Welke voeding is goed? Bij ADHD valt het aan te raden om zoveel mogelijk plantaardig te eten en vooral suikers en koolhydraten links te laten liggen. Je kunt kiezen voor een mediterraan dieet of paleodieet, beide gevuld met fruit, groenten, bonen, noten, volle granen en plantaardige oliën.
Uit het onderzoek blijkt dat aanvulling van vitamine D de ernst van ADHD-symptomen vermindert bij kinderen die medicatie gebruiken. De dosis in dit onderzoek was 2000 IE vitamine D3 per dag. Vitamine D3 aanvullen bij kinderen met ADHD lijkt dus een goed advies, vooral in de winter.
Magnesium, bijvoorbeeld onder de vorm van Acti-Mag Plus van Biotics, zou dus een eerste keuze moeten zijn bij deze klachten [2]. Laat u steeds bijstaan door een orthomoleculair geschoold arts of therapeut!
Uit deze studies is gebleken dat een gezond voedingspatroon dat veel fruit, groente en volkorenproducten bevat, ADHD-symptomen vermindert en dat een ongezond voedingspatroon (veel verzadigde vetten en suiker) symptomen verergert (Del-Ponte et. Al, 2019).
Veel mensen met ADHD hebben last van vermoeidheid. Alles kost veel moeite en energie. Dit kan vervolgens erger worden door slaapproblemen. Bij ADHD komt dit heel vaak voor.
Omdat ADHD niet is te genezen, is het belangrijk om er mee om te leren gaan en er zo min mogelijk last van te hebben. Met psycho-educatie krijgen mensen inzicht in de achterliggende stoornis, leren ze hun eigen beperkingen te aanvaarden, hun gedrag aan te passen en een haalbaar toekomstperspectief te maken.
Houd oogcontact. Dit helpt dat de ander niet afdwaalt. Het kan helpen om 's avonds, voor het slapen gaan, de belangrijkste zaken die op dat moment door het hoofd van degene met ADHD schieten op te schrijven. Dat geeft rust en doordoor ook een betere nachtrust.
Methylfenidaat en dexamfetamine zijn de middelen van eerste keuze in de medicamenteuze behandeling van volwassenen met ADHD (EB).
Medicijnen voor ADHD zijn hulpmiddelen; de aandoening verdwijnt er niet door. Wel zullen de klachten minder extreem zijn, waardoor bijvoorbeeld gedragstherapie beter werkt. Hoe stimulerende middelen precies werken bij ADHD, is niet bekend.
Conclusie. Na ruim 15 jaar onderzoek blijft het verdict positief: de omega 3-vetzuren EPA en DHA hebben een plaats in de aanpak van ADHD-symptomen. Sommige kinderen en jongeren hebben voldoende met de omega 3, andere kinderen kunnen hun medicatie verminderen dankzij een combinatie met omega 3.
Ook als je gezond eet, krijg je niet altijd genoeg vitamine D binnen. Vitamine D heb je nodig voor sterke botten en tanden. Zonlicht en goede voeding zijn belangrijk om genoeg vitamine D binnen te krijgen, maar toch kan het zijn dat je extra vitamine D via een supplement nodig hebt.
Is er te weinig vitamine D, dan geeft dat vooral een probleem met de botten. Bij kinderen kunnen de botten anders groeien. Ouderen kunnen zwakkere botten krijgen en sneller een bot breken. Een kind met veel te weinig vitamine D en kalk krijgt steeds zwakkere botten.
Kinderen met ADHD kunnen vaak intens genieten. Kinderen met ADHD zijn vaak creatief, verzinnen de meest geweldige verhalen en kunnen helemaal opgaan in een spel. Het empathisch vermogen van kinderen met ADHD is vaak goed ontwikkeld, het zijn vaak lieve en betrokken kinderen.
Volwassenen met autisme of ADHD verschillen niet van elkaar in het totale IQ of als het gaat om Verbaal begrip, Perceptueel redeneren, Verwerkingssnelheid en Werkgeheugen. De subtests laten wel verschillen zien.
Kinderen met ADHD hebben extra regelmaat, structuur en duidelijkheid van hun omgeving nodig. En vooral positieve aandacht. Het is daarbij belangrijk om per situatie te bekijken wat de behoefte van het kind is.
De hersenen functioneren iets anders bij ADHD. Er lijkt een tekort aan zogeheten neurotransmitters (dopamine en noradrenaline), want de medicijnen die voor ADHD effectief zijn die verhogen deze stoffen in de hersenen.
Bedenk dat iemand met ADHD niet expres erg druk of impulsief is. Simpel gezegd: iemand met ADHD heeft last van een erg vol hoofd. Daardoor is het lastiger om op te letten. Ook gedraagt iemand zich drukker en doet vaker dan anderen dingen zonder erbij na te denken.
Veel volwassenen met ADHD vallen pas laat in slaap, om 3-4 uur 's nachts en moeten dan vervolgens om 7 uur op.
Melatonine is echt bedoeld als ondersteuning bij het in slaap vallen. Vooral voor mensen met een hardnekkige verlate slaapfase kan het effectief zijn. Maar dan nog zijn er heel wat beren op de weg, Zéker bij mensen met ADHD! Melatonine werkt bij sommigen goed als middel om slaapfase iets naar voren te brengen.
Als je ADHD hebt, kost het je meer tijd en moeite om een taak af te krijgen. Daar kan je erg moe en gestrest van worden. Lang rondlopen met ADHD zonder er hulp bij te krijgen, zou zelfs kunnen leiden tot een burn-out of andere psychische klachten.
Het is vooralsnog niet duidelijk waardoor ADHD precies ontstaat. Er wordt vanuit gegaan dat bij ADHD niet één specifieke oorzaak aan te wijzen is. Maar dat het gaat om een samenspel van verschillende factoren, waarbij erfelijkheid een belangrijke rol speelt.
Als er sprake is van de stoornis ADHD, moet de impact op het participeren in het maatschappelijk leven aangetoond worden volgens de basisdefinitie van een handicap (langdurige en belangrijke beperking van de kansen tot sociale integratie). Die impact kan zeer wisselend zijn.