De meest gedronken dranken in Frankrijk zijn water, sap en koffie. Dat blijkt uit een onderzoek door het onderzoeksbureau IFOP, dat in opdracht van de drankenbranche 1.002 Fransen van boven de 18 jaar vroeg naar de dranken die zij drinken.
Bij deze lunch drinken de Fransen meestal gewoon een glas water en geen wijn, zoals veel mensen denken. Ze bewaren die wijn meestal tot de avond of het weekend. Natuurlijk drinken ze tijdens speciale gelegenheden ook wel wijn. Als de Fransen toch wijn drinken tijdens het eten, staat er altijd wel een glas water bij.
Gemaakt van het distilleren van wijn en het rijpen in vaten, Armagnac en Cognac zijn de bekendste Franse brandewijnen.
Statistieken van de Wereldgezondheidsorganisatie tonen aan dat Fransen niet de grootste drinkers in Europa zijn. In het onderzoek naar de gemiddelde alcoholconsumptie per jaar, staat Frankrijk zelfs maar op de zesde plaats in het lijstje. Daar drinkt een volwassene gemiddeld 12,6 liter alcohol per jaar.
Drinkwater. Over het algemeen is het kraanwater in Frankrijk van goede kwaliteit en kan het veilig worden gedronken. Bij twijfel, of als er bij een kraan een bordje met het opschrift Eau non potable (Geen drinkwater) is aangebracht, kan water uit flessen worden gebruikt, dat overal verkrijgbaar is.
Is drank goedkoper in Frankrijk? De prijzen van de sterke drankenn, aperitieven en andere alcoholhoudende dranken – zoals wijn en bier – liggen in Frankrijk niet veel hoger of lager dan in Nederland en/of België. Alleen in Luxemburg is het iets goedkoper.
Verder hebben de Fransen ook een grote voorliefde voor 'charcuterie' (worst, ham en vleeswaren). Traditioneel eten mensen in Frankrijk ook nog wel eens dier-ingewanden en organen... Populaire gerechten zijn daarbij onder andere kip met spiermaag, pens, chitterling worst, en foie gras (ganzen-of eendenlever pate).
Is drank goedkoper in Frankrijk? De gemiddelde alcohol prijs in Frankrijk is hoger dan in Nederland. Whisky is bijvoorbeeld duurder in Frankrijk en kost ongeveer: 18 EUR.
Pastis blijft het ultieme Zuid-Franse aperitief op een warme dag. Of zoals een Provençaal zou zeggen: “Pastis par ciel bleu, pastis délicieux” (pastis bij mooi weer is een lekkere pastis). Rosé is uitgegroeid tot een andere lokale klassieker waar niet genoeg van aan te slepen is.
Mazout. Een simpele mix van bier met cola, maar enorm populair bij onze zuiderburen. Dankt zijn naam aan de donker bruine kleur zoals van stookolie, dat ook wel mazout genoemd wordt.
Radler bier is een combinatie van pils of bruin bier en limonade. Deze combinatie maakt het biertje zo'n lekkere dorstlesser.
Ricard is als een Franse anijsdrank een 'Pastis de Marseille', vervaardigd volgens Provençaalse traditie. De basis is een melange die getrokken wordt op basis van kruiden, waaronder koriander, kamille, citroenkruid en anijs. De anijstonen zijn minder sterk aanwezig vanwege de toevoeging van zoethout.
Eten: kleine Franse hapjes
Iets uitgebreider eten de Fransen graag olijven, noten of baguette met zoute boter. Wie meer trek heeft, eet vaak een charcuterie met rilette, droge worst en paté en croûte: paté in een jasje van bladerdeeg. En natuurlijk is er ook de beroemde kaasplank.
Kun je kraanwater in Frankrijk drinken? Het korte antwoord hierop is Ja. In principe is het water wat in Frankrijk uit de kraan komt veilig genoeg om te drinken. Er zijn zelfs speciale watertaps in sommige Franse steden te vinden.
Een hypermarché is de Franse benaming voor extra grote supermarkten, met minstens 2.500 m2 oppervlakte. Zelfs al zijn ze een slagje kleiner en mogen ze slechts supermarché heten, dan nog zijn de supermarkten op het Frans platteland vaak van indrukwekkend formaat.
Op vakantie heb je het misschien al meegemaakt: je stapt een restaurant binnen en er verschijnt spontaan een karaf water op tafel. In Frankrijk, Portugal en het Verenigd Koninkrijk is het wettelijk verplicht om gratis water te serveren.
Het Franse middagmaal. Een Franse lunch bestaat meestal uit een viergangen maaltijd. Ze beginnen met een salade, als hoofdgerecht een goed stuk vlees of vis met een beetje groenten erbij, soms wat friet. Dan komt de kaasplank op tafel.
Wel is het zo, dat de Fransman 's avonds veel later aan tafel gaat dan wij: het eten wordt pas vanaf een uur of 19.30 uur opgediend. Eerder kunt u dus in Franse restaurants 's avonds echt niet terecht.
In de ochtend beginnen de Fransen met het ontbijt: 'le petit déjeuner', 's-middags eten zij hun lunch: 'le repas', en in de avond eten zij het 'diner'.
Er zijn dingen die je in Frankrijk bijna nergens kunt krijgen, zoals chocolade hagelslag, vlokken, muisjes, pindakaas, enzovoort.
6. Water bij de maaltijd: zo krijg je kraanwater. Wil je liever niet betalen voor een fles water (”plate ou gazeuse?”) bij het eten, gebruik dan het codewoordje 'une carafe' d'eau.