Het materiaal is licht en luchtig en is perfect voor de hete zomer waar de meesten van ons op hopen. Als je het ons vraagt, is merino wol / zijde de voor de hand liggende keuze voor de zomergarderobe, omdat het materiaal dun is en de meest verbazingwekkende, natuurlijke eigenschappen heeft.
Wol is een aanrader voor de zomer, het klinkt misschien gek, maar vanwege sterk verkoelende, ventilerende en vochtabsorberende karaktereigenschappen, begrijp je het meteen. Wol is antibacterieel, wat betekent dat bacteriën zich niet aan de wol hechten. Daardoor blijft wollen kleding langer mooi en fris.
Wol isoleert
De vele bochten (20 op 2,5 cm) die de wolhaartjes bevatten zorgen er voor dat wol lucht vasthoudt. Deze stilstaande lucht geleid slecht waardoor wol isoleert. Het dragen van wol zorgt er voor dat het lichaam de eigen temperatuur beter behoudt. Op deze manier beschermt wol tegen warmte en koude.
Krijg je altijd jeuk van wol? Alpaca wol bevat geen wolvet lanoline en prikt niet, daardoor is de stof perfect bij allergische reacties of een gevoelige huid. Wol van het Merino schaap, die meestal uit Australië komt, is de fijnste in zijn soort.
Merinowol staat op de vierde plaats en is onder de schapenwol het warmste. Hoewel het niet zo warm is als de bovengenoemde soorten wol, is het wel goedkoper en meer gangbaar.
Wol is eigenlijk de stof die het warmst is. Het isoleert beter dan anders soorten textiel waardoor het warmer is. Andere stoffen die je lichaam ook goed warm houden zijn: Fleece.
De enige wol ter wereld die niet pilt is Alpacawol!
Gewone, natuurlijke wol isoleert fantastisch, maar deze kan ook jeuken en niet comfortabel op de huid voelen. Merinowol daarentegen is veel zachter en flexibeler. De vezels hebben een kleinere diameter dan gewone wol. Daardoor zijn ze fijner, elastischer en flexibeler.
Kriebelt kleding die is gemaakt van merinowol? Merinowol is wol, maar niet zoals jij gewend bent. Jeukvrij, lichtgewicht en zijdezacht tegen je huid.
De fijnste en duurste wol ter wereld is afkomstig van de vicuña. Het kleine, wilde broertje van de lama was nog niet zo gek lang geleden met uitsterven bedreigd en wordt vandaag opnieuw gedood voor zijn vacht en illegaal verhandeld.
Merinowol wordt wereldwijd geroemd om zijn zachtheid, sterkte, ademend vermogen en temperatuurregulerende voordelen. Daarnaast is merinowol ook nog eens 100% natuurlijk, hernieuwbaar en biologisch afbreekbaar. Al deze mooie natuurlijke eigenschappen maken merinowol een uitermate comfortabel materiaal om te dragen.
Lichtgewicht en lichtgekleurde kleding van dun geweven materialen die ademen, zoals katoen en linnen. Ook sneldrogende en vochtafvoerende kleding van polyester of nylon zijn perfect, vooral als de luchtvochtigheid wat hoger is (zoals in de tropen).
Het is een stevig weefsel. Het kan tegen weer en wind, maar zolang het aan het schaap zit komt het natuurlijk niet in aanraking met zeep en warm water. En de combinatie van wol met warm water en zeep hebben we gezien kan leiden tot vervilten.
Het antwoord op die vraag ligt eigenlijk voor de hand, want dat is wol. De schapenvacht is van nature al isolerend en vochtafdrijvend en is dus ideaal voor in de winter. Verder kunt u fleece dragen om uzelf te verwarmen. Het materiaal is lichter dan wol, maar net zo isolerend en snel drogend.
Zijde en wol zijn prettige opties bij een hittegolf. Je verwacht het misschien niet, omdat je het associeert met de winter, maar merinowol is heel fijn in de zomer. Omdat deze wol dunne vezels heeft, voelt het luchtig aan. Daarbij absorbeert merinowol zweet én is het vochtregulerend en vochtafvoerend.
Allereerst groeit merinowol erg langzaam, en kan er maar 2 x per jaar 'geoogst' worden. Terwijl de kosten aan onderdak, zorg en voedsel voor het merinoschaap wel 12 maanden per jaar doorgaan.
De wol van de merino schapen is exclusief, dus daarom ook wat duurder.
Je wollen trui kun je het beste met de hand wassen. Maak de trui nat met koud of lauw water en maak hem vervolgens weer een beetje droog met een handdoek. Breng daarna wat crèmespoeling aan op de trui en kneed het zachtjes in. Even laten intrekken zoals je dat ook bij je haren doet, om het vervolgens uit te spoelen.
Het Merinoschaap staat bekend om zijn fijne, kwalitatieve wol. De meeste andere schapenrassen geven wat dikkere, maar daardoor ook stevigere vezels, dan het Merinoschaap. Dikkere vezels zijn bijvoorbeeld geschikter voor veelgedragen kleding.
De basisregel die je hier moet onthouden: hoe smaller de vezels van de wol, hoe kleiner de kans op een kriebelende trui. Merinowol – afkomstig van het merinoschaap – is bijvoorbeeld een erg fijne variant. En dat wil zeggen: een heerlijk zachte wollen trui die niet jeukt!
De warmste wol is ongetwijfeld yak wol, gevolgd door cashmere. De yak en de chyangra geit leven beide hoog in het Himalaya-gebergte en hebben een enorm dikke vacht om zich te beschermen tegen extreme kou. De wevers die onze sjaals maken, gebruiken alleen het allerzachtste haar van de dieren, de fijnste wol.
Ruim een jaar lang stortte oprichter Maxime Cartens zich op het uitvogelen van de allerbeste stof, die het minst pluist en pilt, en uiteindelijk kwam ze bij Suedwolle - Biella terecht, gecertificeerd door The Woolmark Company.
Wil je het pillen van kleding voorkomen? Doe de kleding in ieder geval niet in de droger, maar droog het aan de lijn. Daarnaast is het een goed idee om de kleding die veel pilt in een waszak te wassen, om die minimaal in aanraking te laten komen met andere kleding.
Vanwege zijn vuil- en geurafstotende eigenschappen, hoef je wol niet vaak te wassen. In de meeste gevallen is grondig luchten in de buitenlucht of een vochtige omgeving (bijvoorbeeld in de badkamer, terwijl je onder de douche staat) toereikend.