De zon vóór je ramen al afblokken
De beste manier om je woning koel te houden is door de zon aan de buitenkant van je ramen af te blokken. Verduisterende gordijnen of gordijnen met een zonwerende laag helpen, maar de zon heeft de lucht tussen glas en gordijnen al opgewarmd.
Houd overdag de warmte zoveel mogelijk buiten: doe de zonwering omlaag en sluit de ramen, buitendeuren en gordijnen. Later op de avond en vroeg in de ochtend is het buiten juist koeler: dan gooi je de ramen open. Goed isoleren helpt!
Isolatiefolie aanbrengen
De eerste mogelijkheid is het aanbrengen van isolatiefolie om hiermee jouw ramen te isoleren tegen kou of warmte. Isolerende raamfolie is geschikt voor zowel enkel- als dubbelglas. Van enkelglas maak je als het ware dubbelglas, en dubbelglas verhoog je tot HR-glas.
De Sentinel Silver 35 OSW is een buitenfolie. Op dubbelglas houdt deze glasfolie gemiddeld 75% van de zonnewarmte tegen. Dezelfde folie maar dan binnen gemonteerd – de Silver 35 – houdt ongeveer 55% van de zonnewarmte tegen. Nu geeft 57% op zich wel een goed resultaat maar 75% is toch beter.
Raamfolie kun je alleen gebruiken bij enkel glas en dubbel glas. Combineer het niet met HR of HR++ glas: dit glas heeft al een warmtereflecterende laag en de folie kan dan thermische breuken in het glas veroorzaken. Lees meer op Isolerend glas.
Isolerend raamfolie, je huis wel 7 tot 8 graden koeler!
Het warmtewerende folie heeft een isolerend effect waardoor het je huis wel 7 tot 8 graden koeler kan houden. Daarom is het gebruik van zonwerende folie ook een groen initiatief als je maatschappelijk verantwoord bezig wilt zijn!
Waarborg je privacy op eenvoudige en betaalbare wijze met behulp van raamfolie met spiegeleffect. Zo kunnen mensen niet meer naar binnen kijken.
Met isolatiefolie raam bespaar je veel energie. Zowel in de winter als in de zomer heb je er voordeel van. Het verhoogt de isolatiewaarde van enkelglas naar dubbelglas en het is een doeltreffende manier om beter te isoleren. Ideaal voor monumenten of woningen waarin je het glas niet mag vervangen.
Er zijn dan ook een aantal isolatiematerialen waarvan we kunnen concluderen dat deze onder vrijwel alle omstandigheden de hoogste isolatiewaarde kunnen bieden voor jouw woning: Glaswol. Steenwol. EPS.
Isolerende raamfolie
Als er toch zonlicht rechtstreeks op je ramen invalt, dan is zonwerende raamfolie een uitstekende oplossing. Deze gelaagde folie houdt warmte buiten zonder lichtinval te beperken. De mate waarin de isolerende raamfolie het zonlicht tegenhoudt, kies je zelf.
Er zijn drie simpele manieren om je raam te isoleren: je kunt gebruik maken van isolerend raamfolie, je kunt tochtstrips plaatsen in je kozijn of thermische gordijnen ophangen. Deze opties lichten we graag hieronder toe.
Verdrijf warme lucht
Je kamer verkoelen doe je zo: plaats een ventilator zo dat je warme lucht naar buiten blaast. Doe dit wel bij een raam aan de kant van je huis waar de wind 'naartoe' blaast, anders komt die warme lucht je kamer weer in. In de avond gebruik je je ventilator alleen binnen.
We weten ook dat als je zonwerende folies op een deel van het raam aanbrengt, de kans op breuk ook veel te hoog wordt. Als het temperatuurverschil tussen wel folie en geen folie te groot is, barst de ruit. Er zijn ook folies waarbij het risico op een breuk laag is. Soms kun je deze zelfs binnen plakken.
Aluminiumfolie. Een huis-, tuin- en keukenmiddel dat slechts een tijdelijke oplossing biedt, maar zijn effectiviteit al bewezen heeft, is: de ramen langs de buitenzijde afkleven met aluminiumfolie. De glans van de folie weerkaatst het zonlicht en blokkeert zo een deel van de warmte die de woning binnen wil.
Een folie als aluminiumfolie weerkaatst licht en daarbij ook warmte. Hoe lichter de folie, hoe beter het licht weerkaatst. Zilvere of witte folie houdt dus veel warmte tegen, zwarte folie is minder efficiënt. Toch houdt aluminiumfolie lang niet alle warmte tegen.
Het beste is om enkel glas te laten vervangen door HR++ of triple glas. Maar als dat niet kan, kun je met goede gordijnen, speciale vouwgordijnen of luiken de warmte ook aardig binnen houden. Met HR++ glas of triple glas bespaar je flink op je energiekosten. En het blijft in huis een stuk warmer en comfortabeler.
Bij het berekenen van de kosten voor het laten aanbrengen van glasfolie moet je uitgaan van ongeveer €50 per m2 voor een standaardfolie. Dit is een vanaf-prijs inclusief montage, maar exclusief voorrijkosten.
Een goedkopere optie om ramen te isoleren met folie is het aanbrengen van kozijnfolie, noppenfolie of bubblewrap. Kozijnfolie kan al worden aangeschaft voor €2,50 per m2. De isolatiewaarde is daarentegen erg laag en het gaat minder lang mee dan warmtereflecterende raamfolie.
Zelfklevende folie is permanent en voorzien met een lijmlaag aan de achterkant van de folie. Statische raamfolie hecht zich, zonder dat je daar al te veel voor hoeft te doen, makkelijk aan het raam of elk ander glad oppervlak dat je wenst.
Het isolerende glasfolie zorgt voor maar liefst 50% minder warmte verlies en dat is natuurlijk niet verkeerd in de koude wintermaanden. Aangezien er minder warmte verloren gaat hoeft de verwarming minder vaak of minder warm aan en dat zorgt er voor dat het dus ook nog eens voordelig werkt voor je portemonnee.
Maak de ruit goed schoon voordat je raamfolie gaat aanbrengen. Gebruik hiervoor een sopje met wat afwasmiddel of ontvetter om vuil en stof te verwijderen. is je raam goed schoon, dan kan de raamfolie beter plakken en voorkom je dat deze op bepaalde plekken niet hecht of na verloop van tijd los laat.
Je kunt tot wel 86% van warmte buiten houden met folie. De zonwerende folie die wordt aangebracht op de ramen houdt niet alleen UV-straling tegen, het zorgt ook voor warmtewering.
PVC en aluminium ramen bieden u optimale thermische prestaties dankzij de juiste combinatie van beglazing en materiaal. Kan je niet beslissen tussen PVC en aluminium ramen, weet dan dat PVC het best isoleert, lang meegaat en gemakkelijk schoon te maken is.
Leg de noppenfolie gewoon op het bevochtigde glas en druk het dan aan om te zorgen dat het blijft plakken. Maar in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, moet je de folie met de belletjes op het raam aanbrengen, met de gladde kant naar binnen.