Motivatie is het gevoel dat je aanzet tot het beginnen én afmaken van een taak. Of nog ruimer, dat je aanzet tot bepaald gedrag. Met dat gedrag denk je iets te krijgen dat je nodig hebt. Of iemand gemotiveerd bezig is met een taak, kun je meestal aan de buitenkant wel zien.
Motivatie is het geheel aan redenen waarom iemand zich tot bepaald gedrag kan zetten. Iemand is dus gemotiveerd als hij of zij redenen heeft om iets te gaan doen, of niet te doen.
Zij maken een onderscheid tussen extrinsieke en intrinsieke motivatie. Intrinsieke motivatie komt vanuit de persoon zelf, waarbij iemand een activiteit wil uitvoeren omdat hij dit leuk of interessant vindt. Bij extrinsieke motivatie gaan mensen aan de slag om een straf te vermijden of een beloning te ontvangen.
Men kan een onderscheid maken tussen twee soorten motivatie: intrinsieke en extrinsieke motivatie. Intrinsieke motivatie is een motivatie die van binnenuit, uit jezelf, komt. Je bent intrinsiek gemotiveerd voor een activiteit omdat je de activiteit op zich graag doet.
Passie, erkenning en zelfontplooiing zijn voorbeelden van intrinsieke motivatie. Om een sterk antwoord te geven op de vraag “Waarom wil je hier werken?”, is het aan te raden om te focussen op de factoren die je intrinsiek motiveren. Intrinsieke motivatie vertaalt zich namelijk direct in een voordeel voor de werkgever.
Stel doelen voor jezelf Herinner jezelf waarom je bent begonnen. Door doelen te stellen en te visualiseren wat je wilt bereiken, zal je meer motivatie krijgen om je taken uit te voeren. Wil je gitarist worden, dan moet je eerst urenlang les hebben gehad om een beetje gitaar te kunnen spelen.
Motivatie begint in je brein. Het is een psychisch dingetje, dat je precies op de plek aanpakt waar het misgaat: in je prefrontale cortex. Het voorste deel van je brein – bij je voorhoofd, en richting de kern – dat je emoties reguleert. 'Motivatie' komt niet voor niets van het Latijnse woord 'motere'.
Waar komt het gebrek aan motivatie vandaan? Mensen kunnen slecht gemotiveerd raken vanuit een te hoge of te lage lichamelijke opwinding. Beide storingen gaan gepaard met lichamelijke en geestelijke ongemakken, zoals gevoelens en emoties.
Uitspraak: [xəmoti'vert] 1) als je je best wilt doen (voor iets) Voorbeeld: `een bedrijf met gemotiveerde werknemers`Synoniem: betrokken 2) waarvoor argumenten gegeven worden Voorbeeld: `een...
Onlangs publiceerden onderzoekers van de Ohio State University nieuwe bevindingen over motivatie: de genen van kinderen bepalen voor een groot deel hoe gemotiveerd ze zijn voor school.
Omdat motivatie voor school niet los gezien kan worden van de motivatie voor de verschillende vakken, heb je een vragenlijst nodig die de motivatie per vak kan meten. Een tweede vereiste aan een goede vragenlijst is dat de docent de antwoorden direct kan gebruiken voor het verbeteren van het lesaanbod.
Motivatieproblemen ontstaan vaak wanneer je tegen een bepaalde taak opkijkt. Het gebeurt dan vaak dat je juist die taak laten liggen tot het laatste moment. Mocht je er dan toch aan willen beginnen, dan is het soms te laat. Daarom is het aan te raden om dit soort taken in delen te doen.
Voorbeelden van extrinsieke motivatie zijn een bonus, salarisverhoging of ontslag. Extrinsiek gemotiveerde medewerkers zijn minder betrokken en nemen minder hun verantwoordelijkheid. Extrinsiek gemotiveerde medewerkers zetten zich harder in om hun externe doelen te behalen.
Waarden komen van binnenuit: ze vormen je intrinsieke motivatie. En die is veel sterker dan motivatie die van buitenaf wordt ingegeven, bijvoorbeeld wanneer iemand je vertelt dat je situaties anders aan moet pakken. Waarden hebben een zelf versterkend effect.
Bij intrinsieke motivatie komt de motivatie vanuit de persoon zelf. Deze handelt niet om een externe beloning te bemachtigen of een straf te ontkomen, maar vanwege de intrinsieke waarde van de activiteit op het moment zelf of voor het behalen van een doel in de toekomst.
Intrinsiek = effectief
Het grootste voordeel is dat gedrag vanuit eigen intrinsieke wil vaak effectiever, robuuster en duurzamer is. Hoe meer iemand uit vrije wil kiest iets te doen, hoe groter de kans dat hij optimaal presteert en blijft presteren. Zeker wanneer het ook nog eens echt leuk is om te doen.