Nee, een maaltijdrestje dat je al eerder ingevroren en opgewarmd hebt, kun je beter niet nog een tweede keer invriezen en ontdooien om op te eten. Dan heb je namelijk een grotere kans om ziek te worden door een voedselinfectie.
> Dagelijks leven > Bewaring > Wist je dat je ontdooide producten beter niet opnieuw invriest? Door het invriezen worden de watermolecules in het voedsel omgezet in ijskristallen. Bij gebrek aan water wordt hierdoor de groei van de bacteriën in het voedsel stopgezet.
Dit is waarom je ontdooid voedsel nooit opnieuw moet invriezen: conclusie & tips. Als je geen risico's wilt nemen, kun je het beste geen voedsel twee keer invriezen. Pas vooral op met kip, vlees en vis. Daarbij is de kans op voedselvergiftiging het grootst.
Kok Mounir Toub heeft een dringend advies: “Je moet het product sowieso niet opnieuw invriezen als je het ontdooit buiten de koelkast, of nog erger: in de magnetron. Dan heeft het een bepaalde temperatuur behaald, zo rond de 20 graden, waarin bacteriën snel kunnen groeien. Dan wordt het gevaarlijk."
"Groenten, brood, fruit, cake... Alles mag je invriezen en herinvriezen." Ze waarschuwt echter dat het proces de textuur, de kleur en de smaak van je product kan beïnvloeden. "Het zal er misschien niet meer zo appetijtelijk uitzien, en waarschijnlijk niet meer zo lekker smaken als toen het vers was."
Kun je vlees twee keer invriezen? Ja dat kan. Ontdooid vlees opnieuw invriezen kan, maar dat gaat wel ten koste van de kwaliteit en de hygiëne. Het is beter om het vlees te bereiden en het gare vlees daarna pas in te vriezen.
Kun je een pizza wat ontdooid is opnieuw invriezen? ” Ontdooid eten kan opnieuw ingevroren worden, maar enkel en alleen als je het in de koelkast hebt laten ontdooien en als het niet bedorven is.” Dat geldt niet alleen voor rauw vlees, gevogelte, vis en zeevruchten, maar ook voor fruit, groenten en brood.
Brood dat is ontdooid, kun je beter niet meer invriezen. Kwaad kan het niet, maar de kwaliteit loopt wel snel terug en de veroudering treedt eerder in.
Na 2 dagen is de kans dat er schadelijke bacteriën groeien waar je ziek van kunt worden, groter. Als je kliekjes van een maaltijd in de vriezer bewaart, kun je het tot 3 maanden later opeten.
Bewaar de maaltijd na het ontdooien nog maximaal 48 uur in de koeling. Leg een (deels) ontdooide maaltijd nooit opnieuw in de vriezer. Heb je de maaltijd niet binnen 48 uur gebruikt, gooi de maaltijd dan weg.
Na het bereiden van vlees door het bijvoorbeeld te braden of grillen is een nieuw product ontstaan. Dit kan gewoon worden ingevroren en weer worden ontdooid. Hou daarbij rekening dat dit gepaard kan gaan met enig vochtverlies, waardoor de kwaliteit ook iets minder wordt.
Hoe lang kun je gehakt bewaren? – Gehakt kun je 2 maanden bewaren in de vriezer. Gehakt bewaar je na ontdooien, of als het vers gekocht is van de slager of supermarkt, het beste in de koelkast. Dan blijft het één tot twee dagen goed.
Vacuüm bewaren en invriezen
Dankzij de vacuümtechniek ontstaan er geen vriesplekken of ijskristallen zodat u nagenoeg geen kwaliteitsverlies heeft. Uw eten bewaart langer zonder dat het uitdroogt of taai wordt. Vlees en vis kunnen zo bijvoorbeeld wel een jaar of langer bewaard worden in de diepvries.
Nee, een maaltijdrestje dat je al eerder ingevroren en opgewarmd hebt, kun je beter niet nog een tweede keer invriezen en ontdooien om op te eten. Dan heb je namelijk een grotere kans om ziek te worden door een voedselinfectie.
In een gesloten vriezer blijven producten gedurende een storing tot 24 uur bevroren. Zie ook de Tips van het voedingscentrum hieronder kort samengevat: Als het eten nog hard is (niet ontdooid) kunt u het opnieuw invriezen.
Onze verse ambachtelijke kroketten bewaar je tot 4 dagen in de koelkast. Gebruik geen deksel, zo vermijd je donkere, gebarsten kroketten. Diepvrieskroketten kan je 9 maanden bewaren. De vacuümverpakte kroketten hebben een houdbaarheid van 14 tot 20 dagen, afhankelijk van de soort.
Wie te veel Chinees heeft afgehaald of een andere maaltijd wil bewaren van een restaurant, kan dat restant het beste in de koelkast zetten (op 4 graden Celsius) en binnen een dag opeten. Ook dit kun je beter niet invriezen vanwege het risico op voedselinfectie.
Overigens kan niet elk soort vlees even lang bewaard worden in de vriezer. Zo kunt u gehakt en lamsvlees 3 maanden invriezen en varkensvlees maar 2 maanden. Rundvlees en kip kunt u het langst bewaren in de vriezer, namelijk tot 9 en 12 maanden.
"Voedsel dat je zo ontdooid hebt, moet je onmiddellijk consumeren. En als je koud water gebruikt, laat het eten dan in zijn plastic verpakking en vervang het water elke 30 minuten tot het ontdooid is." Opnieuw invriezen mag ook enkel als het eten nog niet bedorven is.
Brood kan goed worden ingevroren. Verpak het luchtdicht in een diepvrieszak, dan blijft het tot drie maanden goed.
BROOD BEWAREN
Op deze manier blijft het brood het langste zacht en zeker drie dagen vers. Is dat voor jou te kort? Bewaar het brood dan in de vriezer. Brood kan namelijk tot 4 weken in de vriezer worden bewaard, zonder smaakverlies.
Product na ontdooien niet opnieuw invriezen. Worstenbroodjes: Worstenbroodjes zijn koud niet echt lekker. Oven: (Ontdooid) product circa 8 minuten in een voorverwarmde oven opwarmen op 180 graden.
Als je vlees te langzaam invriest, dan vormen de vleessappen kristallen die de celwanden van de spiervezels kunnen beschadigen. Hierdoor kan de schnitzel enorm aan kwaliteit, textuur en smaak verliezen.
Ongebakken loempia's kunnen heel goed ingevroren worden; ze hoeven niet ontdooid te worden voor het frituren. Een pak loempiavellen heeft 40 vellen. Als het pak grofweg ontdooid is, de helft er af halen en de rest weer invriezen.