Voor wie een patatje oorlog niet gewelddadig genoeg is: patat met mayo, curry, saté en ui. Ook bekend onder de naam 'Patat revolutie'. Gaat in Den Haag door het leven als 'Patat ziekenhuis'.
patatje oorlog o
friet met pindasaus, mayonaise, curry en rauwe (gesnipperde) uitjes (voornamelijk Noord-Brabant, Limburg en omgeving Leiden, wordt ook wel kernoorlog genoemd). friet met mayonaise, currysaus en rauwe (gesnipperde) uitjes, maar zonder ketchup (ongebruikelijk, heet normaliter speciaal).
Een patatje kapsalon
De viandel, een variatie op een frikandel, afkomstig uit Vianen en een patatje oorlog kennen we allemaal wel. Maar heb je wel eens gehoord van een patatje Paay (zonder curry), een rupsband met modder (Mexicano met pindasaus) of een 'open ruggetje' (broodje frikandel)?
Een patatje speciaal is patat met mayonaise, curry of ketchup en gesnipperde uien.
Patat paniek - een patat speciaal met pindasaus; in delen van Noord-Brabant ook wel frietje rotzooi geheten, en in de Randstad voorkomend onder de naam patatje troep. Friet ziekenhuis - patat paniek met knoflooksaus en sambal. Patat Tsjernobyl - mayo, curry, pindasaus, uitjes en ketchup.
Als je in de snackbar een 'Jos Brinkie' bestelde, wist iedereen wat dat was: een frikandel met pindasaus.
Een friet rotzooi is een servering voor friet bestaande uit mayonaise of frietsaus, curry- of tomatenketchup, pindasaus en gesnipperde uitjes. Gewoonlijk worden alle sauzen over elkaar gegooid wat een vrij rommelige aanblik geeft, vandaar de naam.
Een romige snacksaus met de pittige smaakbeleving van Spaanse pepers. Lekker bij frites en op een broodje hotdog! Verkrijgbaar bij AH, Jumbo, Plus, Dirk van den Broek, Deka, Hoogvliet, Boon, Deen, Jan Linders en Coop.
Ophef. Een Nederlandse snack is geen snack zonder dat daar wat ophef bij komt kijken. En daarin is het patatje oorlog geen uitzondering. Deze naam vonden veel Nederlanders niet (meer) kunnen dus werden er alternatieven als 'patatje vrede' of 'patatje rotzooi' geïntroduceerd.
Een frietje super is een kleine portie friet geserveerd met mayonaise en een frikandel. Dikwijls wordt een superfriet ook wel een 'supertje' genoemd. Hierbij kan de frikandel ook vervangen worden door een snack naar keuze – zo is een supertje kroket een kroket geserveerd met friet en mayonaise.
Bestel je een frietje moeilijk, krijg je een puntzak friet met de saus onderin de punt. Knappe gozer die dit er makkelijk uitkrijgt. 'Friet extra moeilijk'? Da's een patatje met zuurvlees, curry, mayo en uitjes.
Een berenhap (ook wel berenpoot, berenklauw, gehaktbal speciaal of spoetnik genoemd) is een in plakken gesneden gehaktbal aan een satéprikker met daartussen een aantal uienringen. Soms wordt er naast ui ook gebruikgemaakt van ananas of paprika.
Voor de collega's die vanwege hun cardiovasculaire angststoornis niet regelmatig naar snackbar Trees gaan: een friet waterfiets is een grote friet met daar bovenop twee frikandellen speciaal.
Het klassieke patatje oorlog is friet met de helft pindasaus, de helft mayonaise en daaroverheen gesneden uitjes.
Even kijken in de grote Van Dale. Zowel patat als friet wordt omschreven als een verkorting van het Franse 'patates frites'. Patat betekent dus 'aardappel' en 'frites' betekent dat het gefrituurd is.
Het gerecht heette vroeger patates frites. Dit was te lang en dus besloten ze het af te korten." "Het betekent dus letterlijk vertaald aardappel gefrituurd." Je ziet het waarschijnlijk al aan de naam, maar de oorsprong van het woord 'patates frites' ligt in de Franse en Vlaamse taal.
Iemand moet als eerste op het idee zijn gekomen aardappelen te schillen, te snijden en in olie te bakken. De Vlaamse kunsthistoricus Paul Ilegems denkt het antwoord te weten: niemand minder dan Teresa van Avila (1515-1582), de Spaanse mystica die vermoedelijk het bekendst is van het standbeeld dat Bernini maakte.
Langste friet: Stephan Tyvaert uit Gent bakte in 4 uur tijd een friet, gemaakt van aardappelpuree, van 9 m, 79 cm en 4 mm lengte en een dikte van 2 x 2 cm.
De 'patat-frietgrens' of kortweg 'frietgrens' is de informele benaming voor een idiomatische isoglosse binnen het Nederlands taalgebied. Ten noorden van deze isoglosse wordt vooral het woord patat gebruikt, terwijl men ten zuiden ervan eerder friet of frieten zegt.
Een kapsalon is een gerecht bestaande uit friet bedekt met shoarma, afgetopt met kaas, even onder de grill gezet, zodat de kaas smelt, met bovenop salade. In plaats van shoarma, wordt de kapsalon ook wel klaargemaakt met kebab, döner, gyros, kip of falafel.
Waar komt dat vandaan? Dit woord is afkomstig uit het Franse gedeelte van België. De patates-frites werd afgekort tot frit. Fritten staan ook in het etymologisch woordenboek van het Nederlands en is de aanduiding van 'stukjes gesneden en in gesmolten vet gebakken aardappelen'.
Ga je voor het '”minst slechte” kies dan een Vietnamese loempia, wat bitterballen of een kroket. Deze bevatten relatief weinig calorieën en minder vet dan bijvoorbeeld een frikadel of berenhap. Het ouderwetse patatje mét scoort helaas het minst, op zowel aantal calorieën als vet.
Het broodje frikandel dat ook wel door het snackbarleven gaat als een 'open ruggetje'.