De dotterbehandeling en het plaatsen van de stent duurt ongeveer 1 uur. Na de behandeling gaat u terug naar de verpleegafdeling. Het is belangrijk om na de behandeling genoeg te drinken. Zo plast u de contrastvloeistof sneller uit.
Patiënten blijven meestal een nacht in het ziekenhuis en gaan de dag na de ingreep naar huis. Sommige patiënten gaan zelfs dezelfde dag al naar huis. Hoelang u in het ziekenhuis moet blijven, hangt af van eventuele complicaties tijdens de ingreep en de genezing van de inbrengplaats van de katheter.
Het plaatsen van een stent gebeurt via een minimaal-invasieve ingreep. Hierbij worden een stent en een ballon via een klein sneetje ingebracht en samen gebruikt om de plaque-afzetting in een kransslagader weg te duwen en daarmee de hartaandoening te behandelen.
Soms kunt u na de behandeling een scherpe of zeurende pijn op de borst hebben. Deze verdwijnt meestal binnen 1-2 uur. Deze pijn kan ontstaan door krampen van de bloedvaten als reactie op de behandeling. Het is zelden het gevolg van een nieuwe vernauwing.
Dotteren en het plaatsen van een stent zijn minder-ingrijpende (minimaal-invasieve) ingrepen waarvoor u wellicht minder lang in het ziekenhuis hoeft te blijven.
Hoelang moet de stent blijven zitten? U moet er rekening mee houden dat u een stent voor de rest van uw leven heeft. Stents zijn zo ontwikkeld dat ze permanent in uw kransslagader blijven zitten om blijvende ondersteuning te bieden.
Ook kunt u een lange tijd last hebben van vermoeidheid. Dit kan soms wel enkele maanden duren, omdat het lichaam weer op conditie moet komen. Het kost tijd om het vertrouwen in uw lichaam weer terug te krijgen.
Opname. U komt de dag van de ingreep 's morgen naar het ziekenhuis. U moet nuchter zijn: u mag 4 uur voor de ingreep niet meer eten, drinken of roken.
De dag na de behandeling mag u weer douchen. Na 3 tot 4 dagen mag u weer in bad. U mag 3 dagen niet autorijden, steunen op uw pols, handen schudden, computeren of huishoudelijk werk doen. U moet nog een 3-4 dagen wachten met sporten en zwaar lichamelijk werk waarbij u uw pols gebruikt.
Stents kunnen ongemak en pijn teweegbrengen, gewoonlijk in de blaas- en nierstreek (lendenstreek), maar soms ook in andere Page 10 10 streken zoals de lies, de plasbuis en de geslachtsdelen. Het ongemak en de pijn kunnen beter worden opgemerkt na fysieke handelingen en tijdens en na het urineren.
Periode na de dotter of stent behandeling
Mogelijk heeft u gedurende een week na de behandeling nog een zeurend of trekkend gevoel bij het hart (anders dan de voor uw bekende pijn op de borst waarvoor u gedotterd bent). Dit kan nog een gevolg zijn van de ingreep en/of het plaatsen van de stent.
De gemiddelde kosten van een patiënt over een periode van 1 jaar zijn ruim 10 duizend euro tegen ruim 13 duizend voor een patiënt met de gewone stent.
Bij patiënten die na een hartinfarct een moderne stent krijgen, leidt een behandeling van drie maanden met bloedverdunners niet tot meer complicaties dan bij de huidige standaardbehandeling van twaalf maanden.
Na de stentplaatsing kunt u last hebben van pijn of drukgevoel van binnen. Dit wordt veroorzaakt doordat de stent uitzet en drukt op de omgeving. Wanneer u vóór de ingreep pijn heeft, kan die na het plaatsen van de stent soms wat toenemen. U kunt hiervoor paracetamol innemen.
Als u een vernauwing of verstopping in een kransslagader heeft, kan de cardioloog het bloedvat oprekken met een ballonnetje. Dit heet dotteren. Meestal plaatst de cardioloog een hol buisje van gaas om te voorkomen dat het bloedvat weer vernauwt. Dit heet een stent.
Wat u moet weten als u wilt vliegen met een stent
Als u na de hartoperatie geen complicaties hebt, kunt u na de vereiste wachttijd met een medische escort op een commerciële vlucht vliegen.
De stent kan verstopt raken. Je krijgt dan koorts en de eerdere klachten komen weer terug. Het is belangrijk dat je je klachten gelijk meldt bij de arts. Als de stent verstopt is moet hij snel vervangen worden.
Bij een hartinfarct kan het bloed niet meer naar een deel van het hart stromen. Dit komt door een vernauwing of verstopping in 1 of meer slagaders rond het hart. Dat deel van het hart krijgt dan geen zuurstof meer en raakt beschadigd. Een hartinfarct heet ook wel een hartaanval.
Na dotteren of plaatsen van een stent moet u dit medicijn minimaal 12 maanden gebruiken. Bij hartkramp of na hartinfarct: de behandeling duurt minstens 1 jaar. Door ticagrelor elke dag te gebruiken, verkleint u de kans op een hartinfarct of beroerte door trombose. U kunt last krijgen van kortademigheid.
Na het plaatsen van de stent in de slokdarm mag u meestal weer vrij snel drinken. De eerste dag na het plaatsen van de stent kunt u het beste vloeibaar of zacht eten. Als dat goed gaat, mag u daarna weer alles eten.
We raden u aan om de eerste maand na het hartinfarct rustig aan te doen en geen fysieke inspanning te leveren. Een maand na uw hartinfarct zal u gaan starten met de hartrevalidatie en kunt u ook zelf rustig uw activiteiten weer uitbreiden.
Na een dotterbehandeling aan het been, moet u een paar uren bedrust houden. Wij adviseren u daarom iets mee te nemen om de tijd prettig door te komen. Tijdens de behandeling bent u in uw liesslagader geprikt. Hierdoor kan soms een nabloeding ontstaan.
De sterfte- kans wordt kleiner, naarmate het hartinfarct langer geleden is doorgemaakt (60, 78, 79, 45, 70). De sterfte in het eerste jaar na een hartinfarct bedraagt 9-19% (80, 32, 60, 24, 81, 55, 74, 46, 47, 50, 3, 7, 72) daarna ongeveer 5% per jaar voor mannen, en onge- veer 7% per jaar voor vrouwen (33).
Samenvatting. Het aantal Nederlanders dat jaarlijks gedotterd wordt, ligt rond de 38.000; circa 90% van hen krijgt een stent geïmplanteerd. Ongeveer twee derde van de patiënten wordt gedotterd in verband met een acuut coronair syndroom; het percentage patiënten met stabiel coronair lijden dat gedotterd wordt, neemt af.
Krijg je door stress een hartinfarct? Je krijgt niet zomaar een hartinfarct als je eens wat stress hebt maar stress kan wel bijdragen aan hartproblemen. Stress hangt samen met slagaderverkalking en slagaderverkalking kan leiden tot een hartinfarct.