Je draagt ze niet meer, maar vindt het toch zonde ze weg te gooien. Misschien heb je al geprobeerd het te verkopen of je weet gewoon niet zo goed wat je ermee moet. Jouw oude jeans hebben waarde! Je kan ze inleveren bij een inzamelpunt bij ons of bij je in de buurt, dan wordt er een nieuwe bestemming voor gezocht.
Geeft je jeans nog steeds af na een eerste wasbeurt? Probeer je jeans dan eens te wassen met azijn. Door de azijn hecht de kleurstof zich beter aan de spijkerstof, waardoor de broek minder snel zal afgeven.
In de meeste gemeenten staan textielcontainers waar je kleding, schoenen en huishoudtextiel kunt inleveren. Als die er niet zijn, kun je het naar de milieustraat brengen. Je kunt herbruikbare spullen ook naar de kringloopwinkel brengen.
Een broek van 100% spijkerstof loopt tot een halve maat uit op de plekken waar de broek strak zit. Koop je een spijkerbroek van stretchstof? Die kun je vaak zelfs 1,5 maat kleiner kopen! De broek moet natuurlijk wel dicht kunnen en je moet nog kunnen lopen, dan zit je goed.
Een Levi's spijkerbroek van een (in mijn ogen) erg hoge prijs van 100 euro gaat tegenwoordig maar twee à drie jaar mee.
Gewone broeken en jurken kun je na 2 dagen dragen wassen, vooral als de pasvorm iets uitgerekt is of als er vlekken op zitten. Indien niet, dan mag je deze gerust nog een paar dagen langer dragen zonder wassen. Rokken kun je iets langer dragen, gemiddeld vijf dagen.
Bij de website Cash4YourFashion.nl kun je letterlijk cash vangen voor jouw kleding die je niet meer draagt. Oude kleding, schoenen en tassen kun je nu een tweede leven geven via Cash4YourFashion. Consumenten kunnen hun spullen in een doos of vuilniszak stoppen en naar de inzameldepots van Cash4YourFashion brengen.
Spullen die nog goed zijn, gaan naar kringloopwinkels of Oost-Europa, Afrika en Azië. De rest wordt grotendeels gerecycled, onder meer tot isolatie- en vulmateriaal. Bovendien zijn van steeds meer vezels nieuwe kleren te maken, al gebeurt dit nog maar heel weinig.
Kies een broek met hoge taille. Die zorgt ervoor dat je buikje in de broek zit in plaats van erover te hangen. Bovendien geeft het een ondersteunend, comfortabel gevoel op je buikje. Als de taille hoger komt, is er veel meer lichaamsoppervlakte waar de broek zich op kan vastzetten en zal deze niet afzakken.
In principe geldt: hoe minder je je jeans wast, hoe langer hij mooi blijft. Was je jeans dus niet al na één dag dragen. Als je je jeans te vaak wast, slijt de denimstof sneller. Het is voldoende om de broek na vier tot vijf keer dragen te wassen.
Je kunt de gaten in de knieën van een broek ook repareren door er een lapje achter te strijken. Hiervoor bestaat reparatiedoek; een stof met aan de ene kant een lijmlaag die zich hecht aan de broek als je er met de strijkbout overheen gaat. Een simpele oplossing waarmee je in 30 seconde klaar bent.
Tip. Dekbedden, slaapzakken en kussens (met synthetische, katoenen, hennep, wollen of tencel vulling) zijn niet recyclebaar. Daarom horen ze bij het restafval.
Dit texiel is helaas niet meer te recyclen en hoort daarom niet in de kledingcontainer. Ook natte kledingstukken horen bij het restafval: in de textielbak gaan ze schimmelen in de opslag, en beschadigen ze ook ander textiel.
Versleten en kapotte dekbedden en kussens zijn toegestaan, wel dienen de dekbedden en kussens droog te zijn. Gebruikte donzen dekbedden kunnen ingeleverd worden in de blauwe Donsretour containers van Sympany. Deze containers staan bij verschillende milieustraten. Vind hieronder een locatie bij jou in de buurt.
Dan kun je het beste contact opnemen met de leverancier die deze kleding heeft gemaakt. Tegenwoordig nemen veel bedrijven deze namelijk weer in, om ze vervolgens te gebruiken voor recycling of andere duurzame doeleinden.
Meer dan alleen kleding welkom
Naast kleding kun je ook bedtextiel, schoenen, woontextiel en kledingaccessoires inleveren in de kledingcontainers. Denk bij bedtextiel aan lakens en hoezen en bij woontextiel aan bijvoorbeeld hand- en theedoeken of gordijnen. Accessoires zijn petten, tassen, riemen en dassen.
Wat er onder andere niet in mag? Bijvoorbeeld nat textiel, met olie of verf vervuild textiel maar ook dekbedden, matrassen, tapijten en matten.
Hoeveel levert kleding recycling op? Voor het inleveren van kleding of textiel kunt u rekenen dat u tussen € 0,5 en € 0,25 per kg krijg voor uw kleding of textiel.
– Leger des Heils Reshare geeft de kleren gratis weg aan mensen in nood (bijvoorbeeld daklozen of asielzoekers). Ook worden de donaties voor een klein prijsje in hun tweedehandswinkels verkocht. Soms versturen ze de kleding naar sorteerbedrijven. Dit laatste levert geld op die ze vervolgens in hulpprojecten investeren.
Deze hebben vaak te maken met hygiëne of veiligheid. Het is om die reden dan niet toegestaan om andere kleding aan te trekken. In de grondwet staat dat een werknemer de grondrechten van iedere werknemer moet respecteren (zoals persoonlijke levenssfeer en vrijheid van meningsuiting), dat geldt ook voor kleding.
Je hebt misschien wel eens gehoord dat je je jeans het beste helemaal niet kunt wassen. Dit is een fabeltje. Het ophopen van vuil in een spijkerbroek kan de levensduur namelijk evengoed verkorten. Dode huidcellen en andere viezigheid zorgen ervoor dat de vezels van je broek sneller slijten.
Maar hoeveel kleding heb je dan daadwerkelijk nodig? Zo'n dertig items. Oftewel de inhoud van een capsule kledingkast. Een capsule kledingkast is een kast met weinig inhoud, maar wel met dertig slimme items zodat je zeker tachtig combinaties kunt maken.
De meeste gemeenten hebben textielcontainers waar u kleding en textiel kunt inleveren. Zorg ervoor dat u het textiel goed verpakt en de textielbakken op de juiste manier gebruikt. Als uw gemeente geen textielcontainers heeft, dan kunt u het textiel naar de milieustraat brengen.