Rustig wandelen. Heb je – al dan niet ondanks het doen van oefeningen om je nek- en rugspieren te versterken – toch klachten opgelopen? Ook dan is het belangrijk dat je een beetje aan sport blijft doen. Ga bijvoorbeeld dagelijks een halfuur rustig wandelen.
Voordelen van een sterke nek
Zenuwimpulsen die van de hersenen door het ruggenmerg lopen, kunnen worden beïnvloed door beschadigde, zwakke of vermoeide nekspieren. Een sterkere nek kan dus de balans en voortbeweging verbeteren. Het hebben van sterke kaakspieren kan het risico op letsel verminderen.
In het kort
Blijf bewegen, ook al heeft u pijn. Zo voorkomt u dat uw nek stijver wordt. De klachten gaan vaak vanzelf over. Bel de huisarts als u meer klachten krijgt, zoals koorts, vaak overgeven, veel hoofdpijn of pijn in uw arm.
Je kunt proberen om je nek warm en in beweging te houden. Zowel warmte als beweging ontspant de spieren en houden ze soepel en stimuleert daarnaast de doorbloeding. Je kunt bijvoorbeeld een warme douche nemen, een warme pittenzak in je nek leggen of een sjaal dragen.
Zwemmen en aquagym
Een aantal sporten zijn rugvriendelijk. Die sporten zijn goed voor de conditie, maar ook voor de opbouw van buik- en rugspieren. Neem nu zwemmen. Dat is dé sport voor mensen met rugklachten.
Ze zitten vaak achterop het zadel en vergroten zo de afstand tot het stuur. Als een fietser geen goede conditie heeft, kunnen de nekspieren tijdens een fietstocht overbelast raken. Dat kan leiden tot nekklachten. Ook stress kan een verhoogde spierspanning in de nek en schouders veroorzaken.
Werk de spanning weg door met uw vingertoppen de overgang tussen nek en schouders te masseren. Druk met de vingertoppen van uw linkerhand op de plek waar uw nek overgaat in uw schouder, aan de rechterkant van uw lichaam. Druk op de spieren daar en hou 5 seconden vast. Laat los zodra u uw spieren voelt ontspannen.
Beste slaaphouding bij nekklachten
Een goede slaaphouding voor de nek is op de zij of op de rug liggen. De meeste mensen slapen op de zij. In zijlig ligt men ergonomisch goed als de nek en het hoofd in het verlengde van de rug liggen.
Uw nek kraken kan schadelijk zijn als u het niet goed doet of als u het te vaak doet. Te krachtig uw nek kraken kan de zenuwen beknellen. Dit kan extreem pijnlijk zijn en het moeilijk of onmogelijk maken om uw nek te bewegen. Te hard uw nek kraken kan ook de spieren rond de gewrichten en de gewrichten zelf belasten.
Trek u schouders zo hoog mogelijk op en laat de armen losjes langs uw lichaam hangen. Hou 5 tellen vast en laat daarna uw schouders rustig naar beneden komen. Ga rechtop staan en laat uw armen ontspannen naast uw lichaam hangen. Draai met de schouders 10 keer rondjes naar voren en 10 keer naar achter.
Deze kin-workout lijkt op een glimlach, maar dan wel een hele brede. Spreid je mond zo wijd mogelijk dat je kaken strak gaan staan. Houd deze pose een paar seconden vast en laat dan los, herhaal dit een paar keer achter elkaar. Probeer dit elke dag twee tot drie keer te doen.
Duizeligheid vanuit de nek, kan komen doordat er te veel spierspanning is opgebouwd in de nekregio. Ook kan het niet goed bewegen van de nekgewrichten een oorzaak zijn. Vaak zien we bij deze duizeligheid dan ook een combinatie met nekklachten en/of hoofdpijnklachten.
Stress is één van de belangrijkste oorzaken van nekpijn en schouderpijn. Door stress spant u onbewust uw spieren, waardoor er overbelasting en verkramping ontstaat. Dit kan zelfs lijden tot hoofdpijn, ook wel spanningshoofdpijn genoemd.
Bij een zenuwblokkade wordt de pijngeleiding van een zenuw in de nek of rug onderbroken. De zenuwen die naar het pijnlijke facetgewricht lopen, worden door verhitting langdurig uitgeschakeld. Daardoor kan de pijnprikkel niet meer aan de hersenen worden doorgegeven. Een zenuwblokkade helpt dus bij pijnbestrijding.
Is een kussen noodzaak? De reden dat we slapen met een kussen, heeft te maken met je hoofd, nek en wervels. Tijdens de slaap ontspannen veel van je spieren, waardoor het hoofd naar voren of achteren valt. Dit zorgt voor extra belasting van de nekspieren en wervels en kan weer leiden tot een stijve rug en wervelkolom.
Als je nekklachten hebt, kun je het beste kiezen voor een kussen dat voldoende ondersteuning biedt voor de nek en de wervelkolom in een neutrale positie houdt. Een gevormd traagschuim kussen of een ergonomisch kussen kan geschikt zijn. Het is ook belangrijk om een kussen te kiezen dat past bij jouw slaaphouding.
Een hoofdkussen met een neksteun wordt vaak geadviseerd. Het biedt steun aan het hoofd en ontlast de nekwervels. Ook vormvaste hoofdkussens kunnen nek- en schouderklachten tegengaan.
Doe schoudershrugs. Om te voorkomen dat de spieren verkrampen en om spanning te verminderen voer dan regelmatig schoudershrugs uit. Trek je schouder helemaal omhoog, naar je oren. Houd ze daar voor een paar seconden en laat vervolgens zakken tot een ontspannen positie.
Voorkom een 'ingezakte' houding als je staat. Je hoofd, nek en de rest van je wervelkolom moeten één lijn vormen. Trek je schouderbladen naar achteren en werk aan je schouders door ze te laten 'rollen'.
'Hoe meer je beweegt, hoe minder last,' zegt manueel geneeskundige Leo van Deursen. Hij onderzocht pijn bij rugpatiënten en promoveerde hierop. Van Deursen concludeert dat patiënten met lage rugpijn het beste kunnen fietsen. 'Het is een zegen voor Nederland dat er veel gefietst wordt.
Je rug kraken is schadelijk na verloop van tijd
Vooral als je het vaak doet of te krachtig. Te krachtig je nek kraken kan de zenuwen beknellen, en wanneer door te vaak kraken je kapsels uitgerekt raken loop je bovendien meer risico op het ontwikkelen van artrose.
Heeft u last van rugpijn in uw lage onderrug, stress of slaapapneu? Slaap dan op uw zij. Heeft u last van hoofd- en nekpijn? Dan is het juist weer beter om niet op uw zij te slapen, maar op uw rug.