In Zweden werkt men 38,7 uur per week en in Nederland 39,7 uur. Een ander bijzonder verschil is het Zweedse koffiemoment, ofwel 'Fika'. In veel organisaties is het 'heilig en verplicht' om een pauzemoment te nemen tijdens het werken, het leven en de mensen om je heen te waarderen.
De vierdaagse werkweek is dit jaar begonnen aan een wereldwijde opmars. In Australië, Europa en de Verenigde Staten omarmen tal van bedrijven het 100-80-100-principe. Met behoud van 100 procent van het salaris, in 80 procent van de voltijdse werkweek 100 procent productief te blijven.
De fulltime werkweek bestaat in Noorwegen uit 37,5 uur en dus niet uit 40 uur zoals we in Nederland gewend zijn.
In Australië en de UK pleiten ze voor zo'n extra dag. Althans, de green parties van beide landen. Door iedereen drie dagen per week vrij te geven hopen ze onder andere stress en uitputting op de werkvloer te tackelen.
Uit onderzoek is namelijk gebleken dat we van de 8 uur dat we op een dag werken, maar 2 uur en 53 minuten écht productief zijn.
Het had zijn oorsprong in de industriële revolutie in Groot-Brittannië, waar de industriële productie in grote fabrieken het beroepsleven veranderde en lange uren alsook slechte arbeidsomstandigheden oplegde. De werkdagen konden variëren van 10 tot 16 uur, zes dagen per week.
Te lang werken is voor niemand goed. Daar zijn wetenschappers het wel over eens. Uit een aanzienlijke rits onderzoeken blijkt dat lange werkweken en -dagen niet goed zijn voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid. Als je veel werkt, heb je minder tijd om goed voor jezelf te zorgen.
In Denemarken wordt het minst lang gewerkt: 37,8 uur per week. De zo gedisciplineerde Duitsers zitten ongeveer op het Europees gemiddelde met 40,4 uur. Opmerkelijk is dat er in landen die hard zijn getroffen door de crisis ook extra hard gewerkt wordt.
De langste werkweken waren Griekenland (40,1 uur), Roemenië (39,8 uur), Polen (39,7 uur) en Bulgarije (39,5 uur). Nederland had daarentegen de kortste gemiddelde werkweek (32,2 uur), gevolgd door Oostenrijk (33,7 uur) en Duitsland (34,6 uur).
In Nederland en de Scandinavische landen werken ze het langst. Zuidelijke landen als Italië, Spanje en Griekenland bungelen onderaan de lijst. Het kan overigens wel zo zijn dat er in deze landen veel meer uren per week worden gemaakt dan in de landen die de lijst aanvoeren, maar dat is nu niet meegenomen.
In Zweden werkt men 38,7 uur per week en in Nederland 39,7 uur.
De fulltime werkweek in Zwitserland is vastgelegd in je contract en ligt meestal tussen de 40 en 42 uur; iets langer dan in Nederland. Als je meer dan 45 of 50 uur werkt (afhankelijk van het soort werk), wordt dat beschouwd als overwerken en word je 25% meer uitbetaald dan je uurloon.
Veel werken
En de werkweken zijn erg intensief. Zo is het meer regel dan uitzondering dat men zes dagen per week werkt, en dan zo'n 10 uur per dag maakt. Waarvaan in de meeste gevallen slechts acht worden uitbetaald.
In Europa maken de Grieken de meeste uren. In Griekenland worden gemiddeld 43,8 uren per week gewerkt.
Voordelen van werken in Frankrijk
De fulltime werkweek in Frankrijk is 35 uur. Je hoeft dus minder te werken voor een volledig salaris. Fransen hebben ontzettend veel vrije dagen.
28 tot 35 uur per week
Het aantal uren dat een persoon in een normale of gemiddelde werkweek werkt, is 28 tot 35 uur. In de gemiddelde arbeidsduur worden overuren en onbetaalde uren niet meegerekend.
Woon je in Zwitserland, dan mag je jezelf het allergelukkigst prijzen als het om werk en privé gaat. Andere landen die Nederland voorgaan zijn bijvoorbeeld de Verenigde Staten, IJsland en Noorwegen.
Uit de cijfers van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) bleek dat Turkse werknemers de hardste werkers zijn ter wereld. In Turkije en Colombia werd er gemiddeld 47,9 uur per week gewerkt in 2016. Dan volgden Mexico met 45,2 uur en Costa Rica met 44,9 uur.
Werkuren in China
De arbeidswet van de Volksrepubliek China schrijft een vijfdaagse werkweek voor met werkdagen van niet meer dan 8 uur per dag en niet meer dan 44 uur per week.
Zo werken in Duitsland de meeste mensen 8 uur per dag, waarbij ze 30 minuten pauze krijgen, of 45 minuten als ze langer dan 8 uur werken. De pauze mag worden opgesplitst in meerdere korte pauzes. De fulltime werkweek is net als in Nederland meestal 40 uur, en je mag niet meer dan 48 uur per week werken.
Van de voltijders werken werknemers meestal tussen de 35 en 40 uur per week. Zelfstandigen werken vaker meer dan 40 uur per week. Zo gaf een derde van de zelfstandigen in 2019 aan meer dan 40 uur per week te werken, terwijl dit bij werknemers 3 procent is.
Een gemiddelde werkweek in Amerika bestaat uit 40 uur. Een werkdag start meestal om 9.00 uur en eindigt om 18.00, met een uur pauze in de middag. Maar hoe hoger de functie, hoe meer werkuren er gemaakt zullen worden.
De nadelen van 32 uur werken
Geen zorgen, we zullen je vertellen waarom. Allereerst, daar is 'ie weer: je moet vaak (helaas) harder werken met minder uren. Want je mag in theorie dan misschien wel maar 4 dagen werken, maar in de praktijk heb je nog steeds dezelfde verantwoordelijkheden.
U mag maximaal 12 uur per dienst werken en maximaal 60 uur per week. Voor jongeren tot 18 jaar en voor zwangere en pas bevallen vrouwen gelden aparte regels.
Je krijgt te weinig steun van collega's en/of je leidinggevende. Je hebt een conflict met je leidinggevende of collega. Weinig kunnen pauzeren tussen het werken door. Moeilijk of geen verlof kunnen opnemen.