Hoe vaak handdoeken wassen? Volgens Philip Tierno, microbioloog en patholoog aan de New York University School of Medicine, moet je handdoeken wassen nadat je ze drie keer hebt gebruikt. Gooi ze dus liever niet al na een of twee afdroogbeurten in de was, want dat is slecht voor het milieu.
Om de hygiëne te behouden is het wel aan te raden om een handdoek maximaal 3 keer te gebruiken en hem dan wel echt te wassen, de bacteriën zijn dan wel niet schadelijk maar hopen zich wel op, waardoor de handdoek op een gegeven moment niet zo fris meer is.
Als iedereen in uw huishouden een sportactiviteit heeft een paar keer per week is het aantal handdoeken per persoon ook groter dan bij een huishouden waarvan de hobby boeken lezen is, om maar een voorbeeld te noemen. Over het algemeen wordt aanbevolen om minimaal twee handdoeken per persoon in huis te hebben.
Handdoeken en ondergoed samen wassen
Let er wel op dat je de juiste kleuren bij elkaar in de wasmachine doet. Of handdoeken en ondergoed dan samen gewassen worden, of je doet het ondergoed bij je andere kleren, dat maakt dan niet zoveel uit.
Tip 7: Was niet op een hoge temperatuur
In de meeste gevallen worden je handdoeken prima schoon op een temperatuur van 30°C tot 40°C.
Washandjes dienen te worden vervangen nadat ze eenmaal zijn gebruikt. Handdoeken moeten dagelijks worden verschoond en badhanddoeken om de drie dagen.
Voor een volle trommel handdoeken (max 7 kg) heb je slechts 45 ml waspoeder nodig. Als je met vloeibaar wasmiddel wast, gebruik je 50 ml voor een volle trommel.
Maar ondergoed blijven we nog altijd dragen tot er nog weinig van over is. Hoewel we de meeste mensen heus dagelijks een schoon setje aantrekken en het onderstuk regelmatig op hoge temperatuur wassen, doe je er alsnog goed aan om de boel eens in de zoveel tijd te vervangen. Om precies te zijn: één keer per jaar.
Kies daarom het juiste wasprogramma of de juiste stand voor het beddengoed dat je gaat wassen. We adviseren je in ieder geval om op een temperatuur van minimaal 60 graden te wassen. Daarmee gaan huisstofmijt, schimmels en bacteriën dood.
Kies het wasprogramma
Welke stand je kiest, is afhankelijk van het materiaal en de kleur van het beddengoed. Hier komen we later op terug. In de regel is een temperatuur tussen de 40 en 60 graden goed. Het voordeel van je lakens op 60 graden wassen, is dat bacteriën gedood worden op deze temperatuur.
Over het algemeen heb je in een huishouden van twee personen minimaal vier handdoeken nodig en in een huishouden van vier personen minimaal acht handdoeken. Het is aan te raden om altijd een paar extra handdoeken op voorraad te hebben voor onverwachte situaties.
Voor de stevigheid werden die banden vaak nog wat dikker genaaid. Toen het zachte (maar moeilijk te versieren) badstof zijn intrede deed, bleken deze kenmerkende banden bovendien de ideale plek voor sierlijke borduursels, zoals geometrische patroontjes, figuurtjes of zelfs namen.
handdoeken wassen voor en na het eerste gebruik
Als je vanaf de eerste keer wassen al de juiste instellingen gebruikt, blijven je nieuwe handdoeken het zachtst. Gebruik bij het wassen een beetje waspoeder en vermijd wasverzachter, want ook dan drogen je handdoeken minder goed af.
De handdoeken zijn een aantal jaren oud. Na een aantal jaar is het normaal dat jouw handdoeken gesleten zijn. Badhanddoeken gaan meestal tussen de twee en vijf jaar mee en theedoeken en washandjes tussen de een en twee jaar.
In de meeste gevallen worden je handdoeken prima schoon op een temperatuur van 30°C tot 40°C. Alleen bij hele vuile handdoeken kan je wel kiezen voor een hogere temperatuur.
Hoe vaak moet u de molton wassen? Belangrijk is om uw beddengoed, kussensloop en hoeslaken elke week of tweewekelijks te wassen. Uw molton hoeslaken kunt u het beste om de twee weken samen met uw beddengoed wassen. Maar u kunt deze ook maandelijks wassen.
Daarom doe je er goed aan om regelmatig je dekbed te luchten. Maar om de zoveel tijd moet je je dekbed ook wassen. Hoe vaak kun je het beste je dekbed wassen? Wij raden aan om je dekbed tenminste iedere vijf jaar te wassen.
Katoenen ondergoed kun je rustig op 60 graden wassen. Maar voor zijde en wol wordt koud water geadviseerd. Synthetisch ondergoed mag niet gewassen op temperaturen hoger dan 40 graden. Daaronder valt dus ook microfiber!
Toch heeft het geen échte grote gevolgen voor je gezondheid als je een slip of boxershort twee dagen achter elkaar draagt. Ook microbiologe Sarah Lebeer van de Universiteit Antwerpen raadt aan om elke dag een verse onderbroek uit de kast te halen.
Doordat je geen ondergoed draagt, bestaat er ook geen barrière meer. Hierdoor zal je dus juist weer meer last krijgen van irritaties. Ook zul je nu opmerken, dat je sneller onfris ruikt tijdens het sporten. Je zult je natte kleren dus meteen moeten uittrekken na een work-out.
Laten we maar direct met de deur in huis vallen: het kan zeker kwaad om een aantal dagen achtereen dezelfde onderbroek te dragen. Elke onderbroek zit vol met bacteriën, of je het nu wil of niet. Hoe langer je dezelfde onderbroek draagt, des te meer bacteriën zich in de stof kunnen nestelen.
Doe de wastrommel daarom nooit te vol, er moet altijd minimaal nog een handbreedte ruimte zijn in de trommel. Bij een te volle wastrommel kan de wasmachine vaak niet goed centrifugeren waardoor het wasgoed nat uit de trommel komt. Als daarnaast het gewicht niet goed is verdeeld, kan de wasmachine gaan bonken.
Laad je wasmachine nooit te vol. Je beddengoed heeft ruimte nodig in de wastrommel om rond te kunnen draaien en helemaal schoon te worden. Je beddengoed en je handdoeken was je het best niet samen. (Ruwe) handdoeken geven pluisjes af en kunnen je bedtextiel beschadigen en zo de levensduur verkorten.
De levensduur van een wasmachine varieert van 2 tot 8 jaar.