Een overschot aan bepaalde vitamines en mineralen kan leiden tot gezondheidsproblemen en ook tot ongewenste bijwerkingen. Het gaat om bijvoorbeeld vitamine C, ijzer, kalium, bètacaroteen, fosfor en mangaan. Zo kun je volgens het Voedingscentrum bij meer dan twee gram vitamine C darmklachten krijgen.
Er is maar weinig kans op nadelige effecten als je veel te veel vitamine B12 binnen krijgt. Je lichaam zorgt er zelf voor dat het teveel niet wordt opgenomen maar direct wordt afgevoerd met je urine. Er is daarom ook geen bovengrens voor het innemen van vitamine B12 vastgesteld.
Ja, het is mogelijk om te veel vitamine B binnen te krijgen. Overmatige inname van sommige B-vitamines kan leiden tot vervelende bijwerkingen, zoals diarree, misselijkheid, en huiduitslag. Of nog erger: afwijkingen aan het zenuwstelsel. Meer is dus niet altijd beter.
Wanneer mensen lange tijd heel veel vitamine D innemen, kan dit schadelijk zijn voor de gezondheid. Er kunnen dan nierstenen ontstaan en kalkafzetting rondom organen en weefsels.
De mogelijke gevolgen van een overdosis zink zijn problemen met de maag en darmen (o.a. diarree), met de nieren, haarverlies en ijzertekort gerelateerde bloedarmoede. Te veel zink verhindert de opname van ijzer, waardoor geen rode bloedcellen meer aangemaakt kunnen worden, met bloedarmoede als gevolg daarvan.
Een overdosering van wateroplosbare vitaminen (zoals vitamine B12) leidt voor zover bekend niet tot intoxicatieverschijnselen.
Een te hoge dosering vitamine B6 kan mogelijk leiden tot klachten aan het zenuwstelsel, zoals tintelingen en gevoelloosheid. Vaak komen deze zenuwpijnen voor in handen en voeten, maar ook elders in het lichaam kan het zenuwstelsel hierdoor aangetast worden.
Vitamine B12 is nodig voor je bloed en zenuwen. Door te weinig vitamine B12 kun je klachten hebben, zoals minder gevoel in vingers en tenen. Als je deze klachten of bloedarmoede hebt, kan de huisarts bloedonderzoek doen. Te weinig vitamine B12 komt meestal door een ziekte van de maag of darmen.
Hoeveel vitamine D heb je nodig? Voor iedereen geldt een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 10 microgram vitamine D. Alleen mensen van boven de 70 moeten 20 microgram per dag binnen krijgen.
Als je lange tijd te veel vitamine B6 per dag binnenkrijgt, dan kan dat schadelijk zijn. Het kan leiden tot aantasting van het zenuwstelsel, waardoor gevoelloosheid, tintelingen of ernstige zenuwpijn in de handen en voeten kan ontstaan. Dit noem je perifere neuropathie.
Biotine (Vitamine B8)
Biotine is één van de belangrijkste vitamines tegen haaruitval. Vitamine B8 is nodig voor het behoud van gezond haar. Biotine levert een bijdrage aan de productie van keratine, belangrijk voor gezond haar, hoofdhuid en nagels. Tevens kan Biotine het grijs worden van het haar voorkomen.
Er bestaan vele oorzaken voor een tekort aan vitamine B12. Deze zijn onder te verdelen in 4 categorieën: verminderde inname (geen/te weinig dierlijke producten in de voeding), een gestoorde opname, aangeboren stoornissen in de B12-stofwisseling, en overige oorzaken.
De snelste manier om te ontdekken of je een tekort aan vitaminen of mineralen hebt, is een bloedtest.
In welke groenten en fruit zit B12? Vitamine B12 is niet te vinden in groente en fruit. Er is, vooral bij veganisten, regelmatig interesse naar bronnen van B12 die niet te maken hebben met dierlijke voeding zoals eieren, vlees, vis of kip. Er werd beweerd dat er vitamine B12 in banaan zit, dit is echter niet zo.
Vitamines B en D lijken in belangrijke mate zowel het regeneratieproces van zenuwbanen, alsook het functioneel herstel van het eindorgaan te versterken. Vitamines C en E vertonen een belangrijk antinociceptief effect.
Vitamine B1 of thiamine heb je nodig om koolhydraten om te zetten naar energie voor het lichaam. Vitamine B1 heb je verder nodig voor een goede werking van de hartspier, het zenuwstelsel en de hersenen.
Bij leveraandoeningen als acute hepatitis, levercirrose en leverkanker worden verhoogde B12-waarden meestal veroorzaakt doordat de beschadigde lever niet langer in staat is de in het bloed circulerende B12 op te slaan of de opgeslagen voorraad vast te houden.
Vitamine B12 zit ook in ons dagelijks voedsel. Bij normaal gebruik zal het daarom geen bijwerkingen geven.