers stoppen zo'n 42.500 studenten tijdens of na het eerste jaar van hun studie.
De nieuwe OESO-cijfers spreken voor zich: 32 procent van de Vlaamse studenten sluit een bacheloropleiding succesvol af na de voorziene 3 studiejaren. Bij de meisjes ligt dat aandeel iets hoger (37 procent), bij de jongens lager (26 procent).
Luisteren. Eén op de drie studenten (30%) heeft spijt van hun studiekeuze. Zij geven aan dat ze een andere studie hadden gekozen als ze nu opnieuw voor dat besluit zouden staan. Dat blijkt uit onderzoek van het 1V Jongerenpanel van EenVandaag in samenwerking met X-Lab, het eindexamenproject van HUMAN en 3FM.
In Nederland had in 2022 9% van de 65- tot 75-jarigen een diploma op het niveau van de hbo- of wo-master. Dit aandeel is onder jongere generaties beduidend groter. Zo ging het bij de 25- tot 35-jarigen om 23%. Het aandeel laagopgeleiden daarentegen is bij de 65- tot 75-jarigen weer groter.
72% rondt het hbo af. Van de leerlingen met een havo diploma haalt maar 65% binnen vijf jaar het diploma en de studenten met mbo 4 maar 60%.
Het percentage hbo-studenten dat binnen vier jaar na de start wisselt van studie was tot cohort 2012 vrij stabiel rond de 18,5 procent. Voor cohort 2013 daalde dit tot 17,5 procent gevolgd door een daling tot 16,5 in 2014 en 16 procent in 2015.
Hoeveel studiepunten je voor een positief BSA nodig hebt, verschilt per opleiding. Meestal ligt dit rond de 50 ECTS. Het resterende aantal punten van het eerste jaar moet je in het tweede jaar halen. Als jij in het tweede jaar niet je BSA haalt moet jij alsnog verplicht stoppen met de opleiding.
Krijgt een student een negatief Bindend Studieadvies (BSA), dan moet hij stoppen met de opleiding. En hij mag dezelfde opleiding op hetzelfde instituut ook de komende drie jaar niet opnieuw doen. Het is dus anders dan 'een keertje blijven zitten'.
Als u geen leerkrediet meer hebt, heeft de universiteit of hogeschool het recht om u te weigeren of om verhoogd inschrijvingsgeld te vragen. Het leerkrediet werd ingevoerd in 2008. Studies die u daarvoor bent begonnen, tellen dan ook niet mee voor de stand van uw leerkrediet.
Opleidingen met selectie
Toch was dat tot nu toe geen reden voor spectaculaire rendementen bij de twee opleidingen. Tot vorig jaar scoorde vormgeving gemiddeld iets boven de veertig procent en dbkv iets eronder, waar op de HR gemiddeld zo'n dertig procent van de eerstejaars zijn propedeuse haalt.
Wat is een propedeuse? In het 1e jaar van een bachelor kun je in totaal 60 studiepunten halen. Als je alle 60 studiepunten van dat 1e jaar binnen hebt, haal je je propedeuse – ook wel 'P' genoemd. Dat getuigschrift bewijst dat je het niveau van de opleiding aankan.
Je eerste jaar van het hbo of wo is het propedeusejaar. Voor je propedeuse kan je 60 punten halen, maar het is meestal verplicht om er minimaal 45 of 50 te halen in het eerste jaar. Als je dit niet haalt, dan krijg je een negatief bindend studieadvies (BSA) en dan mag je niet verder met je studie.
Hoogopgeleid: het hoogst behaalde onderwijsniveau is hoog onderwijs. Dit omvat onderwijs op het niveau van hbo of wo.
Het tempo ligt op het hbo dus echt wel hoger. Daarnaast worden de teksten en dingen die je moet leren niet zo vaak herhaalt als op het mbo. Zodra iets is behandeld, dan wordt er van je verwacht dat je het ook hebt onthouden. Dat is soms lastig, met name als de studieboeken ook moeilijker zijn.
Hoe jonger, hoe vaker hooggeschoold
Zowel bij de 25- tot 34-jarigen (54,3%) als bij de 35- tot 44-jarigen (50,4%) was in 2022 ongeveer de helft hooggeschoold. Bij de 45- tot 54-jarigen was dat 46,2% en bij de 55- tot 64-jarigen 37,1%. In die laatste leeftijdsgroep was 23,0% laaggeschoold.
Als je een mbo-diploma op niveau 4 hebt, kun je meestal direct - zonder een toelatingstest te hoeven doen - beginnen aan een hbo-opleiding. Twijfel je toch of je wel geschikt bent voor het hoger beroepsonderwijs, dan kun je je intelligentieniveau en taalvaardigheid toetsen door een 21+-toets te maken.
Het aandeel hoogopgeleiden groeide sneller voor vrouwen dan mannen en in 2021 hadden vrouwen vaker een hbo- of universitair diploma dan mannen. Van de vrouwen was 27 procent in 2013 hoogopgeleid; in 2021 was dit toegenomen tot 36 procent. Bij mannen gaat het om een toename van 29 naar 35 procent.
Studievertraging. Haalt een student de hoeveelheid ECTS die nodig zijn voor zijn bindend studieadvies, maar niet alle 60 punten die horen bij het eerste jaar, dan mag hij die studiepunten later halen. De ontbrekende punten kunnen bijvoorbeeld ook in het tweede of derde studiejaar gehaald worden.
Natuurkunde wordt onbetwist als de moeilijkste opleiding gezien. Elf verenigingen zetten deze bètastudie op 1. Biomedische Wetenschappen, Farmacie en Geneeskunde werden elk één keer als moeilijkste genoemd. Samen met Kunstmatige Intelligentie vormen deze opleidingen de top vijf.
Chemische Technologie spant de kroon met 34 procent uitval tot en met januari. Tegelijkertijd heeft de opleiding te maken met een relatief lage instroom. De afgelopen jaren startten er zo'n 45 eerstejaars, maar dit jaar waren het er met 29 studenten beduidend minder.
Het gaat om een groot aantal studenten
Volgens Qompas voelt 72% van de studenten zich op hun plek. 28% van de eerstejaars voelt zich niet op de plek. Dat is een akelig hoog percentage. Van deze 28% is 10% al in januari gestopt.