Testosteron wordt met name aangemaakt in de testikels (zaadballen), slechts 5 tot 10% komt uit de bijnieren De hoeveelheid testosteron in het bloed daalt met het toenemen van de leeftijd vanaf ca.
Testosteron wordt bij mannen geproduceerd in de teelballen (testes) en in de bijnieren, ongeveer 7 mg/dag bij mannen. Onderdeel van de testes zijn de leydigcellen, waar cholesterol omgezet wordt in testosteron. Bij vrouwen wordt de testosteron in kleine hoeveelheden aangemaakt in de eierstokken en in de bijnieren.
Testosteron is een mannelijk geslachtshormoon. Het is nodig voor de aanmaak van sperma en zorgt voor mannelijke kenmerken, zoals lichaamsbeharing, baardgroei, een lage stem, ontwikkeling van de penis en zaadballen en voor meer spiermassa. Het is ook nodig om seksueel opgewonden te raken.
Leydig cellen zitten in de testes in het bindweefsel. Ze maken testosteron aan, wat nodig is voor het stimuleren van de Sertoli cellen.
Behandeling van dalend testosteron is mogelijk door aanvulling van het testosteron nadat eerst de bloedwaardes zijn bepaald. De verpleegkundig specialist of uroloog zal hiervoor medicatie voorschrijven. Dit is vaak in de vorm van een gel. Injecties kan ook, maar daar is een eigen bijdrage aan verbonden.
Door elke dag te bewegen en voldoende aan krachttraining te doen, bouw je meer gezonde stofjes op. Vooral krachttraining is belangrijk voor de aanmaak van spiermassa en activatie en het verhogen van testosteron. Met name door een lager vetpercentage en/of meer spiermassa en een verminderde insulineresistentie [15][16].
Wie regelmatig seks heeft, houdt de zaadballen actief wat goed is voor je testosteronspiegels. Immers testosteron wordt in de zaadballen geproduceerd. Mannen die niet of weinig seksueel actief zijn, hebben dan ook een lagere testosteronspiegel dan mannen die regelmatig seks beleven.
Bij volwassen mannen kan een laag testosterongehalte leiden tot klachten als minder zin om te vrijen, onvruchtbaarheid, erectiestoornissen, haaruitval, verminderde spiermassa en lusteloosheid. Bij mannen met diabetes is de kans groter dat ze last hebben van testosterontekort.
Bij de man speelt het testosteron de hoofdrol. Ook vrouwen hebben dat mannelijke geslachtshormoon, zij het in mindere mate. Vrouwelijke geslachtshormonen (progesteron en oestrogenen) daarentegen beïnvloeden duidelijk het libido tijdens de menstruele cyclus. Oestrogenen verhogen het, terwijl progesteron het doet dalen.
Spontaan herstel
In handleidingen voor anabolengebruikers kun je lezen dat die aanmaak van testosteron spontaan herstelt, en na een paar maanden alweer op het oude niveau is.
Volgens een onderzoek in het gerenommeerde Journal of Sports Medicine hebben mannen die het meeste vet consumeren ook de grootste hoeveelheden testosteron in hun bloed.
Deze klieren zijn organen die hormonen produceren en vervolgens afgeven aan het bloed. Voorbeelden van verschillende hormoonklieren zijn: de hypothalamus, de hypofyse, de pijnappelklier, de schildklier, de bijnieren, de alvleesklier en de geslachtsklieren (bij mannen de teelballen, bij vrouwen die eierstokken).
Een hoge testosteronspiegel wordt door volwassen mannen meestal als prettig ervaren. Maar bij een overmaat aan testosteron kunnen mannen zich agressief en antisociaal gedragen. Ook worden zij vroeg kaal. Afgezien hiervan leidt een toename van het testosterongehalte bij mannen niet tot zichtbare lichamelijke symptomen.
De hypofyse is wellicht de belangrijkste hormoonklier omdat zij niet alleen hormonen maakt die zelf belangrijke taken in het lichaam vervullen (zoals bijvoorbeeld groei en de productie van moedermelk), maar vooral ook omdat de hypofyse – en dan gaat het in dit geval om de hypofysevoorkwab – de werking van drie andere ...
Testosteron is een geslachtshormoon en wordt vaak hét mannelijke hormoon genoemd. Testosteron wordt aangemaakt in de bijnieren en (bij mannen) in de teelballen. In totaal komt het neer op ongeveer 7 mg/dag bij mannen en 1-2 mg/dag bij vrouwen. Testosteron vervult verschillende functies in ons lichaam.
Endocriene klieren zijn wat anders dan exocriene klieren. Exocriene klieren produceren geen hormonen, maar geven hun producten uitwendig af. Denk bijvoorbeeld aan je zweetklieren, maar ook aan de klieren die maag en darmsappen maken.
Schildklierhormoon wordt gemaakt door de schildklier. De schildklier geeft de hormonen af in het bloed en kunnen zo overal in het lichaam hun werk doen. Met schildklierhormoon wordt niet één hormoon maar eigenlijk twee hormonen bedoeld: thyroxine (afgekort tot T4) en tri-jodothyronine (afgekort als T3).
Het voorschrijven van testosteron gebeurt door een endocrinoloog. Voordat je kunt beginnen met de testosteron, wordt eerst uitgebreid bloed- en urineonderzoek gedaan. Dit is om te controleren of je lichamelijk gezond bent en of er geen lichamelijke bezwaren tegen het gebruik van testosteron zijn.
Een tekort aan testosteron kan leiden tot onder meer slaapklachten, botontkalking, erectiestoornissen, hart- en vaatziekten, moeheid, minder zin in seks, afname van spierkracht en zelfs depressie.
Een echte norm bestaat niet
Je behoefte aan seks wordt door heel veel interne en externe factoren bepaalt. Iedereen z'n seks drive is anders. Dus: een echte norm voor hoe vaak je seks 'moet' hebben, bestaat niet. Als jij je goed voelt bij jouw seks leven, dan heb je genoeg seks.
Na 30 minuten (dus na 10 minuten porno kijken) werd geïnstrueerd te masturberen tot ejaculatie. We zien het testosteron dan verder stijgen (tussen minuut 30 en 40), ook niet verbazingwekkend. De effecten van het klaarkomen worden getoond bij de waarden na 40 minuten.
Dit blijkt uit onderzoek waarbij de relatie werd onderzocht tussen suiker en testosteron. Het onderzoek is uitgevoerd in 2018 bij meer dan 500 mannen tussen de 20 en 31 jaar. Het was duidelijk dat mannen met een hoog suikergebruik een bijna 2,5 keer grotere kans hadden om een laag testosteron te ontwikkelen.
Je spiermassa neemt af
Testosteron brengt je lichaam in een spieropbouwende toestand door het produceren en oproepen van eiwitten die nodig zijn om spiermassa te kweken. Wanneer je echter weinig testosteron hebt, gaat je lichaam van anabolisme (spieropbouw) naar katabolisme (spierafbraak).