Drie minuten laden en je rijdt 100 kilometer door: de snelste oplader ooit komt deze winter op de markt. Een nieuwe laadpaal van het Zwitserse ABB is 'de snelste ter wereld', aldus het bedrijf. In drie minuten kan een auto weer 100 kilometer rijden, en in een kwartier is een accu helemaal vol.
De Chinese fabrikant Xiaomi heeft een nieuwe oplaadtechniek gedemonstreerd die een telefoon in minder dan vijf minuten helemaal kan opladen. Het systeem heeft een laadvermogen van 300W, het hoogste tot nu toe voor een smartphone.
Een snellader levert een hoger vermogen dan een normale oplader. Hierdoor zit je batterij sneller vol. Waar je met een 12 watt oplader bijvoorbeeld 2 uur nodig hebt om je toestel op te laden, heb je met een 18 watt snellader maar 1,5 uur nodig.
De 20W PD iPhone oplader + Lightning kabel is de snelst mogelijke oplader voor jouw iPhone! De adapter heeft een USB-C uitgang en biedt een ongeëvenaarde oplaadsnelheid. Apple devices worden in ca. 30 minuten voor de helft opgeladen.
Deze beste koop snellader van dit moment is overduidelijk de WiseQ Oplader voor Samsung. De WiseQ Oplader voor Samsung beschikt namelijk over een 3 meter lange kabel waardoor je hem op vrijwel ieder plek kunt gebruiken. Verder heeft hij een vermogen van 15W waardoor hij je telefoon razendsnel oplaadt.
Met de Apple USB‑C-lichtnetadapter van 20 W laad je snel en efficiënt je devices op. Thuis, op kantoor of onderweg. Bij gebruik met iPhone 8 of nieuwer laad je je device razendsnel op; tot wel 50 procent batterijduur in ongeveer 35 minuten.
Om de snellaadfunctie te gebruiken moet je een bekabelde batterijlader gebruiken die Adaptief snelladen ondersteunt. Om de supersnelle laadfunctie te gebruiken, moet je een bedrade usb PD (Power Delivery)-lader gebruiken die supersnel opladen ondersteunt.
“Snelladers zijn slecht voor je telefoon, accu of batterij”
Langzaam opladen is niet per se goed, maar een verhitte batterij lijdt wel schade. Tegelijkertijd zijn de batterijen van nieuwe smartphones vaak zo gebouwd dat ze een hogere laadsnelheid wel aankunnen zonder oververhit te raken.
Toestellen met Adaptive Fast Charging ondersteunen opladen met maximaal 15 watt. Dat betekent dat je oplader minimaal 15 watt moet leveren om de maximale oplaadsnelheid te halen. Een oplader met een hoger wattage is niet sneller, maar ook niet schadelijk voor je smartphone.
Bij een reguliere openbare laadpaal heb je meestal een laadvermogen van 11 kW of 22 kW, maar bij een snellader is dit minstens 50 kW. Bij moderne snelladers kun je vaak met 150 kW of 175 kW laden. De krachtigste snelladers kunnen tot wel 350 kW laden.
Publieke laadpalen hebben vaak een vermogen van 22 kW. Laden tot 80% kost daarmee gemiddeld 2 uur.
Steeds meer nieuwe toestellen werken ook met het snellere Super Fast Charging. Hiermee laad je jouw lege batterij voor wel 60 procent op in een half uur.
Tot 100 procent opladen is slecht voor je batterij
Opladen tot 100 procent leidt dus tot veel meer slijtage dan opladen tot 70 of 80 procent. Daarnaast is het schadelijk voor je batterij om te blijven doorladen nadat de 100 procent is bereikt.
De Samsung 45W snellader is de snelste oplader die Samsung heeft. Let er wel op dat lang niet alle Samsung smartphones 45 watt ondersteunen. Alleen de topmodellen zoals de Samsung Galaxy S22 Plus of Ultra zijn compatibel met deze oplader. Binnen een halfuur zit er al 70% in de telefoon!
De batterij die nu in je iPhone wordt gebruikt, slijt veel sneller als je deze van 0% naar 100% laadt. Je telefoon een hele nacht aan de oplader hangen? Beter van niet!
In de loop van de tijd kan er wat stof in de oplaadpoort van je toestel komen zitten. Dit vuil kan de reden zijn omdat je telefoon niet meer oplaadt. Pak dan een cocktailprikker of een luchtpistool en probeer de usb aansluiting van je smartphone voorzichtig schoon te maken door het stof te verwijderen.
De iPhone heeft een ingebouwde draadloze oplaadfunctie waarmee het apparaat op een eenvoudige en intuïtieve manier kan worden opgeladen. Uw iPhone werkt met Qi-gecertificeerde opladers die beschikbaar zijn als accessoires en in auto's, cafés, hotels, luchthavens en meubilair.
Tips voor de accu van elektrische auto's
Sterker nog: een accu presteert het beste als ze tussen de 20 en 80% van hun laadcapaciteit zitten. Wanneer de accu onder de 20% of boven de 80% zit, neemt de snelheid wanneer de accu laadt af. Waardoor de accu harder moet werken om tot de 100% te komen.
Het is dan ook onmogelijk om je accu boven de 100 procent capaciteit te krijgen. Dit fabeltje was vroeger overigens wél waar, want 'oude' accu's kon je wel degelijk overladen. Al met al is snelladen dus niet schadelijk voor je telefoon. Een degelijke oplader levert nooit meer vermogen af dan je toestel aankan.
Snellaadstations in Nederland
Bijvoorbeeld bij Shell, Gamma, McDonald's en steeds meer supermarkten en tankstations kun je je elektrische auto (snel)laden. Daarnaast breiden bekende aanbieders zoals Ionity en Fastned continu uit. Even snel je auto opladen wordt dus steeds toegankelijker.
Een druppellader is bijvoorbeeld handig voor het onderhoud van accu's over een langere periode, zoals bijvoorbeeld tijdens stalling. Een druppellader houdt de accu dan in goede conditie en zorgt dat de accu niet ontlaadt en beschadigd raakt.
Snelladen gaat echt snel tot de accu voor 80 procent vol is, daarna gaat het minder snel. Snelladen is duurder dan 'gewoon' publiek laden. Je betaalt bij een snellaadstation zo'n 83 cent per kWh.
Als je oplaadt met een USB-kabel die aangesloten is op een computer, zal de spanning lager zijn dan die van een authentieke Samsung lader, wat resulteert in langzaam opladen. Voor het beste resultaat gebruik je een originele Samsung lader.