Breng de kalkmortel met een spaan aan op de muur en breng de pleister gelijk onder de rei. Als het pleisterwerk voldoende is gezet gebruik je een houten spaan om het dicht te schuren en stevig te verdichten. Krachtig, duwend doordraaien met een houten spaan maakt de pleisterlaag compact en vlakt het oppervlak.
Het beste is om rivierzand te gebruiken. Deze korrels zijn hoekiger dan zand dat uit een meer gewonnen wordt, waardoor het zand scherper is en dus beter 'pakt'. Belangrijk is ook dat rivierzand, anders dan zeezand, geen zout bevat.
Kalkmortel is namelijk verwijderbaar van de baksteen. Voor realisatie van hoogwaardig metselwerk met kalkmortel is een zeer goede voorbereiding en bescherming van het verse metselwerk van essentieel belang. Vanaf begin twintigste eeuw heeft cementmortel langzaam de kalkmortel verdrongen.
Het gebruik van luchtkalk of natuurlijke hydraulische kalk mortels is in veel gevallen te verkiezen boven mortels op cement basis en worden steeds vaker geadviseerd door specialisten op het gebied van restauratie en duurzame nieuwbouw.
Weber Beamix Cementgebonden stucmortel DHZ
Je kunt dus met één bouwmateriaal alle muren stucen. Dat werkt makkelijk en tijdbesparend. Weber Beamix Cementgebonden stucmortel is de ideale ondergrond voor schuur-, pleister- en tegelwerk.
Renovlies als alternatief voor stucen
Renovlies, ook wel glasvlies of scanbehang genoemd, is tegenwoordig wat populairder. Dit komt omdat het resultaat lijkt op glad stucwerk. Renovlies is daarentegen een stuk goedkoper. Ook is het snel aan te brengen en werkt het oneffenheden weg.
Het is niet verstandig om rechtstreeks op hout (multiplex, OSB platen, OGB platen, multiplex, hardboard en andere houtsoorten) te stucen. Door de werking van het hout gaat het stucwerk afbrokkelen. Wel kan men bijvoorbeeld het hout afwerken met houtvezelplaten, zoals de Sono plaat 22mm.
Niet alleen de verharde mortel, maar ook de kalkspecie heeft goede eigenschappen. Doordat het kalkhydraat (het bindmiddel van de mortel) bestaat uit zeer fijne deeltjes houdt de specie het mortelwater goed vast waardoor het niet uitzakt.
Voegen in de badkamer waterdicht maken doe je makkelijk met Seal-Guard® afdichtmiddel voor voegen en tegels. Dit product komt in een makkelijke spuitbus. Het is een impregneer speciaal ontwikkeld om voegen waterdicht te maken. Het is geschikt om de gehele badkamer mee te behandelen.
Hydraulische kalk is een verzamelnaam voor kalk of gebluste kalk die gebruikt wordt voor het maken van kalkmortels of pleisters die hard worden onder invloed van water. Deze kalk komt tot stand door toevoeging van puzzolanen zoals vb tras. Zo'n HL kalk hardt redelijk snel uit.
Metsel specie met kalk wordt meestal gebruikt voor zuigende stenen, zoals normale bakstenen en kalkzandstenen. Metselspecie zonder kalk wordt meestal gebruikt voor niet zuigende stenen, zoals betonklinkers en keramische stenen.
Kalkmortels zijn mortels die bestaan uit kalk (steenkalk of schelpkalk) en metselzand, dus zonder toevoegingen van bijvoorbeeld cement, voornamelijk toegepast als metselwerk en voegwerk. Kalkmortels zijn elastischer dan gewone mortels en gaan lang mee. De mengverhouding is bijvoorbeeld 6 delen kalk en 4 delen zand.
Voor normale bakstenen gebruikt men dikwijls de specie verhoudingen 1:3½, maar die 3½ kan ook bestaan uit bijvoorbeeld 3 delen cement en een ½ deel kalk.
Wij zetten de soorten mortels voor je op een rij: Betonmortels. Metselmortels. Zandcement mortels.
Soms is kalk toegevoegd, een bindmiddel vergelijkbaar met cement, om het vocht uit de specie langzamer in de zuigende steen te laten trekken (de specie droogt niet te snel te op, waardoor hij beter kan uitharden).
Betonmortel is tegenwoordig de benaming voor fabrieksmatig vervaardigde betonspecie (in de betonmortelcentrale). Zie ook beton en betonmortel.
Bij een vervuilde voeg of een voeg die loslaat, hoef je in 90% van de gevallen de voeg niet te verwijderen. Met de voegcoating en speciale applicatie kun je de bestaande voeg laten zitten en de voegen herstellen. De voegcoating beschermt de voeg ook tegen schimmel.
Voegen zijn poreus en dus vatbaar voor water, vuil en schimmels. Ook kan er door een lekkende voeg tijdens het douchen water door de voegen door de muur heen lekken waardoor schimmels kunnen ontstaan. Om dit te voorkomen dient de voeg behandeld te worden, zo blijven de voegen schoon, droog en dus vrij van schimmels.
Het voegen doet u als volgt: STAP 1: Begin met het voegen van de lintvoeg, ook wel de horizontale voeg genoemd. Breng de voegmortel aan op het spaarbord met het bord net onder de voeg tegen de muur aan. Gebruik de lange voegspijker om de voegmortel in de muur te drukken.
Je kunt natuurazijn gebruiken, al zal schoonmaakazijn iets beter werken tegen kalk. Dit omdat het een stuk zuurder is dan natuurazijn en dat simpelweg effectiever is tegen kalkaanslag. Je kunt de azijn eventueel verdunnen met water. Door het in een plantenspuit te doen, maak je je eigen schoonmaakspray.
In leidingwater zit kalk, een combinatie van calcium en magnesium. Hoe harder het water, hoe meer er daarvan in aanwezig is. Overal waar je warm water gebruikt, vergroot je de kans op kalkaanslag. Op warme plekken verdampt water namelijk sneller, waardoor je eerder de restanten kalk aantreft.
Doordrenk een theedoek met karnemelk en leg deze vervolgens op de plek waar de kalkaanslag zit. Laat het een nacht liggen en moet u de aanslag dan eenvoudig kunnen wegspoelen. Om kalkaanslag te verwijderen van badkamertegels kunt u eventueel ook wasverzachter gebruiken.
Maak de eerste laag dan bijvoorbeeld nooit groter dan 30 mm en nooit dikker dan 15 mm. Het is hierbij ook verstandig om het stucwerk in drie lagen aan te brengen. Breng eerst een laag van 3 mm aan, dan een laag van 10 mm en tot slot weer een laag van 5 mm.
Zelf een muur stucen is niet moeilijk
Je moet dus niet verwachten dat je het op dezelfde manier kunt uitvoeren als een professionele stukadoor doet. Met wat hulpmiddelen kun je zelf behoorlijk goed een muur glad krijgen. Je zult versteld staan van het resultaat dat je zelf kunt bereiken.
Gemiddeld kost het stucen van wanden en plafonds tussen de € 10,- en € 30,- per vierkante meter. De prijs die je precies betaalt is afhankelijk van het aantal vierkante meters, het soort stucwerk, de afwerking en de moeilijkheidsgraad, maar het bedrag kan ook variëren door de regio waarin je woont.