Met water, verschillende soorten fruit en de cultuur van gisten en bacteriën uit de cactus fermenteren ze waterkefir. Deze drank wordt in Mexico al jaren gedronken vanwege de vele nuttige bacteriën die erin zetten. Maar ook om de dorst te lessen – het is namelijk een erg verfrissend drankje!
Kortom: Waterkefir kan zorgen voor minder ontstekingsactiviteit en een toename van immuuncellen, zodat de immuunfunctie verbetert. Vanwege de probiotische inhoud kan het tevens bijdragen aan verlaging van het risico op bepaalde infecties.
Waterkefir heeft vaak de bacteriën Lactobacillus, Streptococcus, Pediococcus en Leuconostoc en gisten Saccharomyces, Candida, Kloeckera. Omdat het een levend product is is eigenlijk geen cultuur precies hetzelfde.
Waterkefir is meestal een symbiose van de probiotica-bacteriën: Lactobacillus Brevis, Streptococcus Lactis en Saccharomyces Cerevisiae (2).
Aan het drinken van waterkefir zit geen beperking. De drank bevat echter wel wat suiker. Ben je gevoelig voor suikers, hou het dan op maximaal 5 glazen per dag. Therapeutisch advies voor de verbetering van maag en darm is minimaal 3 glazen per dag.
U voegt vervolgens de uitgeperste sap toe aan de kefirdrank. In tegenstelling tot veel berichten, is het géén vereiste om een citroen standaard toe te voegen. Zonder gaat ook goed, al is het wel zo dat een citroen de oplossing direct een zuur klimaat geeft, waardoor de kefir snel zijn werk gaat doen.
Kefir bevat ontzettend veel vitamines en mineralen, te weten calcium, magnesium, ijzer, jodium, vitamine B1/B2/B6/B8/B12/C/D/K2 en een scala aan enzymen [1,2,4,6]. Mede dankzij de verbetering van de darmwerking en de spijsvertering worden deze gezonde vitamines en mineralen weer goed opgenomen.
De studie bestond uit vier groepen waarbij deelnemers met en zonder eczeem dagelijks honderd milliliter waterkefir dronken terwijl twee andere groepen met en zonder eczeem geen waterkefir kregen. Beide kefir-groepen hadden na afloop een verbeterde huidbarrière, zegt Ultee. ,,En dit is vooral bij eczeem heel belangrijk.
Hoewel beide dranken probiotica bevatten, is kefir er rijker aan dan kombucha. Als je op zoek bent naar verbeterde spijsvertering of darmgezondheid, is kefir de betere keuze. Kombucha kan echter wel antioxidanten bevatten die kunnen helpen bij ontstekingen en het immuunsysteem kunnen stimuleren.
Dat maakt niet veel uit. Heb je moeite met poepen? Drink dan voornamelijk in de ochtend kefir.
Doe in de weckpot: 1 liter (bron)water. Ongeveer 100 gram kefirkorrels. Tussen 30 tot 80 gram (naar smaak) biologische suiker, rietsuiker, oerzoet, Ahornsiroop, vruchtensuiker of Diksap als zoetmiddel.
Kefir kan niet leven zonder suiker. Suiker en kefir zorgen samen voor gisting. Gisting is fermenteren en dat zorgt o.a. voor de lactobacillen die we nodig hebben. De kefir is dolblij met geraffineerde biologische suiker.
Waterkefir kun je 6 weken goed houden in de koelkast. Draai regelmatig de dop los. Dit laatste i.v.m. de druk die op de dop staat (door het koolzuurgas). Buiten de koelkast blijft de drank dik een week goed.
Suiker Ondanks dat er suiker aan de drank wordt toegevoegd, bevat het na de bewerking nog slechts 2-4 gram restsuiker per liter. Dit komt doordat de kefirkorrels zich voeden met het suiker.
Doe er ongeveer de helft qua gewicht aan suiker bij. Dus bij 20 gram waterkefirkorrels, is dat 10 gram suiker. Doe er vervolgens ook weer ongeveer de helft qua gewicht aan gedroogde vruchten bij. Wat meer of minder maakt niet veel uit.
Gezien meer dan 75% van je immuunsysteem zich bevindt in je spijsverteringskanaal is het dan ook niet vreemd dat waterkefir een positief effect heeft op de gezondheid. De drank die je maakt met de waterkefirkorrels bevat bovendien onder andere vitamine B1, B2, B6, vitamine C, vitamine H (biotine) en mineralen.
Dit kun je vergelijken met bier en wijn, maar bij waterkefir is het alcoholgehalte een stuk lager (0.1-2.5%).
Kefir kan helpen bij het afvallen, omdat het een goede vervanger is voor frisdrank en een gezonde darmflora ondersteunt. Daarnaast kan het mogelijk klachten van darmproblemen verminderen, vet afbreken en zorgen voor een voller gevoel. En als kers op de taart is het ook nog eens lekker!
Kefir bevat veel meer probiotica dan Yakult en andere probiotica drankjes. Daarnaast bevat kefir ook belangrijke gisten en heeft het geen toevoegingen. Kefir kan helpen bij het verminderen van darmklachten, want de bioactieve stoffen hebben een positief effect op de darmgezondheid.
Fruit toevoegen aan je waterkefir is altijd fijn. Denk aan bijvoorbeeld: citroen (sap en/of schil) sinaasappel (sap en/of schil)
Aan het water of de melk worden kefir-korrels toegevoegd, wat zorgt voor een proces waaruit micro-organismen ontstaan. „Beide manieren van kefir maken zijn even gezond”, laat Alblas weten. „Waterkefir en melkkefir kunnen allebei de diversiteit van het microbioom ten goede komen.”
Kefir bevat drie keer zoveel probiotica als yoghurt. Dit zijn bacteriën die levend aankomen in je darmen. Aan die probiotica worden verschillende gezondheidsvoordelen gelinkt, zoals het verminderen van darmklachten en een verbeterde weerstand. Dus voor goede darmbacteriën is dit de beste keuze.
Kefir heeft een positief effect op een huid met eczeem of acne, dat komt doordat een goede darmwerking bijdraagt aan een gezondere huid. Het kan helpen tegen astma (het heeft niet de slijmvormende werking van melk), ontstekingen en chronische vermoeidheid.
In kefir zitten namelijk de voedingstoffen biotine en folaat (foliumzuur) die belangrijk zijn bij het opbouwen en onderhouden van een sterk immuunsysteem. Bovendien zorgt de positieve werking op de darmflora voor een betere opname van de vezels wat resulteert in een verbeterde spijsvertering.
Kefir werkt cholesterolverlagend. Ook dat is wetenschappelijk bewezen. Dat effect is trouwens niet heel groot. Het eten van volkoren producten, groente en fruit helpt bijvoorbeeld ook om een gezond cholesterol te behouden.