Bij bradycardie heeft u een te lage hartslag. De hartslag is dan minder dan 50 slagen per minuut. Het normale hartritme van een volwassen persoon is meestal 60 tot 70 slagen per minuut. Bradycardie hoeft niet altijd behandeld te worden.
Een gezond hart slaat 60 tot 100 keer per minuut. Deze frequentie is nodig om zuurstofrijk bloed naar uw lichaam te pompen. Patiënten met bradycardie hebben een hartslag die langzamer is dan 60 slagen per minuut, wat vaak duizeligheid, kortademigheid en zelfs flauwvallen tot gevolg heeft.
Een normale hartslag in rust ligt tussen de 60 en 100 slagen per minuut. Tijdens je slaap is je hartslag het laagst. De hartslag kan dan teruglopen naar minder dan 50 slagen per minuut, dit is dan normaal.
Een lage hartslag is meestal niet gevaarlijk. De meeste mensen hebben geen klachten. Het gaat erom dat je hart genoeg bloed rondpompt. Als dit niet lukt, krijgen je hersenen te weinig bloed en zuurstof.
Bradycardie wordt gedefinieerd als een hartslag lager dan 60 slagen per minuut. Doorgaans wordt het pas belangrijk bij een hartslag lager dan 50 slagen per minuut. Bradycardie kan normaal zijn bij onder andere sporters met een goede conditie.
Bradycardie is een hartritmestoornis waarbij er sprake is van een te lage hartslag. Bradycardie betekent letterlijk 'langzaam hart'. Symptomen van bradycardie zijn onder meer duizeligheid, vermoeidheid en hartkloppingen. Bekende oorzaken zijn ouderdom, hartproblemen en een aangeboren hartafwijking.
1 - 2 jaar: 100 - 150. 2 - 5 jaar: 95 - 140. 5 - 12 jaar: 80 - 120. ouder dan 12 jaar: 60 - 100.
Bij bradycardie heeft u een te lage hartslag. De hartslag is dan minder dan 50 slagen per minuut. Het normale hartritme van een volwassen persoon is meestal 60 tot 70 slagen per minuut. Bradycardie hoeft niet altijd behandeld te worden.
Je maximale hartslag heeft weinig te maken met hoe goed je getraind bent. Sommige topsporters hebben een relatief hoge maximale hartslag, anderen een lage. Door intensief te trainen gaat deze niet omhoog. Een beter getraind hart gaat juist efficiënter werken: het hart kan met minder slagen net zo veel bloed rondpompen.
Meer over hartritmestoornissen
Bij een te snel hartritme loopt uw hartslag in rust op tot meer dan 100 slagen per minuut. Het hart kan dan soms niet meer voldoende bloed rondpompen. Daardoor krijgen de organen, zoals hersenen, nieren, lever en de hartspier zelf te weinig zuurstof. Medische hulp is dan noodzakelijk.
Omdat je hartslag en bloeddruk nauw samenwerken, hebben ze vaak invloed op elkaar. Bij een lage bloeddruk slaat het hart sneller om je bloeddruk op niveau te houden en een hoge bloeddruk kan zorgen voor een onregelmatige hartslag.
Als een hartspier te weinig zuurstof krijgt, kunt u pijn op de borst krijgen of hartkramp. Dit heet angina pectoris. Vaak komt dit doordat de kransslagader nauwer is geworden.
Volgens De Hartstichting telt een normale hartslag in rust gemiddeld 60 tot 70 slagen per minuut. Dat is de gemiddelde gezonde hartslag in rust bij volwassenen.
Signalen. Een belangrijk signaal van een hartinfarct is een aanhoudende drukkende pijn midden op de borst. Deze beklemmende pijn op de borst gaat vaak samen met: uitstralende pijn naar de linker, soms de rechterarm of beide armen, maar ook naar de schouders, hals, kaak, schouderbladen of maagstreek.
Conditie opbouwen: tips
Dan begin je het best in hartslagzone 60-70% om je conditie op een verstandige en rustige manier op te bouwen. Een te hoge hartslag is namelijk nefast voor beginnende sporters. Baken je hartslagzone goed af tijdens het trainen en let erop dat je tussen 70% en 85% van je maximale hartslag blijft.
Trainen op hartslag heeft vooral zin bij duursporten als wielrennen of fietsen, hardlopen, roeien, schaatsen of bijvoorbeeld steppen. Als je bij deze sporten weet in welke hartslagzones je moet trainen, dan ben je slim aan het sporten. Het is daarbij allereerst belangrijk om je doel vast te stellen.
Over het algemeen, kunnen we onze maximale hartslag berekenen met de 220-leeftijdsformule, die inhoudt dat je 220 met je leeftijd vermindert. Dus als je 50 jaar bent, is een normale hartslag tussen de 85 en 119 HPM.
3 van de 4 mensen met een hartaanval hebben een drukkend gevoel op de borst of pijn in de borst. Dit gaat niet weg bij rustig zitten of liggen. Het drukkende gevoel en de pijn zijn na 15 minuten nog niet weg. Mensen die ouder zijn dan 65 jaar hebben vaker geen drukkend gevoel op de borst of pijn in de borst.
Tijdens je slaap kan je hartslag variëren afhankelijk van je leeftijd, je gezondheid en je slaapcyclus. Gemiddeld ligt de hartslag van een volwassene overdag tussen de 60 en 100 slagen per minuut. Tijdens de diepe slaapfase kan je hartslag afnemen tot ongeveer 50 tot 60 slagen per minuut.
Bètablokkers regelen de hartslag en heffen verschillende stoornissen in het hartritme op. Hierdoor wordt de hartslag langzamer. Voorbeelden zijn acebutolol, atenolol, bisoprolol, carvedilol, landiolol, metoprolol, nebivolol en propranolol.
Het aantal cellen in de sinusknoop loopt met de jaren terug. De gevolgen zijn dat de hartslag omlaag gaat met ouder worden en soms ontstaan er ook afwijkende activatiepatronen van de hartspier door gedeeltelijke verstoring van de impulsgeleiding. Het gewicht van het hart neemt ook toe met de jaren.
De hartslag in rust bij een vrouw is gemiddeld 76 slagen per minuut. Een normale hartslag voor een man is in rust rond de 68 slagen per minuut. De hartslag per minuut ligt hiermee lager dan bij de vrouw.
Normaal is de bovendruk lager dan 140 en de onderdruk lager dan 95 mmHg. Mannen hebben een lage bloeddruk bij waarden onder de 110/70 mmHg. Vrouwen hebben een lage bloeddruk bij waarden onder de 100/60 mmHg.