-Lichamelijke oorzaken: Urinewegproblemen (blaasgruis en blaasontsteking) komen vaak voor. (zie hoofdstuk blaasproblemen) Hormonen kunnen een rol spelen. Een kat die krols is doet vaak plasjes in huis. Een kat kan naast de kattenbak gaan plassen omdat het ergens anders pijn heeft of zich niet lekker voelt.
Vaak helpt een castratie bij het voorkomen van sproeien door territoriaal gedrag, of wanneer je kat krols is. Soms is de hulp van een gedragstherapeut voor katten nodig om het probleem te verhelpen. Daarnaast is het natuurlijk super belangrijk om eventuele stress factoren weg te nemen.
Symptomen van blaasontsteking en blaasgruis bij je kat
Je kat kan de kattenbak vaker gebruiken en kleinere plasjes doen dan normaal. Is hij buiten opvallend langer dan anders bezig met het graven van kuilen om in te plassen? Ook dit kan een kenmerk zijn van een blaasprobleem.
Zet je kitten op vaste tijdstippen op de bak: 's ochtends, 's avonds, na het eten en na het spelen. Beloon je kitten als hij zijn behoefte doet. Houd je kitten de eerste dagen goed in de gaten. Merk je dat hij zijn behoefte moet doen (draaien, zoeken naar een plekje) zet hem dan op de kattenbak.
Plaats minimaal één kattenbak op elke verdieping van uw huis. Dat is vooral belangrijk voor katten met artrose of die al op leeftijd zijn. Maar ook jongere en gezonde katten vinden het niet fijn om te moeten zwerven om een toilet te vinden. Zet twee kattenbakken naast elkaar zonder dat ze elkaar raken.
Een kattenbak kun je makkelijk verbergen in een kast. Maak aan de zijkant van een kast een opening waar je een kattenluik kunt installeren. Indien je het kattenluik liever wil verbergen, kun je er een bankje naast zetten. Je kat loopt onder het bankje door naar haar kattenbak.
Elke dag de ontlasting en de urine uit de bak scheppen. Om de dag een klein laagje kattengrit toevoegen. Elke twee weken alleen de volledige kattenbakvulling verversen. Elke maand een grondige schoonmaak met warm water.
de kattenbak moet ongeveer anderhalve keer de lengte van de kat zijn; de gemiddelde kat plast twee keer per dag en poept één keer per dag op de bak. Katten die buiten komen doen vaker hun behoefte; sommige katten gaan slechts één keer op een bak.
Medische problemen zijn de meest voorkomende oorzaak van onzindelijkheid. Katten zijn heel gevoelig voor blaasproblemen zoals blaasgruis en ontstekingen. Ook andere aandoeningen kunnen onzindelijkheid veroorzaken, bijvoorbeeld nierproblemen, suikerziekte, tandpijn, parasieten….
Katten kunnen de geur van sinaasappels, citroenen en grapefruits niet echt waarderen. Net zoals insecten hebben ze er een hekel aan. Leg wat schillen van citrusvruchten in uw tuin en u zult zien dat zwerfkatten wegblijven.
Kattenurine is goed te verwijderen met zeep en verdunde azijn. Als eerste behandel je de vlekken met zeep. Daarna doe je er zelfgemaakte azijnreiniger op. Hiervoor meng je een deel azijn met twee delen water.
Waarom sproeit of plast de kat in huis? Sproeien is een communicatiemiddel voor katten. Hij bakent zijn territorium af door zijn geur achter te laten. Poezen sproeien om katers te laten weten dat ze vruchtbaar zijn en op zoek naar een partner.
Om de kattenbak zelf schoon te maken kun je heet water en afwasmiddel gebruiken. Spoel de bak goed af en laat deze drogen. Deze grondige schoonmaak wil je in principe doen wanneer je kat net zijn behoefte heeft gedaan aangezien de kattenbak tijdens de schoonmaak even niet beschikbaar is.
Naast het plaatsen van de kattenbak op een strategische plaats is het verstandig om te kiezen voor een kattengrit die zorgt dat er niet veel uitloop is en die witte pootafdrukken voorkomt. De Cat's Best Öko Plus zorgt niet voor witte pootafdrukken, is klontvormend en milieuvriendelijk.
Tip 5: Zet voer en de kattenbak buiten
Laat voer en water buiten staan vlakbij de uitgang of dicht bij een goede verstop plek. Gebruik voer met een hele sterke geur om jouw kat te lokken. Zet ook de vieze gebruikte kattenbak buiten! Katten hebben een uitmuntend reukvermogen!
Dierenartsen zijn het erover eens dat het het beste is om 1+1 kattenbakken per kat te krijgen. De algemene regel is een kattenbak per kat, plus een extra "huishoud" bak. Bijvoorbeeld, als u 2 katten heeft, is het beste om 2+1=3 kattenbakken in huis te hebben.
Katten hebben meer dan één kattenbak nodig
Katten vinden het absoluut niet fijn om op dezelfde plek te plassen én te poepen. Dat doen ze dus liever op verschillende plekken. Heb je één pluizenbol in huis? Dan heb je minimaal twee kattenbakken nodig.
Omdat katten vaak niet op dezelfde bak willen plassen en poepen, zal je soms met één kat toch twee bakken moeten hebben. Verder geldt de regel: een bak per sociale groep (dat zijn katten die samen eten, slapen en een bak willen delen) plus 1.
Om nare luchtjes van de kattenbak te voorkomen moet deze iedere dag worden uitgeschept. Daarnaast zul je het kattengrit regelmatig moeten vervangen. Hoe vaak je dit moet doen hangt af van de kwaliteit. Goedkope varianten zul je dagelijks moeten vervangen en kattenbakgrit van goede kwaliteit slechts eens per zes weken.
Een tip om de kattenbak aantrekkelijk te houden: zet de kattenbak in een ruimte waar je kitten niet vaak komt. Zie het zoals wij een toilet zien. Deze wil je ook niet middenin je woonkamer. Zorg daarnaast voor een veilige en rustige plek waar je kitten zijn behoeftes kan doen.
Praktisch voor onszelf misschien, maar katten hebben hun drinken en eten het liefst zo ver mogelijk uit elkaar, aldus de kattenexpert. Zoek daarom twee rustige plekjes op in huis, ver uit elkaar, een end van de kattenbak en op dertig centimeter afstand van de muur. Zo eet en drinkt je kat nog lang en gelukkig.
Vooral wat oudere huistijgers (en niet al te snuggere katten) hebben hier soms best wat moeite mee. Het is beter om de kattenbak in etappes te verplaatsen, of om je kat de nieuwe plek van de kattenbak een aantal keren te laten zien, bijvoorbeeld als hij aan het zoeken/dralen is op de oude plek.
Nee, zegt de wetenschap, het is niet gezond om hond of kat op je bed te laten slapen. De reden is eenvoudig: dieren - en dus ook huisdieren - dragen in hun vacht, onder hun poten en in hun bek bacteriën met zich mee die je flink ziek kunnen maken. Beruchte voorbeelden zijn Q-koorts en vogelgriep.
Met azijn maak jij je kat of hond vlooien vrij! Door de milde zuurgraad is kleurloze blanke witte azijn geschikt voor vele toepassingen. Azijn doodt schimmels, bacteriën en ziektekiemen. Terwijl het niet schadelijk is voor dier én milieu.