Konijnen zijn over het algemeen crepusculair/schemeractief - wat inhoudt dat ze het actiefst zijn rond zonsondergang en zonsopgang. Als u uw konijnen vaak slapend aantreft terwijl u met ze wilt spelen, dan is het beter om dit vroeger op de dag te doen of juist 's avonds.
Konijnen zijn crepusculaire (schemeractieve) dieren. Dit houdt in dat ze het actiefst zijn rond zonsondergang en zonsopgang. Konijnen slapen en doen dutjes tijdens de dag en nacht waardoor dit niet het beste moment is om met ze te spelen en knuffelen.
Een konijn slaapt over het algemeen overdag en 's nachts, maar wil 's morgens en in de vroege avond spelen. Dus, als je overdag's werkt, vindt hij het niet erg om in de kooi te blijven, als dat beslist noodzakelijk is.
Slapen of indommelen
Te herkennen aan: Als een bal zitten met de poten opgetrokken, de oren rusten of staan half omhoog en de ogen zijn half gesloten.
Een kartonnen doos, op zijn kant, is de perfecte slaapplaats voor een konijn. Zo heeft je konijn een donkere, warme en rustige plek om zijn ogen te sluiten. Ze zijn ook afgeschermd en ingesloten, waardoor een konijn zich veilig voelt. Moet het voor konijnen donker zijn om te slapen, deze informatie vind je hier.
De meeste konijnen worden het liefst geaaid op hun kop en rug of in de nek. Op de buik of aan de staart vinden de meeste konijnen minder prettig. Geef het konijn altijd de mogelijkheid om bij je weg te lopen.
Een konijn dat binnen heeft gestaan in de winter kan je weer naar buiten doen als het niet meer vriest in de nachten, als het overdag warm is maar 's nachts nog vriest dan zal je even moeten wachten. Van Buiten naar Binnen: Ook het op tijd naar binnen halen is erg belangrijk bij konijnen.
Vooral konijnen kunnen, net zoals wij mensen, rouwen – en ze kunnen in die tijd vaak stiller zijn dan normaal. Zij moeten – net als wij – het verlies van hun maatje verwerken.
Wanneer je net nieuwe konijntjes hebt opgehaald kun je beter eerst 2-3 dagen wachten voordat je ze uit hun hok haalt. Op deze manier laat je je konijnen eerst wennen aan hun nieuwe omgeving.
Het kan apathisch gedrag vertonen, slaapt veel en heeft vaak een verminderde eetlust - symptomen die we ook bij rouwende mensen terugzien. Sommige konijnen zoeken net meer contact met hun eigenaar om hun gebrek aan affectie op te vullen, maar die eigenaar kan nooit 24 uur per dag als plaatsvervangend konijn optreden.
* Ligt hij languit gestrekt op de buik, met de poten naar achteren, dan bedoelt hij dat hij zich relaxed en veilig voelt, dat hij ligt te rusten en nu liever even niet gestoord wil worden. * Ook languit op de zij liggen betekent dat hij zich veilig en prettig voelt.
Hoe lang kan je een konijn alleen laten? Ik zou niet langer dan 1 nacht wegblijven als je niemand voor de konijnen hebt en anders iemand regelen die komt voeren of iemand bij wie je je konijn kan brengen. Als je konijn ziek wordt ben je ook te laat na 3 dagen, ik zou dat risico niet durven lopen.
Omdat konijnen van nature vooral actief zijn aan het begin of einde van de dag (schemering) hoor je dit meestal 's nachts. Je konijn is dan extra alert en als hij denkt dat hij een vreemd geluid hoort of er in zijn ogen een gevaarlijke situatie is, stampt je konijn op de grond.
Dat kan stro, hennep, zaagsel, beukensnipper of iets anders zijn. Je kunt ook combineren om zo jouw favoriete bodembedekking te creëren. Pas wel om met bodembedekkers waar veel stof vanaf komt. Die kunnen namelijk de luchtwegen van jou en je konijnen irriteren.
Zo laten ze zich graag aaien (mits ze dit gewend zijn). Maar konijnen kunnen ook schrikachtig zijn. Wanneer iets ze niet bevalt, kunnen ze bijten. Ze kunnen hun verzorger herkennen aan bijvoorbeeld de stem en de geur.
Dat wil zeggen dat jouw langoortje een topdag heeft. Zo'n sprongetjes heten 'binkies' en je kan ze terecht vreugdesprongen noemen. Jawel, konijnen springen letterlijk van vreugde een gat in de lucht! Wil je je konijn altijd zo gelukkig houden, zorg dan dat je hem genoeg uitdagingen geeft.
Een konijn jonger dan 7 maanden mag zoveel droogvoer eten als hij wil. Konijnen ouder dan 7 maanden mogen maximaal 25 gram per kilogram lichaamsgewicht per dag, verdeeld over 's morgens en 's avonds. Dit lijkt heel weinig, maar is meer dan voldoende voor een gemiddeld konijn.
Aandacht
Konijnen hebben aandacht nodig, anders zullen ze vereenzamen. De meeste konijnen vinden het prettig om aangehaald te worden. Geef een konijn dagelijks aandacht om het gelukkig te houden. Het best zet je het hok in de huiskamer zodat er altijd wat rumoer is.
Op schoot zitten en knuffelen kan zorgen voor gezelligheid en helpen om bijvoorbeeld je konijn, cavia of hamster tam te maken. Ga naast je konijn of knaagdier zitten. Zorg voor een lekkere beloning in jouw hand of op je schoot. Laat je knager weten dat je iets lekkers hebt, en laat het neusje het werk doen.
Konijnen zijn groepsdieren en erg sociaal. Ze wassen elkaar, eten samen en rusten samen uit. Een konijn alleen zetten maakt hem eenzaam of zelfs depressief. Hierdoor kunnen ze nare gewoontes gaan ontwikkelen.
In de eerste plaats denken we dan vooral aan angst en blijdschap, maar een konijn kan ook boosheid, verdriet (zoals bij het verlies van een maatje) en zelfs jaloezie voelen.
Zelfs als wij denken dat ze niks overbrengen, zijn zij bezig met dingen duidelijk maken. Onderling, maar ook zeker naar ons. Het is niet alleen lichaamstaal waarmee zij communiceren, ook door middel van geurtjes brengen zij een boodschap over.
Konijnen kunnen verjaagd worden met ultrasoon geluid. De ultrasoon verjager is een verjager die een geluid uitstoot die vervelend is voor konijnen, hierdoor zullen de konijnen niet meer in uw tuin komen. Door de hoge toon zult u dit geluid zelf niet horen.
Niet alle groenten zijn geschikt voor konijnen. Geef je konijnen geen bieslook, prei, ui, courgette, knoflook, bonen of erwten, rabarber, aardappelen, mais, vaste koolsoorten zoals rode kool, spruitjes en pas gemaaid gras.
Konijnen zijn goed bestand tegen kou. Je moet je konijn niet later dan augustus/september buiten zetten, zodat hij een wintervacht kan aanmaken. Krijg je een konijn later in het jaar, dan maakt hij waarschijnlijk niet voldoende wintervacht aan en kun je hem in de winter niet buiten zetten.