Heb je last van buikpijn, diarree of obstipatie, een opgeblazen gevoel en overmatige winderigheid? Deze symptomen kunnen te maken hebben met PDS. De meest voorkomende klachten bij PDS zijn buikpijn, buikkrampen, problemen met poepen, een opgezette buik en een opgeblazen gevoel of winderigheid door gasvorming.
Adviezen voor minder klachten
Eet gezond en drink genoeg. Eet veel vezels. Neem eventueel extra vezels: psyllium-vezels. Beweeg genoeg.
De klachten van PDS verschillen van persoon tot persoon, en zelfs per persoon kunnen de klachten nog weer van dag tot dag verschillen. Soms hebben mensen maanden achtereen klachten, gevolgd door klachtenvrije perioden.
Beschadiging van de darmwand
PDS kan ontstaan doordat de darmwand beschadigd raakt na bijvoorbeeld een ontsteking of een infectie. Hierbij raakt vaak ook de samenstelling van de darmbacteriën uit balans. Dit kan klachten, zoals diarree of verstopping, veroorzaken.
Sommige producten kunnen triggers zijn voor PDS-patiënten en zorgen voor vervelende buikpijn. Knoflook, ui, koolsoorten en zuivelproducten bijvoorbeeld. Deze voeding kan gasvorming in de darmen veroorzaken. Omdat de klachten zo uiteen lopen bestaat er geen algemeen voedingsadvies.
Soms ontstaan de klachten na een buikgriep, operatie of antibioticakuur. PDS komt voor bij 1 tot 2 op de 10 mensen en kan zowel op jonge als oudere leeftijd voorkomen.
Let wel op! Niet alle vezels zijn op elk moment geschikt. Kies steeds voor “zachte” vezels, d.w.z. bereide groenten zal u vaak beter verdragen dan (teveel) rauwkost, fruit eet u beter geschild, steenfruit (krieken, kersen, …) gebruikt u best niet in te grote hoeveelheden.
Stress, spanningen, opwinding, angst, somberheid, zorgen en ook enthousiasme kunnen zo typische PDS-klachten uitlokken of verergeren. Stress kan de klachten verergeren maar is niet de oorzaak van de klachten.
PDS is niet te genezen, maar wel te behandelen. Veranderingen in leefstijl en voeding zoals een regelmatig en evenwichtig eet- en beweegpatroon, kunnen al helpen bij de behandeling van PDS en klachten verminderen. Helaas worden de meeste mensen met PDS niet volledig klachtenvrij met een behandeling.
5. Overwegend mild voor je darmen. Griekse yoghurt bevat gunstige bacteriën (probiotica) die bijdragen aan een gezonde balans in je darmflora [12-14]. Op deze manier draagt de yoghurt bij aan gezonde darmen en daarmee aan een goede vertering.
Vezels stimuleren de werking van de darm, en zorgen voor een makkelijke stoelgang. In de volgende voedingsmiddelen zitten veel vezels: groente, fruit, peulvruchten, volkorenbrood, aardappelen, volkorenpasta en zilvervliesrijst.
Kruidenthee zoals zoethout, venkel, anijs en kamille kalmeert de darmen en kan je de hele dag door drinken.
Het fijnste brood voor je darmen is volkorenbrood. Van welk graan dan ook: tarwe, spelt, rogge. Als de hele graankorrel gebruikt wordt, bevat het brood namelijk meer gezonde voedingsstoffen en dus ook meer vezels.
De kans is groot dat wanneer je stress hebt jouw vertering op een lager pitje is gezet. Daardoor kunnen de darmen het binnengekomen voedsel niet meer goed verwerken. Hierdoor kun je onder andere krampen, wisselende ontlasting en een opgeblazen buik ervaren.
Voor de meeste mensen is de prikkelbare darm een chronische aandoening, maar er zijn periodes dat de klachten en symptomen erger zijn of juist minder of volledig weg zijn.
Vezels eten
De beste voedingsstoffen voor een gezonde darmflora zitten in groente en fruit. Deze zijn rijk aan vezels, die niet door het lichaam kunnen worden verteerd. Dit geldt ook voor peulvruchten en bonen. Voorbeelden van deze voedingsmiddelen zijn frambozen, doperwten, linzen, broccoli en volkoren granen.
Als je last heb van diarree of dunne ontlasting is het juist beter om volkoren brood te eten, in plaats van witbrood of beschuit. In volkoren brood zitten veel vezels. Deze vezels komen onveranderd aan in de dikke darm. Daar werken ze als een soort spons: ze nemen vocht op.
Er is een verband tussen darmklachten en rugpijn. Een onregelmatige stoelgang kan leiden tot pijn in de onderrug. Veel mensen hebben tegenwoordig een minder goede darmflora.
Je maag maakt elk anderhalfuur bewegingen en er wordt dan 'schoonmaakvloeistof' door je darmen gespoeld. Je darmen gaan bewegen om zichzelf schoon te spoelen. Dit gebeurt iedere 90 minuten totdat je weer iets eet." Als je veel snackt of regelmatig iets eet, komen je maag en darmen niet toe aan de grote schoonmaak.
Je spijsvertering en microbioom houden van onbewerkte en pure voeding. Het liefst vezelrijk. Vezels zitten in groente, fruit, volkorengraanproducten, maar ook in peulvruchten, aardappels, noten en zaden. In je dunne darm kunnen vezels niet verteerd worden.
Skyr bevat over het algemeen weinig calorieën, vet en koolhydraten. Hier tegenover staat dat er wel veel voedingstoffen, zoals eiwitten, vitamines en mineralen in zitten. Het eiwitpercentage is dus hoog en het vetpercentage laag. Hierdoor zou je kunnen zeggen dat Skyr een gezondere optie is dan kwark of yoghurt.