Wat is juist: pannekoek of pannenkoek? Volgens de officiële spelling is alleen pannenkoek juist. Pannekoek komt nog steeds geregeld voor (tot 1995 was dát de officiële spelling) en is goed te verdedigen: het woord is in zijn geheel een vaste aanduiding voor een bepaald gerecht.
Tussen-n: de officiële regel
De officiële regel voor de tussen-n is als volgt: Schrijf een tussen- n als het eerste deel van het woord ( pan) alleen een meervoud op -en heeft (pannen) en niet (ook) op –es (pannes is fout). Dus: pannenkoek.
Als het linkerdeel* van de samenstelling een zelfstandig naamwoord is dat niet eindigt op een toonloze /ə/, schrijven we de tussenklank /ə(n)/ doorgaans als -en. Het hok van een hond is een hondenhok.
Het is 'pannenkoek' omdat pan alleen een meervoud heeft op -en (pannen). Daarentegen schrijf je 'groenteman' zonder tussen-n, omdat groente naast een meervoud op -en (groenten) ook een meervoud heeft op -es (groentes).
De eerste vermeldingen van pannenkoeken zijn niet in Brabant maar in China en Nepal te vinden. Dit oude recept werd door kruisvaarders mee terug genomen naar Europa in de 12e eeuw. Het hoofdingrediënt was boekweit, een graansoort.
Een flensje of crêpe is een dunne variant van de pannenkoek. Door minder bloem en meer eieren toe te voegen, wordt een dunner beslag verkregen dan bij de reguliere pannenkoek gebruikelijk is.
Wat ook helpt is een speciale pannenkoekpan, zodat je goed kan zien dat de pan op temperatuur is en je de pannenkoek gemakkelijk kan omdraaien.
Officieel: koekenpan en koekenbakker
Omdat koek alleen het meervoud koeken heeft (en niet ook koekes), is het dus koekenpan. Zo is het ook bijvoorbeeld koekenbakker en koekenmeel.
Je kunt appelpartjes en kaneel in het beslag meebakken, of de pannenkoeken serveren met plakjes banaan en kokossnippers, met blauwe bessen, aardbeien of frambozen. Lekker met een schepje volle Griekse yoghurt of ongezoete geslagen room. Je kunt de pannenkoekenmaaltijd beginnen met een kop goed gevulde soep.
de grootste pannenkoek ooit maar liefst een diameter van 15 meter had en zo'n 3.000 kilo woog? het wereldrecord zo snel mogelijk pannenkoeken opwerpen staat op 416 keer in 2 minuten?
Uitzonderingen. Op de hoofdregel zijn drie uitzonderingen: Als het linkerdeel van de samenstelling Onze-Lieve-Vrouw, zon, maan of hel is, komt er geen tussen-n: Onze-Lieve-Vrouwekerk, zonneschijn, maneschijn, hellevuur.
Wanneer het linkerdeel van een samenstelling een zelfstandig naamwoord is dat wel eindigt op een toonloze /ə /, schrijven we in sommige gevallen ook -en. Als een zieke zorg krijgt is dat ziekenzorg. Soms schrijven we niet -en maar -e, bijvoorbeeld in ziektekiem, secondewijzer, zonneschijn.
HOOFDREGEL: Schrijf -en- als het linkerdeel een zelfstandig naamwoord is met een meervoud op -en, maar niet op -es (toonloze /e/, zoals in de, + meervouds-s). Schrijf -e- in de andere gevallen. Ga van de meest voorkomende vormvariant uit als het linkerdeel zowel met als zonder eind-e voorkomt.
Gezondheidsvoordelen pannenkoeken
Door de melk bevatten ze ook veel calcium dat helpt bij het behoud van sterkte botten en tanden. Daarnaast beschermt het je zenuwstelsel en laat het je bloeddruk dalen. Wanneer je kiest voor de volkoren variant, krijg je automatisch veel vezels binnen.
American pancakes vs. de Hollandse pannenkoek
In de ingrediënten zie je niet heel veel verschillen. Maar dat kleine beetje bakpoeder, dat doet het 'em. Door het bakpoeder gaat het beslag rijzen en krijg je dus van die lekkere, fluffy American pancakes. Dat is het enige verschil.
Volgens de officiële spelling is alleen pannenkoek juist. Pannekoek komt nog steeds geregeld voor (tot 1995 was dát de officiële spelling) en is goed te verdedigen: het woord is in zijn geheel een vaste aanduiding voor een bepaald gerecht.
De volkoren pannenkoek bevat wat minder koolhydraten, en iets meer eiwit dan de originele pannenkoeken. Het grootste verschil zit in de hoeveelheid vezels: de volkoren pannenkoek bevat ruim drie keer zoveel vezels. Naast meer vezels bevat volkorenmeel ook meer vitaminen en mineralen.
Kies je voor een hartige pannenkoek, met bijvoorbeeld spek en kaas, dan is het belangrijk om voor een volle, elegante, boterige witte wijn te gaan. Schenk bijvoorbeeld een frisse chardonnay. Ook rode wijn past bij een hartige pannenkoek.
Vaak wordt er vaak een spatdeksel bij meegeleverd. Zo'n pan is handig voor kleine roerbakgerechten en pastasauzen. Maar om in te braden is ie te laag en is de bodem te dun. Vandaar dus de naam: 'Hapjes-pan'.
Fout 2: Je gebruikt de verkeerde pan
Je hebt misschien zelf al opgemerkt dat je pannen hebt die ongeschikt zijn voor het bakken van eieren, omdat de eieren makkelijk aan de bodem blijven plakken. Als je daarom één pan reserveert voor eieren is dat in ieder geval verleden tijd.
Een van de populairste en meest gebruikte pannen is de koekenpan. De koekenpan heeft vaak een langwerpige steel en een groot oppervlak waar je je eten goed in kan bereiden. Ook valt de rand van de pan vaak naar buiten. Dit zorg ervoor dat stoom makkelijk kan ontsnappen en je vlees sneller bruin wordt.
Over het algemeen geldt: Je pannenkoekenbeslag een uurtje laten rusten loont, want ze worden er gladder van en de belletjes verdwijnen.
Luchtvochtigheid. Pannenkoekplanten houden van vochtige lucht. Vooral in de winter, als de verwarming aan gaat, is dat een probleem bij de verzorging van Pilea peperomioides. Door droge lucht kunnen de bladeren bruine randen krijgen, bruine plekken krijgen en/of gaan krullen.
De allerbeste pannenkoeken bak je in een gietijzeren pan met dikke bodem.