Tel de lengtes van jezelf en je partner bij elkaar op. Hier tel je 13 centimeter bij en nadien deel je de uitkomst door 2. Bijvoorbeeld: Papa is 180 cm en mama 170 cm, dan wordt hun zoon volgens deze berekening 181,5 cm groot.
Voor jongens: tel de lengte van beide ouders op (in cm) en deel dat getal door twee. Tel bij de uitkomst 6,5 cm op. Dit cijfer is de gemiddelde lengte van je zoon. Normaal gezien zal hij niet meer dan tien cm kleiner of groter worden dan dit getal.
Target Height in cm
Hierbij wordt de lengte van het kind niet meegenomen. Indien lengte van de vader niet bekend is, kan de volgende formule gebruikt worden voor kinderen van Nederlandse afkomst: Jongens: 99,9 + 0,492 × lengte van moeder (cm) Meisjes: 96,3 + 0,436 x lengte van moeder (cm)
Heb je een zoon? Om zijn lengte als man te voorspellen tel je de lengte van beide ouders bij elkaar op. Tel hier vervolgens 13 centimeter bij op en deel deze uitkomst door twee. Voor meisjes werkt het principe hetzelfde, alleen haal je nu 13 centimeter van de som van beide ouders af en daarna deel je door twee.
De groei wordt geregeld door bepaalde stoffen die in het bloed voorkomen, zogenaamde hormonen. Bepaalde hormonen stimuleren de groei, terwijl andere hormonen de groei remmen. Bijvoorbeeld sporten, stress, voeding, slapen en ook weer erfelijkheid hebben veel invloed op de afgifte van deze groeihormonen.
De formule gaat uit van een 'basislengte' van 44,5 centimeter. Voor iedere centimeter van je vader krijg je daar vervolgens 0,376 centimeter bij en voor iedere centimeter aan lengte van je moeder krijg je daar 0,411 centimeter aan lengte bij.
Hoe groot je uiteindelijk wordt, is grotendeels erfelijk bepaald. Maar het ligt ook aan wat je eet, of je genoeg slaapt en hoe gezond je verder bent. De meeste mensen worden uiteindelijk iets groter dan hun ouders. Om te kijken of je in vergelijking met je ouders groot of klein bent kijken we naar je streeflengte.
Naast je genen heeft je gezondheid ook grote invloed op hoe lang je wordt. Als je gezond eet, genoeg beweegt en niet vaak ziek bent, kun je langer worden. Stress, bepaalde ziektes en het gebruik van alcohol en drugs door de moeder tijdens de zwangerschap kunnen ervoor zorgen dat je minder lang wordt.
volgende formule: Volwassen lengte = (1,22 x huidige lengte in cm) - (7,2 x leeftijd in jaren) - (0,4 x RVS botleeftijd in jaren) + 82.
Jongens groeien in tegenstelling tot meisjes nog door tot ongeveer hun 21e jaar. Je kunt theoretisch nog een paar cm. groeien. Goed en gezond eten en een veel slaap zullen je daarbij helpen.
Groei tussen de 12 en 15 jaar
Jongens zijn meestal tussen de 140 en 170 centimeter lang als ze 12 jaar zijn. Ze wegen ongeveer tussen de 30 en 55 kilo. Dat hangt ook van de lengte af. Meisjes zijn meestal tussen de 142 en 168 centimeter lang als ze 12 jaar zijn.
In de lever stimuleert groeihormoon de aanmaak van een groeistof: de Insulineachtige Groei Factor-I (IGF-I) genaamd. Dit IGF-I komt ook in de bloedbaan terecht. Dit IGF-I zorgt, samen met groeihormoon, dat de botten groeien waardoor het lichaam in lengte toeneemt.
De gemiddelde lengte van een jongen van veertien jaar bedraagt 1.68 meter. In hun eerste jaren groeien kinderen het snelst, tot negen centimeter per jaar. Op hun zesde jaar stabiliseert de groei op ongeveer zes centimeter per jaar. Tot dan toe zijn meisjes en jongens gemiddeld ongeveer even groot.
Ben je 16 of 17 jaar, dan kun je ook berecht worden volgens het volwassenenstrafrecht. Je kunt een eigen bedrijf beginnen, als je daarvoor toestemming krijgt van de rechter. Je kunt je als donor opgeven, zonder toestemming van je ouders. Je mag trouwen als je zwanger bent en toestemming krijgt van je ouders.
Wil je specifiek inzetten op het vergroten van je spiermassa dan luidt het advies om wat meer eiwit te nemen. Dit kan bijvoorbeeld met een combinatie van wat extra kwark of yoghurt, een beker melk, wat kipfilet, tofu en een extra portie noten of bonen.
Als 1 been meer dan 2 centimeter korter is dan je andere been, kun je een beenverlenging krijgen. Dit gebeurt met een operatie. Je been wordt verlengd met een pen in het bot. Dit heet distractie-osteogenese.
Bij deze wat extremere sporten zien we daadwerkelijk wel een verschil in de lengte van jonge sporters. Hieruit kunnen we dus concluderen dat bij deze (redelijk vergelijkbare) sporten er dus wel een effect te zien is met het intensief beoefenen van een sport en de lengtegroei die hierdoor wordt beïnvloed*7.
Kan je op je 21ste nog groeien? Een mens stopt in principe met groeien rond de leeftijd van 18 jaar. Dan zijn de groeischijven gesloten. Nadat de puberteit is ingezet groeien meisjes gemiddeld nog 23 centimeter en jongens 32 centimeter.
Zodra de groeischijven verbenen, is verdere groei niet meer mogelijk." Enkel nagels en haren blijven ons hele leven lang groeien. Toch lijken de oren van oudere mensen soms groter dan toen ze jong waren. "Die indruk ontstaat doordat de oorlel uitzakt naarmate we ouder worden.
“In totaal kan je onderbeen zo maximaal een achttal centimeter groeien. Ook het bovenbeen kan uitgerekt worden, maar daar zitten wel meer beperkingen op door alle spieren die zich daar bevinden. Langer dan 4 centimeter krijg je het niet. In totaal kan je dus 12 centimeter langer worden,” legt de plastisch chirurg uit.
Wanneer de groeischijven bij kinderen na verloop van tijd dichtgroeien is lengtegroei niet meer mogelijk. Dit gebeurt bij Nederlandse meisjes gemiddeld rond het 16e jaar en bij jongens rond het 18e jaar (Coene, E. H.,Kollaard, S., 2013).
Groeispurt bij meisjes
Bij de meeste meisjes is er rond hun twaalfde een groeipiek. Zodra meisjes voor het eerst ongesteld zijn geweest, groeien ze niet meer zo snel. Ze groeien dan nog gemiddeld 8 centimeter. Is de lengtegroei voorbij, dan groeien meisjes ook in andere richtingen.
Nadat je ongesteld bent geworden, groei je gemiddeld nog 5 cm. Het kan ook 3 of bijvoorbeeld 11 cm zijn. Je bent dus niet 'uitgegroeid' als je ongesteld bent geworden. De leeftijd waarop je voor het eerst ongesteldheid wordt, hangt vooral af van erfelijke factoren.