In bepaalde kringen is het namelijk uit den boze om het woord koelkast in de mond te nemen. Volgens het groene boekje kunnen de woorden koelkast en ijskast allebei. Er is geen betere vorm. Vroeger werd met name ijskast gebruikt; dit omdat producten toen koel werden gehouden door grote ijsblokken.
Een koelkast koelt etenswaren; er zit geen ijs in. In de voorloper van de koelkast, de ijskast, was dat wel het geval: dat was een goed afgesloten kast of ruimte die koel gehouden werd met ijsbroden – grote stukken ijs. De benaming ijskast is overgegaan op de met elektriciteit gekoelde koelkast.
IJskast en koelkast zijn standaardtaal in het hele taalgebied. Frigo wordt in België geregeld gebruikt, maar het is geen standaardtaal.
Mensen uit de 'hogere klasse' zullen daarom vaker ijskast zeggen, terwijl de 'lagere klasse' het vaker over de koelkast zal hebben. Een betekenisverschil is er echter niet meer, behalve als jij misschien nog een oudtante hebt die een echte, ouderwetse kast met ijs in de keuken heeft staan – maar dat betwijfelen we.
Wist je dat: IJshuizen bestonden in China en Iran al voor onze jaartelling. In Brussel is een zeer grote ijskelder gevonden van zestig bij tien bij tien meter. De elektrische koelkast maakte een einde aan dit fenomeen.
De adellijke kring wil zich verrassend genoeg niet associëren met deftigheid, zij gebruiken daarom eerder wc dan toilet. Terwijl de 'gewone man' juist toilet gebruiken om zich chique voor te doen, is dit voor mensen van adel maar heel burgerlijk. In het Standaardnederlands zijn toilet en wc beide correct.
Tegenwoordig hebben we een koelkast die echt actief dingen afkoelt. Een koelkast is zo gebouwd dat hij de kou zoveel mogelijk binnenhoudt, net als een koelbox. Als de temperatuur in de koelkast hoger wordt dan een bepaalde ingestelde temperatuur, dan gaat de koelkast koelen.
Ook bij die afgekeurde woorden zitten overigens Franse woorden, zoals fauteuil en toilet – dat moet juist stoel en wc zijn. Bekijk meer voorbeelden op het tabblad 'Voorbeelden'. De afkeuring van bepaalde Franse woorden is ontstaan toen 'het gewone volk' gaandeweg steeds meer Franse woorden ging gebruiken.
De Nederlandse adel houdt hardnekkig vast aan een eigen spreektaal, waarmee men elkaar al binnen twee woorden herkent als 'uit een nette familie' dan wel als 'niemand'. Cruciaal in de taal van de Nederlandse adel zijn allerlei 'verboden' woorden en gezegden, die iemands bourgeois-achtergrond direct verraden.
Het nagerecht - ook wel dessert of toetje - is een deel van het diner waarmee een maaltijd wordt afgesloten.
De temperatuur van een koelkast zit standaard tussen de 0°C en 8°C, een koelkast hoort niet boven of onder deze temperatuur te komen.
Een koelkast of ijskast (in België informeel ook frigo) is een apparaat voor het gekoeld bewaren van etenswaren en dranken.
Zonder koelkast is “cool”
Leven zonder koelkast is dus perfect realiseerbaar. En het voordeel hiervan is, naast het minder energieverbruik, dat je ook weer echt bewust wordt van de afzonderlijke groei-omstandigheden van groente en fruit en die probeert na te bootsen in de bewaarmethode.
Wanneer de koelkast gedurende lange tijd heeft gelegen, raden we aan 12 uur te wachten voordat de koelkast wordt aangezet. Dit is om te voorkomen dat de olie/koelvloeistof die zich onderin de leidingen bevindt, het systeem niet laat verstoppen.
Iemand met een bescheiden salaris kan toch tot de elite behoren als hij hoog is opgeleid en/of aanzien heeft op bijvoorbeeld het gebied van wetenschap, politiek, kunsten etcetera. Want ook op die manier kan hij of zij invloed uitoefenen op anderen – en juist het hebben van invloed is kenmerkend voor de elite.
Wanneer behoor je tot de Nederlandse adel? Je bent van adel als je afstamt van een vader die van adel is en die bovendien dezelfde achternaam heeft als jij, omdat titel en predikaat met de achternaam verbonden zijn en adeldom alleen in de mannelijke lijn kan worden doorgegeven.
Nederlandse adel na 1994
Deze wet, de Wet op de adeldom (Woa), trad op 1 augustus 1994 in werking. In de Wet op de adeldom werd de bestaande praktijk grotendeels vastgelegd. Adeldom kan nog steeds via erkenning, inlijving en verheffing verleend worden, maar de mogelijkheden daartoe zijn aanzienlijk beperkt.
Je kunt je tijd op het toilet beter beperken tot 10 à 15 minuten, zegt Gregory Thorkelson, psychiater op de afdeling gastro-enterologie, hepatologie, en voeding van de University of Pittsburg. Sterker nog: je zou alleen naar het toilet moeten gaan wanneer je aandrang voelt.
Voor het lagere hof personeel waren er latrines, dat was een ruimte waar meerdere personen tegelijk hun behoefte konden doen, net als bij de romeinen, bestaande uit een flinke plank met gaten waarop je gezamenlijk kon zitten en waar de poep in een goot, gat of sloot viel.
Zo worden woorden als dessert, fauteuil en toilet in de wind geslagen en wordt er juist gekozen voor de simpele woorden als toetje, stoel en wc.
Frigo* wordt in België geregeld gebruikt, maar het is geen standaardtaal. IJskast en koelkast zijn standaardtaal in het hele taalgebied.
Normale elektrische vriezers koelen tot ongeveer -20/-25°C , terwijl de omgeving temperatuur meestal rond de 20°C zit. Dat is al gauw een verschil van 40°C . Hoe zorgt een vriezer ervoor om zo koud te blijven ongeacht de extreme temperatuur verschil.
Een volle koelkast kost in verhouding minder energie dan een lege. Zodra de koelkast geopend wordt, stroomt de warme lucht namelijk naar de 'lege' plekken. De koelkast moet deze warme lucht weer afkoelen. En dat kost energie.