In het algemeen geldt dat een vezelrijke, gevarieerde voeding, rustig kauwen, regelmatig eten en een goede mondverzorging kunnen helpen om maag-darmklachten te voorkomen of te verminderen.
Gember rauw eten raden we niet aan, maar er thee van zetten wel. Gemberthee zorgt ervoor dat de zuurgraad in contact met de maagsappen neutraliseert. Daardoor kan je maag beter voedsel verteren. Drink ook regelmatig een kop gemberthee als je maagklachten wilt voorkomen.
Er bestaan verschillende soorten medicijnen die je kunt nemen als je last hebt van maagpijn. Zo zijn er de speciale maagzuurremmers die vooral helpen tegen brandend maagzuur, maar een paracetamol kan ook al verlichting geven.
Als je last hebt van je maag, kun je het best op je linkerzij slapen. Vanwege de plek waar onze organen zich bevinden, zet liggen op je linkerzij de minste spanning op je darmen en je sluitspier, waardoor je minder snel last krijgt van opborrelend maagzuur.
Zet het hoofdeinde van uw bed wat hoger;
Zorg dat het hoofdeinde van uw bed 10 tot 15 centimeter hoger staat dan het voeteneind. De maaginhoud stroomt dan minder snel terug naar de slokdarm. Plaats liever geen extra kussen onder uw hoofd. Hierdoor komt uw maag in de knel, waardoor klachten kunnen verergeren.
Eet rustig en kauw het voedsel goed • Ga na het eten niet liggen Blijf minimaal dertig minuten rechtop zitten of maak een wandeling na de maaltijd. Wees voorzichtig met vet- en vezelrijk eten Vet en vezels kunnen de maagontlediging remmen. Wees daarom voorzichtig met vette en vezelrijke producten.
Venkel en gember zijn natuurlijke middelen tegen maagpijn
Vooral na een zware maaltijd. Een natuurlijk middel tegen maagpijn is venkel, maar ook gember werkt goed.
Kan je een paracetamol nemen tegen misselijkheid? Bij misselijkheid kunt u er ook voor kiezen een zetpil paracetamol te gebruiken in plaats van een tablet. Binnen een half uur merkt u dat de pijn minder wordt. Dit effect houdt drie tot zes uur aan.
Of andersom: slapen op je rechterzij kan zorgen voor maagzuurklachten. De moeilijke termen zullen we je besparen, maar het komt erop neer dat de spier in je slokdarm – die het zuur in je maag houdt – slapper wordt als je op je rechterzij slaapt. Daardoor komt zuur omhoog en krijg je last van een branderig gevoel.
Heb je vlak voor het slapengaan nog wat gegeten? Dan is het zeker aan te raden om op je linkerzij te gaan liggen. Dit is namelijk bevorderend voor je spijsvertering, omdat de maag in zijn oorspronkelijke houding ligt.
Klachten en symptomen bij overgevoelige maag
pijn in de bovenbuik. misselijkheid. boeren. een opgeblazen gevoel.
Sommige mensen zijn er bij gebaat om, bij maagpijn, regelmatig melk te drinken. Bij anderen zorgt dat juist voor extra klachten. Een ander zuivelproduct dat onze maag goed kan verteren, en een beetje energie geeft, is magere yoghurt.
Kijkonderzoek van de maag bij maagklachten. Voor een kijkonderzoek van de maag moet u naar het ziekenhuis. De maag-darm-lever-arts kijkt naar de binnenkant van uw slokdarm, maag en het eerste stukje darm na uw maag (twaalfvingerige darm). De arts kan zien of u bijvoorbeeld een ontsteking of maagzweer heeft.
– Om je maag te kalmeren, is het aan te raden om theeën te kiezen zoals venkel, kamille, anijs, karwij of gemengde kruidenthee. Deze hebben een krampstillend, kalmerend effect. Bij darmproblemen zoals diarree kan thee van salie, kamille, tijm of pepermunt nuttig zijn.
Heeft u ontdekt dat u maagklachten krijgt door bijvoorbeeld alcohol, koffie, koolzuurhoudende dranken, sinaasappelsap of te veel of te vet eten, probeer deze producten dan te laten staan. Heeft u last van brandend maagzuur of maagpijn en heeft u een pijnstiller nodig? Kies dan bij voorkeur paracetamol.
In het kort. Bij maagklachten kunt u last hebben van pijn boven in uw buik, brandend maagzuur en opboeren. Maak een afspraak met uw huisarts als u langer dan 2 of 3 maanden maagklachten heeft. Maagklachten kunnen erger worden door roken, voeding, medicijnen en stress.
Bij maagklachten heeft u last van pijn in de bovenbuik, brandend maagzuur en opboeren. Ook kunt u zich misselijk voelen of een opgeblazen gevoel hebben. Maagpijn komt vaak zomaar op, vaak na het eten. De pijn is vaak fel, scherp en pijnlijk.