Een bekende drank uit de Javaanse keuken is dawet, gemaakt van kokosmelk, suiker en citroengras. Tjauw min, foe yong hai, (Chinese) bami en nasi zijn Surinaamse gerechten die door de Chinese keuken zijn beïnvloed. Voor tjauw min worden 3 verschillende soorten varkensvlees en kip gebruikt en bami als hoofdingrediënt.
Surinaams eten? Lekker! Surinaamse gerechten vinden hun oorsprong in de vele culturen die Suriname rijk is, gelieerd aan de geschiedenis van het land. In Nederland kennen we vooral roti, bami en pom.
Echt Surinaams de naam zegt het al, tropisch sfeer geweldig eten over de smaak valt niet te twisten. Echt Surinaams is gespecialiseerd in het maken van Surinaamse gerechten, het mooiste van onze Surinaamse keuken is dat het een Multi cultureel karakter heeft. Waaronder Creoolse, Javaanse, Chinese en Indiase invloeden.
Suriname staat bekend om zijn ongerepte regenwoud, met exotische planten en dieren, gevaarlijke stroomversnellingen, grote rivieren en prachtige bergachtige gebieden in het zuiden van het land. Maar ook om savannes, waar witte zandstranden, magische jungle en koloniale steden.
Pom is een van de bekendste gerechten. Het wordt veel gegeten in Suriname. Pom is een mix van rijst, kip, tomaat, ui en een pasteitje. Het is een lekker gerecht dat overal in het land verkrijgbaar is.
Veiligheid water en voedsel
In Paramaribo is het kraanwater geschikt voor consumptie. In het binnenland is het raadzaam gebotteld mineraalwater te drinken. De kwaliteit van het voedsel is doorgaans goed.
Roti is het bekendste gerecht uit Suriname, maar ook Maksi Alesi, een Creools rijstgerecht, en bruine bonen met rijst is populair. De geliefdste gemeenschappelijke keuken is echter de Chinese keuken, uiteraard aangepast aan de Surinaamse smaakpapillen (lees: met veel kip en peper).
Er bestaat in Suriname niet iets als 'etenstijd', legt Carmen uit. Vaak staat ze 's ochtends al in de keuken, zodat iedereen kan aanschuiven wanneer hij wil. “Eten is het centrale van alles.”
Surinaamse gerechten zijn heel gezond. Ze kunnen zeker bijdragen aan een goede gezondheid. Houd rekening met de samenstelling en frequentie van zetmeel en suikers per dag en beweeg meer.
Surinamers geven elkaar bij een normale begroeting een hand. Als ze een vriend of vriendin begroeten geven ze elkaar een 'brasa', oftewel een omhelzing. Ook vragen ze bij een begroeting hoe het gaat: 'fa waka'. Je hoeft dan niet een uitgebreid antwoord te geven.
Doekoe voor geld is een heel bekende. Dit woord gaat terug op het Sranan maar wordt ook gebruikt in het Surinaams-Nederlands. Het Surinaams-Nederlands heeft veel leenwoorden uit het Sranan.
Chimi is gedestilleerd uit het Surinaamse woord pikin (uitspraak: 'pie-tsjien'), dat 'klein', maar ook 'lief' betekent. Chimi betekent 'liefje, schatje'.
De antroewa is afkomstig uit Oost-Afrika en wordt daarnaast ook in de tropen van Zuid-Amerika gekweekt. De onrijpe vruchten die in Nederland worden verkocht, zijn meestal afkomstig uit Suriname. De vrucht is rond en onrijp groenachtig wit, heeft een dikke schil en een groene kern.
In Suriname is het eten van groenten een alledaagse gewoonte. Door de mix van verschillende Culturen zijn er verschillende groenten in het land meegekomen. De meest gegeten groenten zijn Sopropo, Kouseband, Antruwa, kool, Dagoeblad, Bitawiri, Boulanger, Oker, Pompoen, Tayerblad en nog veel meer.
Suriname is geen duur land. Vervoer is overal goedkoop, net als verblijfplaatsen en eten in lokale restaurantjes. De prijzen in supermarkten zijn wel verrassend hoog, vrijwel alles wordt geïmporteerd. Eigenlijk geldt hoe luxer je de reis maakt, hoe duurder het wordt.
De criminaliteit in Suriname is de voorbije jaren teruggedrongen maar blijft op een gemiddeld niveau. Zij concentreert zich in de hoofdstad en neemt meestal de vorm aan van (gewapende) roofovervallen. Het stadsdeel van Paramaribo waar zich de meeste internationale hotels bevinden kan als veilig worden beschouwd.
diverse kosten
De dagelijkse boodschappen en vooral Hollandse producten zijn in Suriname duurder. De oorzaak van de hoge prijzen komt onder andere door het ontbreken van een centrale inkoop en distributie.