Er is eigenlijk maar één nadeel aan het gebruiken van oordopjes, en dat is dat ze het oorsmeer steeds wat verder naar binnen duwen. Dat is vervelend, omdat oorsmeer je oren beschermt tegen invloeden van buitenaf, zoals water en viezigheid, en zich dus juist naar buiten toe moet kunnen verplaatsen.
Vraag 3: Er zijn mensen die gehoorschade oplopen ondanks dat ze gehoorbescherming dragen. Hoe kan dat? Jaap Peter Kronemeijer: Dat kan doordat de gehoorbeschermers niet goed afsluiten of onvoldoende dempen. Ook kan het dat de drager ze met regelmaat uitdoet.
Wordt tinnitus op termijn erger? Daar kan niemand een antwoord op geven. Over het algemeen blijkt tinnitus niet erger te worden. De psychische toestand van een persoon met tinnitus heeft wel invloed op de sterkte van het geluid en de irritatie (hinder) die dit geluid oplevert.
Gemiddelde levensduur gehoorbescherming
Hoe lang je van je gehoorbescherming gebruik kunt maken, verschilt per product. Otoplastieken (op maat gemaakte oordoppen) gaan gemiddeld zo'n vier tot vijf jaar mee. We spreken bij alle oordoppen over een gemiddelde levensduur, omdat dit afhankelijk is van een aantal factoren.
Het antwoord is eenvoudig: Er zit geen enkel gevaar in het dagelijks gebruiken van oordoppen om beter te kunnen slapen. Zo beaamt ook KNO arts Sietske Meinesz. Kno-arts Sietske Meinesz: “Op zich is het gebruik van oordoppen niet schadelijk voor het oor.
Komt er geen geluid van buiten in je oren? Wanneer je een helder geluid en een goede demping ervaart, kun je ervan uitgaan dat je oordoppen goed zitten. Je oordopjes zorgen voor de juiste demping, hebben de juiste maat en sluiten goed af. Wanneer je oordoppen wat ongemakkelijk voelen twist en draai je een beetje.
Genezen van tinnitus kan nog niet, maar behandelingen worden steeds beter. Een brommend of piepend geluid in het hoofd dat nooit helemaal weggaat, ofwel tinnitus: ruim 1 miljoen Nederlanders - jong en oud - heeft er last van. Genezing is niet mogelijk, verhalen van wanhopige zoektochten zijn er des te meer.
Er is meestal geen behandeling die oorsuizen geneest. Door te leren omgaan met oorsuizen kunnen de klachten wel minder erg worden. Eventueel kan een psycholoog daarbij helpen. Soms komt oorsuizen door een verkoudheid.
Tinnitus kan het gevolg zijn van langdurige blootstelling aan (te veel) lawaai, maar ook van afwijkingen aan het gehoororgaan, de hersenen of het kaakgewricht. Daarnaast komt het voor als bijverschijnsel van andere aandoeningen of ontstaat het als bijwerking van bepaalde medicijnen. Ook stress kan een rol spelen.
Bij een acute tinnitus verstaat men een onaangenaam oorsuizen dat plotseling optreedt. Deze vorm van tinnitus kan tot 3 maanden duren. Duurt de tinnitus langer dan 3 maanden, dan wordt dit ook wel chronische tinnitus genoemd. Bij acute oorsuizen treeds vaak een spontane genezing of herstel van symptomen op.
Vaak herstelt het gehoor zich vanzelf, maar de schade kan ook blijvend zijn. De kans op gehoorschade hangt af van de tijdsduur en geluidssterkte. De haarcellen bij de mens zijn helaas niet in staat te herstellen.
Schade aan je oren
Als de trilharen beschadigd zijn, geven ze geen informatie meer door, waardoor je slechter hoort. Of ze geven de verkeerde informatie door, zoals een piep of ruis. Heb je wel eens een piep in je oren na het uitgaan? Dat is een eerste teken van gehoorschade.
Tinnitus EarProtect Oorbeschermers zijn geen gewone oordopje tegen lawaai. EarProtect earplugs zijn individueel afgesteld op verschillende achtergrondgeluiden. Het doel van EarProtect is om het oorsuizen te verzachten maar in ieder geval te zorgen dat de tinnitus niet erger wordt.
Bij het inslapen bij tinnitus kan een rustig muziekje of ontspannende geluiden zoals geluiden van de zee, goed helpen. Hiervoor kan een tinnituskussen worden gebruikt met ingebouwde luidsprekers of een telefoon met oortjes of met een klein luidsprekertje.
Het is belangrijk om de oordoppen niet te diep in uw oren te duwen. Dit kan niet voor directe beschadiging van uw oren zorgen, maar het kan wel pijnlijk en vervelend aanvoelen wanneer de dopjes te diep in uw gehoorgang zitten. Daarnaast kunt u ook oorsmeer meeduwen wanneer u de oordopjes (te) diep in uw oren stopt.
Vitamine B12 en zink tekort. Wetenschappers lieten zien dat mensen die tinnitus hebben vaker een vitamine B12 of zink tekort hebben dan mensen zonder tinnitus. Mensen die tinnitus hebben en een vitamine B12 tekort lijken ook meer last te hebben van hun tinnitus, dan mensen met tinnitus zonder een vitamine B12 tekort.
Tinnitus en stress
Onze hersenen, vooral ons auditieve systeem, zijn gevoelig voor stress. Door stress ontstaat er namelijk zowel overactiviteit als een toename van gevoeligheid in de hersenen. Tinnitus ontstaat bij acute stress en bij langdurige stress. Het is niet alleen een gevolg van stress, maar ook een oorzaak.
Het horen van geluid is of een reactie van de hersenen op gehoorverlies, of op schade of doordat er teveel spanning staat op het binnenoor (standsafwijking of spierspanning). Tinnitus kan soms leiden tot ernstige slaapproblemen of slapeloosheid, concentratieverlies, angst of zelfs depressies.
Tinnitus en stress kunnen leiden tot een vicieuze cirkel: tinnitus veroorzaakt stress, wat vervolgens de tinnitus weer verergert. Een effectieve vorm van tinnitusbehandeling is het luisteren naar rustgevende geluiden, het doen van ontspanningsoefeningen en meditatie. Hiermee kunnen gevoelens van stress verminderen.
Een ander woord voor oorsuizen is tinnitus. Als u een geluid hoort zonder dat dat geluid er werkelijk is, noemen we dat tinnitus. Het kan gaan om allerlei geluiden: ruisen, geluid als van de zee, fluiten, suizen, muzikale geluiden, hoog of laag, continu of afwisselend, hard of zacht.
Doordat de scanners zo'n sterk magneetveld gebruiken, kunnen we het brein zeer nauwkeurig bekijken.” De resultaten bij een kleine groep van zes mensen laten zien dat specifieke hersenstructuren bij tinnitus anders lijken samen te werken dan bij mensen zonder de aandoening.
Gemiddeld gaan op maat gemaakte oordoppen van zacht materiaal 4 à 5 jaar mee. De gehoorgangen blijven namelijk je hele leven veranderen. Na 4 à 5 jaar kan de vorm zo veranderd zijn dat de oordoppen niet meer voldoende afsluiten. Hierdoor neemt de demping af en ben je niet meer voldoende beschermd.
U moet de oordopjes net diep genoeg inbrengen om het geluid te blokkeren. Klem ze niet te diep vast. Ze moeten prettig aanvoelen. Nadat u de oordopjes ingebracht hebt, gebruikt u de andere hand om aan de bovenkant van uw oor te trekken.