Als bodem is elke goed doorlatende tuinaarde geschikt. Uit ervaring heeft een lichte bodem de voorkeur, want deze waarborgen een goede drainage en verwarmen zich sneller. In een zware natte bodem heeft de lavendel het ook zwaar.
Neem de onderste grond uit het gat en knijp erin. Als er net geen water uit sijpelt, dan is de grond precies vochtig genoeg (niet doen als het net geregend heeft). Een plant die te nat staat kan al na drie dagen het loodje leggen! Bedenk verder dat een meter verder in de tuin de situatie weer heel anders kan zijn.
De bodem mag droog, goed doorlatend en mineraal houdend zijn. Een lichte zandige bodem met een matig humusgehalte zijn optimaal. Ongunstig zijn zware en natte bodems. Deze zorgen ervoor dat de lavendel al snel bevattelijk is voor schimmelziektes, zoals bv. de grijze schimmel.
Grond voor lavendel
De basis voor elke tuinplant is een goede potgrond. Dit geldt zeker voor lavendel.
De plant staat op een te natte plek
Dit is niet gunstig voor je Lavendel omdat deze van een goed doorlatende grond houdt. Tevens staat een Lavendel liever op een drogere plek. Wanneer een Lavendel te nat staat, heeft dit een negatief effect op de groei van plant. Vervolgens bloeit deze ook minder rijk.
Een lavendelplant is een sterke plant die wel 15 tot 30 jaar oud kan worden. Ook in barre omstandigheden zoals bij droogte, kalkachtige of stenige grond en in de felle zon.
Als bodem is elke goed doorlatende tuinaarde geschikt. Uit ervaring heeft een lichte bodem de voorkeur, want deze waarborgen een goede drainage en verwarmen zich sneller. In een zware natte bodem heeft de lavendel het ook zwaar. Ter verbetering worden daar kiezelstenen of grind bijgemengd.
Wat zon betreft is de volle zon de meest ideale standplaats voor jouw Lavendel. Maar halfschaduw of een schaduw standplaats is ook geen enkel probleem. Wel moet je rekening houden met het feit dat jouw Lavendel minder uitbloeit zoals die dat wel doet in de volle zon. Ook zal de Lavendel minder bloemen bevatten.
Na de bloei: in het najaar, in september. Door de plant direct na de bloei te snoeien, hou je 'm goed in vorm. Bloeide de lavendel lang door (tot oktober), door een late nazomer? Dan snoei je de lavendel best niet meer tot het voorjaar.
Grondwater legt hooguit een paar meter per dag af. Grondwater verplaatst regenwater dat in de grond is gezakt naar beken, sloten en vaarten. Soms gebeurt dit via drainage. Omgekeerd kan het oppervlaktewater ook het grondwater 'voeden'.
Waterstand van de bodem
In een te natte bodem loopt een fruitboom of -struik het risico op wortelrot, waardoor de wortels afsterven. Van alle fruitbomen verdragen peren- en kweepeerbomen het beste een nattere bodem.
Vooral Salix alba (en cultivars) en S. ×sepulcralis 'Chrysocoma' zijn geschikt, maar ook verschillende esdoornsoorten (Acer negundo, A. saccharinum), Alnus incana en Platanus ×hispanica. Ook de al bij de bomen voor vrij natte locaties genoemde Fraxinus pennsylvanica en Gleditsia triacanthos zijn uitstekende wadi-bomen.
Je kunt denken aan bomen als de esdoorn, de zachte berk, de meidoorn of een plataan. Bomen houden bovendien water goed vast omdat hun wortels de bodem poreus maken. Bomen verkoelen bovendien door hun schaduw en door verdamping.
Je kunt de bodem verbeteren door de eerste 20 centimeter tuingrond eenmalig goed los te maken door te spitten en daarna hoogwaardige compost in de bovenste grondlaag aan te brengen. Daarna doet de natuur de rest. Gebruik geen GFT compost of andere, vaak goedkope of gratis af te halen, compostsoorten.
HILLEGOM – Lavendel behoort tot die groep van planten die gek is op bijen, hommels en vlinders. Ze bieden deze onmisbare insecten een feestmaal, de hele zomer door. En als klap op de vuurpijl verspreidt lavendel ook nog eens een heerlijke geur. Dus waarom zou je geen lavendel in je tuin zetten.
Je kan lavendel het hele jaar door planten. Wanneer je ze in de lente plant, kan je ze in de zomer al bewonderen. Wanneer je ze in droge zomermaanden plant, moet je ze goed bewateren. In de herfst is het meestal vochtig genoeg en moet je ze niet bewateren wanneer je ze dan aanplant.
Lavendelplanten kunnen op alle goed doorlatende gronden groeien. Ze zijn bestand tegen een pH van 5,5 tot 8. De beste opbrengsten worden echter vaak behaald op lichte en zanderige gronden met een pH van bijna 7 en met een zeer goede afwatering.
Zandgrond is ideaal. Wil je lavendel aanplanten op zwaardere leem- of kleigrond? Geen probleem. Maak de grond meer luchtig door wat bodemverbeteraar en lavasteentjes door te mengen.
Lavendel snoeien in het najaar (na de bloei)
Je knipt daarbij de uitgebloeide bloemen af met een heggenschaar en neemt een klein stukje van de bovenkant van het groen mee. Zo krijgt hij weer vorm. Het 'echte' snoeien doe je pas in het voorjaar.
Van alle lavendelsoorten past echte lavendel (Lavandula angustifolia), ook wel gewone lavendel, het best bij ons klimaat. Deze soort is goed winterhard en verdraagt nattigheid het best. Echte lavendel bloeit rijk en groeit – met een beetje inspanning – uit tot mooie, volle, paarse bossen tot 50 centimeter hoogte.
Niet gesnoeide lavendel zal snel verwilderen en de groei zal zich verplaatsen van de binnenzijde van de plant naar de buitenzijde.
Knip terug tot boven jonge scheutjes. Snoei de plant niet helemaal kaal, of te ver in het oude hout, u loopt dan het risico dat de takken niet meer uitlopen. Als u zorgt dat er altijd een groen toefje aan zit, gaat de plant daar zeker weer uitlopen.
Uitgebloeide lavendel oogt houterig, vol uitgedroogde bruine en lelijke takjes. Voorkom dit en knip de bloeitopjes na de bloeiperiode met een snoeischaar of haagschaar. Zo krijg je nieuwe bloemkopjes en oogt de lavendel gesloten, fris en groen in de winterperiode.