In een combimagnetron kun je ovenschotels maken en gerechten bakken, maar het is minder ideaal. De combimagnetron bakt met hetelucht en bovenwarmte. Er zijn combimagnetrons die een crispfunctie hebben. Deze functie maakt het mogelijk om de onderkant krokant te bakken.
In de meeste combimagnetrons kun je de magnetronstand en ovenstand tegelijkertijd gebruiken in de combistand. De microgolven van de magnetronstand warmen het eten snel op en de ovenstand zorgt voor een knapperig korstje. Zo gaat het bakken van bijvoorbeeld een quiche of lasagne sneller dan in een gewone oven.
Beste uit de Test: Sharp R-971INW
Maar ook opwarmen met de magnetronfunctie en bakken met de heteluchtoven doet hij prima. Al is hij wel beter in het bakken van bijvoorbeeld cake dan in het bakken van een diepvriespizza. De combistand, waarmee je tegelijk kunt ontdooien en bakken, werkt ook redelijk goed.
Het grootste verschil tussen een combi-oven en een combi-magnetron is dat de nadruk bij een combi-oven op de ovenfuncties ligt, terwijl bij een combi-magnetron de nadruk op de magnetronfuncties ligt. Beide apparaten zijn echter een combinatie van een oven en een magnetron en hebben ongeveer dezelfde functies.
Combi-ovens combineren kort gezegd verschillende ovenfuncties met een magnetronfunctie. Anders gezegd: dit type oven beschikt over de functies van een oven én over een magnetronfunctie. Het is dus een oven met magnetronfunctie.
Het eten uit een échte oven is vaak net even wat lekkerder en een combimagnetron haalt in sommige gevallen geen hoge temperaturen. Een combi-oven is te vergelijken met een combimagnetron, maar dit apparaat heeft één groot voordeel. De functies op dit apparaat komen dicht in de buurt van die van een echte oven.
Nee, dat kan niet. Een magnetron verwarmt de pizza alleen en bakt de pizza niet af. Pizza's worden slap in de magnetron.
Wanneer je bijvoorbeeld broodjes afbakt in je combi magnetron en enkel de heteluchtfunctie wil gebruiken, dan volstaat het om de broodjes in de oven te leggen en de ovendeur gewoon te sluiten. Je moet dus NIET op de START knop drukken!
Het beste antwoord. Er mag geen metaal in de magnetron of magnetronfunctie. Er mag wel metaal in de combi als je hem alleen op ovenfunctie zet. of een ovenvaste (glazen) vorm.
Het eerste wat van belang is wanneer je een oven of magnetron wilt inbouwen, is wat precies de afmetingen zijn van de ruimte waar het apparaat geplaatst moet worden. Het gaat dan om wat we de nishoogte, nisbreedte en nisdiepte noemen. Meet de nis waar het apparaat in moet kunnen dus eerst zorgvuldig op.
Een combi oven is een inbouw oven met een magnetronfunctie. Hiermee kun je etenswaren opwarmen of ontdooien. Handig voor het bereiden van diepvriesgroentes, restjes of kant-en-klaar maaltijden. Er zijn alleen inbouw combi ovens: vrijstaande ovens hebben nooit een magnetronfunctie.
Aluminiumfolie mag niet in de magnetron, omdat er door conductiviteit vrijwel altijd vonken ontstaan. Folie mag hierom absoluut niet in een magnetron worden verwarmd. Gebruik in plaats hiervan de grill- of ovenstand van een combi-magnetron.
De magnetron warmt alleen het voedsel op, dus niet de ovenschaal en het apparaat zelf. Daardoor is hij efficiënter dan een elektrische oven. Het maximale vermogen van de magnetron heeft vrijwel geen invloed op het energieverbruik. Bij een oudere (magnetron) oven kan het ingebouwde klokje wel van invloed zijn.
Gebruik geen metaal, aluminium of andere geleidende materialen in je magnetron. Uitgezonderd zijn de combimagnetrons waarvan onderdelen zoals zijrekjes, het draaiplateau, of het grillrooster mogelijk van dit materiaal zijn.
Dankzij de twee ovens kun je immers meerdere gerechten tegelijkertijd opwarmen. Bovendien maken de fabrikanten vaak onderscheid tussen een grote en kleine oven. Daardoor kun je kleine gerechten bakken en braden in de kleine oven, terwijl de grotere oven uitermate geschikt is voor de grotere gerechten.
Een lepel is namelijk groot en dik genoeg om de warmte te absorberen. Een vork daarentegen verzamelt de elektrische stroom aan de uiteinden vanwege de lange en spitse vorm. Dit zorgt voor vonken en uiteindelijk brandgevaar. Houd het dus alleen op lepels wanneer dit echt nodig is.
Gebruik geen metalen rooster en/of bakplaten tijdens de magnetronfunctie. Metalen roosters en/of bakplaten gaan vonken tijdens het gebruik doordat er contact wordt gemaakt met de metalen houders waar de rooster/bakplaten in geplaatst zijn. De inschuifrails hangen geïsoleerd, dus die hoeven niet verwijderd te worden.
Dit kan soms helpen om de vloeistof beter te verwarmen. Maar doe nooit een losse lepel in de magnetron. En een vork, of ander bestek mag ook niet; met name een vork kan vonken en brand veroorzaken. Bij twijfel kun je beter geen metalen voorwerpen gebruiken.
Bij een combioven heb je dat voordeel niet. Je kunt wel afbakken op een ovensteen, maar dan je zult de oven gewoon op temperatuur moeten houden. Het beste kun je aan het einde van de baktijd met een kernthermometer de temperatuur van de kern meten. Bij een temperatuur van 95 graden of hoger is het brood gaar.
De pan met roostertje op het vuur zetten (zonder water en zonder boter), het rooster erin leggen, de broodjes nat maken en erin leggen. Dan op een laag vuurtje afbakken. Je moet een beetje uitproberen hoe hard het vuur moet branden, maar het is een beetje dezelfde hoogte als wanneer je pannenkoeken bakt.
De algemene richtlijn is: ± 20 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden. Stokbroodjes kun je het beste iets heter afbakken, op 200 graden (± 12 minuten). Als je het voorgebakken brood hebt ingevroren, bak je het direct uit de vriezer in ± 35 minuten af op 160 graden.
Boven én onderwarmte
De naam zegt het al: hierbij komt de warmte van zowel onder als boven. Deze stand is perfect voor het bakken van je favoriete ovenschotels, cakes en taarten. Zeker bij gebak dat moet rijzen (waarbij bakpoeder of baking soda in het beslag zit, bijvoorbeeld) is boven- en onderwarmte een slimme keus.
Een combimagnetron, waarbij de magnetronfunctie centraal staat. Deze apparaten hebben een draaiplateau. De temperatuur van de heteluchtfunctie, gaat vaak tot 180 of 200 °C en ze hebben een draaideur in plaats van een klapdeur.
Een draaiplateau heeft de functie om eten gelijkmatiger te verhitten met de microgolfstraling. Er bestaan ook combimagnetrons waarbij het draaiplateau uit te schakelen is, zodat er grotere schalen in passen als je de ovenfunctie gebruikt.