Bewerkt vlees is rood of wit vlees dat bewerkt werd door het te zouten, roken, drogen, fermenteren of door er bewaarmiddelen aan toe te voegen. Voorbeelden zijn ham, spek, salami, rookworst ... Hamburgers en gehakt vallen ook onder bewerkt vlees als er zout of chemische additieven in gebruikt zijn als bewaarmiddelen.
Er zijn ook soorten vlees die zowel vers als bewerkt kunnen zijn. Denk hierbij aan gehakt. Gehakt kan onbewerkt zijn, maar zodra er zout aan toegevoegd is valt gehakt onder de noemer bewerkt vlees.
Bewerkt vlees is voor de verkoop bewerkt om de smaak of houdbaarheid te beïnvloeden door het te roken, door het te zouten of door conserveringsmiddelen toe te voegen. Vleeswaren, zoals worst, ham of paté, en bewerkt vlees zoals hamburger, worst en gemarineerd vlees vallen in de categorie bewerkt vlees.
Voorbeelden van onbewerkt mager vlees zijn: kipfilet, kipdrumstick, kalkoenfilet, biefstuk, magere runderlappen, sukadelap, varkenshaas, haaskarbonades, magere varkenslappen, varkensfiletlapjes, hamlap en mager lamsvlees.
Kippenvlees is zeer gezond. Allereerst is kip gevuld met eiwitten, die de bouwstenen zijn van spieren. Naast eiwitten is kip ook rijk aan vitamines. Door het eten van kip krijg je de belangrijke B-vitamines binnen die je immuunsysteem versterken.
Kipgehakt is een gezondere optie voor wie eens wat anders wil dan de gebruikelijke rund- of kalfsvleesgerechten. Kipgehakt bevat over het algemeen iets minder verzadigd vet dan rundergehakt. Wel is er niks mis mee om zo nu en dan rundergehakt te gebruiken.
Onbewerkt mager rundvlees past in een gezond voedingspatroon. Van de vleessoorten bevat rundvlees veel voedingsstoffen vitamine B12 en is relatief rijk aan ijzer. Rundergehakt bevat gemiddeld minder dan 240 kilocalorieën per 100 gram, en bestaat uit bijna 20 gram eiwit.
Gehakt staat in de Schijf van Vijf als het minder dan 5 gram verzadigd vet per 100 gram bevat en er geen zout aan is toegevoegd. (Extra) mager rundergehakt of kipgehakt kan hieraan voldoen.
Of het onbewerkte vleeswaren zijn, is afhankelijk van de manier waarop je het in de winkel of bij de slager koopt. Wanneer er zouten, conserveringsmiddelen of andere middelen zijn toegevoegd om het vlees beter te bewaren, dan is het bewerkt vlees. Hetzelfde geldt voor het kruiden, paneren, malen of roken van vlees.
Ga dan voor magere verse vleessoorten zoals een biefstuk of een varkenshaasje. Wit vlees is in de regel altijd mager vlees. In bewerkt vlees op basis van vers rood vlees zoals worst, hamburger en gehakt zit meestal meer vet: probeer deze soorten dus vaker te vermijden.
1: Onbewerkt of minimaal bewerkt voedsel
Onbewerkt voedsel is 'intact' voedsel, dat geen of bijna geen bewerking heeft ondergaan. Rauwe ingrediënten, dus. Denk hierbij aan de meeste groente en fruit die je in de winkel vindt, maar ook aan noten en eieren [2].
Rood vlees is vlees van zoogdieren als runderen, varkens, geiten, lammeren of paarden. Het gaat hierbij niet om vlees dat niet goed doorbakken is, maar om vlees dat rood is wanneer je het rauw in de winkel koopt. Het gaat ook om vlees in alle vormen als gehakt, karbonades en hamburgers.
En ook kaas en brood zijn bewerkte producten. Soms worden er aan producten stoffen toegevoegd om ze langer houdbaar te maken. Dit voorkomt voedselverspilling en dat mensen ziek worden van bedorven eten. Worden hulpstoffen zoals citroenzuur (E330) toegevoegd, dan gaat dit niet ten koste van de voedingswaarde.
Bewerkt vlees is rood of wit vlees dat bewerkt werd door het te zouten, roken, drogen, fermenteren of door er bewaarmiddelen aan toe te voegen. Voorbeelden zijn ham, spek, salami, rookworst ... Hamburgers en gehakt vallen ook onder bewerkt vlees als er zout of chemische additieven in gebruikt zijn als bewaarmiddelen.
De gemiddelde volwassen Nederlander eet 6 a 7 dagen per week vlees; en per dag rond de 130 gram (1). Hoewel vlees een goed bron is van eiwitten en verschillende vitamines en mineralen zoals vitamine B12 en ijzer, is het helemaal niet nodig om elke dag vlees te eten.
Gehakt is – traditioneel – gemalen vlees. Meestal is het gemaakt van rundvlees of varkensvlees, maar ook van kippenvlees, of schapenvlees kan gehakt gemaakt worden. Ook een mengsel van vleessoorten is mogelijk.
Het rundsvlees dat je bij de slager koopt, scoort beter op vlak van smaak en kwaliteit dan het vlees uit de supermarkt. Dat blijkt uit onderzoek van consumentenorganisatie Test Aankoop uit 2020. Voor de test kocht consumentenorganisatie Test Aankoop in totaal 39 stukken dunne lende.
Waar kun je onbewerkt vlees kopen
Je kunt dus bij Vleesch.nl genieten van 100% natuurlijk vlees van onze eigen boerderij. Met vlees van de boer weet jij wat voor vlees jij op je bord legt. Wil je onbewerkt vlees online bestellen? Ga dan naar onze webshop.
Onbewerkt eten betekent dat je producten kiest die niet of nauwelijks bewerkt zijn door de industrie. Het is dus iets anders dan rauw of ongekookt eten. Onbewerkt staat voor zoveel mogelijk vers en 'puur' eten. Voorbeelden zijn verse groenten en fruit, noten, eieren, vlees en vis, aardappelen en zilvervliesrijst.
Rundergehakt is een gezondere keuze dan gehakt van andere vleessoorten omdat het minder verzadigd vet bevat. Toch bevat gehakt relatief veel verzadigd vet dus kan het het beste met enige mate worden gegeten. Iedereen kan genieten van een lekker stukje vlees.
Varkensgehakt is vaak een product van de slager en het kan magerder zijn dan rundvlees. Het bevat gemiddeld ook minder calorieën, waardoor varkensvlees de gezondere optie is, echter blijft het belangrijk om de vleessoort te kiezen die het beste bij het gerecht past.
Voor kip en vlees zoals gehakt, hamburgers en worst geldt: verhit het door en door voordat je het opeet. Daarmee voorkom je een voedselinfectie. Een uitzondering: vlees uit 1 stuk van runderen en varkens (varkenshaas, biefstuk, rosbief) kun je rosé eten.
HUIZEN - Lidl verkoopt de beste kwaliteit rundergehakt van Nederland. In de Gehakttest van het Algemeen Dagblad verslaat de prijsvechter alle supermarkten en slagerijen. De kwaliteit van het gehakt in de supermarkt scoort beter dan het gehakt van de slagers. zijn.
Het rundergehakt bevat ongeveer 1/3 meer calorieën dan het plantaardige gehakt, wat te wijten is aan het hoge vetgehalte. Gehakt (of het nu dierlijk of plantaardig is) vormt een belangrijk eiwitcomponent binnen een maaltijd en hoeft dus geen hoge bron van vetten en energie te zijn.
Rundergehakt bevat het minste vetgehalte, varkensgehakt het meeste. Wil je geen smaakverlies? Kies dan voor varkensgehakt en voeg de helft americain toe. Zo halveer je het vetgehalte, maar bekom je toch evenveel smaak.