Op een strijkplank zit een strijkijzerhouder die geschikt is voor een stoomstrijkijzer, stoomgenerator of strijksysteem. Wil je nog meer ruimte besparen en is een kleine strijkplank zonder strijkijzerhouder beter voor je? Neem dan een strijkplank met een siliconen strijkmatje of een hittebestendige zone.
Ideaal voor stoomgeneratoren: XL-strijkplank en plateau
Deze XL-strijkplank wordt geleverd met een stabiel, extra groot strijkijzerplateau waardoor de plank ideaal is voor stoomgeneratoren. Het plateau is hittebestendig en kan ook veilig worden gebruikt met stoomstrijkijzers.
een strijkoppervlak van 124 x 38 cm (B-maat) een strijkoppervlak van 124 x 45 cm (C- maat)
Uiteindelijk kon er dus maar één de beste zijn. En dat is overduidelijk de Brabantia B strijkplank. Naast dat deze strijkplank is voorzien van een zeer mooi design doet de deze ook alles wat je ervan mag verwachten. Zo is deze te gebruiken voor alle gangbare stoomunits.
Bij het kopen van een stoomgenerator zijn er twee belangrijke zaken waar je op moet letten. Dat zijn de stoomdruk en de stoomstoot. De stoomdruk is ook wel de 'stoomopbrengst', de hoeveelheid stoom die wordt uitgestoten uit de strijkbout op het moment van strijken.
Een stoomgenerator stoomt krachtiger en strijkt daardoor sneller de kreukels glad. Je moet wel langer wachten totdat al het water is opgewarmd en het apparaat strijkklaar is. Het kost een stoomgenerator al gauw 2 minuten om stoom te maken, terwijl een strijkijzer binnen 50 seconden klaar is.
Stoomgeneratoren zijn ideaal voor sneller strijken van grotere hoeveelheden, over het algemeen duurt het iets langer om op te warmen, maar het meeste werk wordt gedaan door de stoom en niet je arm. Daarnaast zijn ze supersnel in alle plooien glad te strijken.
Strijkmat of -deken
Ben je klaar met strijken, dan vouw je het op en stop je het in de kast. Je kunt de mat of het deken gebruiken op eender welke stevige ondergrond. Je bureau of een tafel is ideaal, maar je kunt het ook op de wasmachine of droogkast leggen.
Een strijksysteem heeft namelijk een actieve strijkplank met ingebouwde stoomgenerator. Deze heeft een aanzuig- en blaassysteem. De aanzuigfunctie houdt de kleding op de strijktafel zodat het niet verschuift. Je stoomt dan ook gelijk het kledingstuk.
Ergonomische strijkplanken hebben een speciaal onderstel (naar achteren gebogen), waardoor zittend strijken mogelijk is. De strijkplank is in hoogte verstelbaar. Er wordt een krukje bijgeleverd.
Strijk met stoom
Om mooi glad te strijken, is het belangrijk dat het wasgoed een beetje vochtig is. Daarom strijk je het beste met stoom. Maar stoom niet te veel, want dan wordt het wasgoed te nat en gaat de boel lekken.
Er zijn veel vaste oppervlakken in uw huis die u kunt gebruiken in plaats van een strijkplank wanneer een strijkplank niet beschikbaar is. U wilt echter nooit rechtstreeks op een oppervlak strijken. Gebruik een soort warmtebuffer, zoals een witte wollen deken of een dikke handdoek.
📐 S/M Past op alle merken strijkplanken zoals Brabantia, Leifheit, Blokker, IKEA met een breedte van 30-42 CM en een lengte van 100-125 CM. 📏 L/XL Past op alle merken strijkplanken zoals Brabantia, Leifheit, Blokker, IKEA met een breedte van 39-52 CM en een lengte van 120-140 CM.
Te gebruiken typen water
Om de levensduur van uw strijkijzer of stomer te verlengen, raden wij u daarom aan gedistilleerd of gedemineraliseerd water te gebruiken (u kunt ook 50% gedemineraliseerd water vermengd met kraanwater gebruiken).
Ondermeer dat dat goedkopere stoomgenerator model wel doet wat het belooft maar dat ik daar zeker niet zo lang mee zou doen als met mijn Philips. Levensduur: maximum 3 jaar.
Vul het waterreservoir tot de maximale hoeveelheid met water en een scheut schoonmaakazijn. Zet het strijkijzer minimaal 4 minuten aan op de hoogste stand. Druk de stoomknop een paar keer in. Zet het strijkijzer uit en laat het water 30 minuten intrekken.
Kies voor een Tefal stoomgenerator, dan krijg je wel drie keer meer stoom dan met een gewoon stoomstrijkijzer! Een Philips strijkijzer is altijd een goede keuze. Een Philips stoomstrijkijzer heeft vaak extra functies, zoals een speciale eco-stand, een afneembaar reservoir of een automatisch reinigingsprogramma.
Hoe moet ik mijn stoomgenerator ontkalken? U hoeft de stoomgenerator niet te ontkalken, maar u kunt de stoomtank na elke 10 keer gebruiken afspoelen (raadpleeg de gebruikershandleiding). Gebruik nooit een ontkalkingsmiddel of azijn wanneer u de stoomtank afspoelt: die kunnen de stoomtank beschadigen.
Kijk hiervoor bij aankoop naar de minimale en maximale hoogte van de strijkplank. Zittend strijken begint rond de 61 cm, de werkhoogte bij staand strijken varieert van 90-102 cm.
Let vooral op de hoeveelheid stoom die een strijkijzer kan produceren. Hoe groter het stoomdebiet (g/min), hoe meer stoom het ijzer kan vrijgeven. Dat is ideaal om de vezels te hydrateren en soepel te maken. Een strijkijzer met een groot stoomdebiet ontkreukt dus gemakkelijker.