Ook werknemers die na afloop van het ouderschapsverlof minder gaan werken kunnen te maken krijgen met een terugbetalingsregeling. Als een werknemer binnen zes maanden na afloop van het ouderschapsverlof een lagere werktijdfactor aanvraagt, moet het teveel genoten salaris worden terugbetaald.
Betaald Ouderschapsverlof
Let op! Wanneer je binnen een jaar na het ouderschapsverlof ontslag neemt of krijgt, moet je het betaalde verlof van de afgelopen 2 jaar terugbetalen.
Uw werkgever kan ervoor kiezen om uw loon tijdens het verlof door te betalen. Of te wachten tot UWV de uitkering aan uw werkgever heeft uitbetaald. Dit duurt ongeveer 4 weken vanaf het moment dat de werkgever de uitkering voor u heeft aangevraagd. U kunt het verlof in 1 keer achter elkaar opnemen of flexibel.
Als je de gevraagde periode niet respecteert, verlies je het saldo van het verplichte deel van één maand (volledig ouderschapsverlof), 2 maanden (halftijds ouderschapsverlof) of 5 maanden (1/5 ouderschapsverlof).
Soms is het dus verstandiger om onbetaald verlof op te nemen, als je twijfelt over of je in de toekomst minder zou willen werken bijvoorbeeld. Onbetaald verlof opnemen betekend concreet dat je contract hetzelfde blijft maar je alleen je gewerkte uren uitbetaald krijgt.
Tijdens uw ouderschapsverlof kan uw inkomen dalen. Hierdoor verandert mogelijk de hoogte van kinderopvangtoeslag, zorgtoeslag of huurtoeslag. De verandering in uw inkomen geeft u door aan de Belastingdienst.
Verlof opnemen
een halfjaar lang de helft van je normale aantal uren werken. Werk je nu 32 uur per week, dan ga je een half jaar lang zestien uur werken en neem je voor de overige zestien uur ouderschapsverlof op. het verlof uitsmeren over een periode die langer is dan zes maanden.
U hebt voor elk kind recht op 4 maanden volledig, 8 maanden halftijds, 20 maanden 1/5 of 40 maanden 1/10 ouderschapsverlof (in het laatste geval is het akkoord van de werkgever vereist). U mag die verschillende mogelijkheden ook afwisselen.
Verwerven vakantiedagen
Ouderschapsverlof is inderdaad niet gelijkgesteld voor het verwerven van vakantiedagen het jaar erna. Als je het hele jaar voltijds zou werken in een vijfdagenstelsel, dan heb je volgend jaar recht op twintig vakantiedagen. Dan kan je dus vier weken verlof nemen.
Je hoeft het ouderschapsverlof ook niet aaneengesloten op te nemen, maar kan de periodes splitsen. Na akkoord van je werkgever kan je voltijds en halftijds ouderschapsverlof ook flexibel of in kortere periodes opnemen.
Ouders moeten het verlof opnemen binnen 1 jaar na de geboorte van het kind. Of binnen 1 jaar na opname in het gezin, als het om een adoptie- of pleegkind gaat en het kind nog geen 8 jaar is. Niet opgenomen werkweken betaald ouderschapsverlof kunnen ouders nog wel opnemen als onbetaald ouderschapsverlof.
Over maximaal 9 van de 26 weken ouderschapsverlof kunt u recht hebben op een uitkering van UWV. Als u dit opneemt bouwt u daarover ook vakantie op.
Ouders met een arbeidsovereenkomst kunnen 9 weken betaald ouderschapsverlof opnemen en daarvoor een uitkering van UWV krijgen. Dit is zo geregeld in de Wet arbeid en zorg (WAZO). Hierdoor krijgt uw werknemer extra tijd om te wennen aan de nieuwe gezinssituatie.
Uw werknemer met betaald ouderschapsverlof gaat uit dienst
Uw werknemer overlegt en regelt dit zelf met de nieuwe werkgever. UWV betaalt de uitkering dan rechtstreeks aan de werknemer.
In de volgende gevallen kunt u uw ouderschapsverlof onderbreken of beëindigen: U gaat zwangerschapsverlof, bevallingsverlof, adoptieverlof of pleegzorgverlof opnemen. Er is een situatie ontstaan die u niet heeft voorzien.
Vanaf 2 augustus 2022 heeft u de eerste 9 weken van uw ouderschapsverlof recht op betaald ouderschapsverlof. U krijgt dan maximaal 9 weken 70% van uw dagloon of van het maximumdagloon. Soms vult uw werkgever uw dagloon aan tot 100%. Dit staat in uw contract of cao.
Valt uw ouderschapsverlof samen met een feestdag? Dan geldt die dag gewoon als ouderschapsverlof. U heeft op die dag geen recht op een vergoeding. In overleg met uw werkgever kunt u hierover wel afspraken maken.
Nieuwe maatregelen van toepassing vanaf 01.02.2023 - Loopbaanonderbreking, tijdskrediet en thematische verloven. Een aantal maatregelen die betrekking hebben op het recht op uitkeringen in het kader van loopbaanonderbreking, tijdskrediet en thematische verloven treden in werking op 01.02.2023.
Ja. Als je minder dagen gewerkt hebt door je ouderschapsverlof, dan heb je in principe minder dagen wettelijk verlof. Hoeveel verlofdagen je hebt, wordt berekend op basis van je aantal gewerkte dagen. De dagen van je ouderschapsverlof worden niet gelijkgesteld met gewerkte dagen om je wettelijk verlof te berekenen.
Ouders met een arbeidsovereenkomst kunnen betaald ouderschapsverlof opnemen en daarvoor een uitkering van UWV krijgen. Dit is zo geregeld in de Wet arbeid en zorg (WAZO). Hierdoor krijgt u extra tijd om te wennen aan uw nieuwe gezinssituatie.
Uw recht op ouderschapsverlof bedraagt 26 keer het aantal uren dat u per week werkt. Werkt u bijvoorbeeld 32 uur per week, dan heeft u recht op 26 keer 32 uur ouderschapsverlof. U gaat uit van het aantal werkuren per week dat is afgesproken in uw arbeidsovereenkomst.
De werkgever is in beginsel verplicht in te stemmen met het betaald ouderschapsverlof. Enkel zwaarwegende belangen kunnen een reden vormen voor het weigeren van het verlof. Hou wel rekening met de in werking getreden Wet transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden.
Geboorteverlof en ouderschapsverlof worden vaak door elkaar gehaald. Wat is het verschil tussen deze vormen van verlof? Geboorteverlof is bedoeld voor de werkende partner van de moeder van het kind. Ouderschapsverlof geldt daarentegen voor beide werkende ouders.
De hoogte van de uitkering betaald ouderschapsverlof is 70% van het dagloon van uw werknemer. Dit dagloon is nooit hoger dan 70% van het maximumdagloon. In de cao of arbeidsovereenkomst is mogelijk geregeld dat u de uitkering betaald ouderschapsverlof aanvult.