Omdat in warm water makkelijker allerlei stoffen oplossen, is het mogelijk dat er kalk, metalen en andere stoffen uit de leidingen en boiler in zijn opgelost. Dat is bij mijn weten de reden dat je warm water beter niet kan drinken (en dus ook beter niet kan gebruiken in de waterkoker).
In warm kraanwater kunnen schadelijke metalen opgelost zijn, zoals koper afkomstig van een koperen voorraadvat van een boiler of CV-ketel, en van koperen leidingen in de woning. Ook kunnen waterkranen aan warm water bijvoorbeeld nikkel, chroom en cadmium afgeven.
De ideale temperatuur waterkoker
De temperatuur van het water is dus een zaak van belang. Net na het koken heeft het water in de koker een temperatuur van zo'n 90 tot 95 graden Celsius. Voor zwarte thee en kruidenthee is dat prima, maar voor groene en witte thee is dat te heet.
Zodra het water afkoelt zouden de vluchtige gassen zich evenals de mineralen weer in het water vestigen. Als het water opnieuw gekookt wordt, zullen gevaarlijke componenten zich verzamelen in plaats van te ontsnappen uit het water. Hierdoor zou het water dan schadelijke stoffen bevatten…
Wat is goedkoper warm water uit de kraan of uit de waterkoker? Meest zuinige optie Het water kan alleen maar kokend uit de kraan komen als het continu op een temperatuur van 110 graden blijft. Dat kost energie, en dus geld. Een waterkoker is goedkoper, mits je niet meer water kookt dan je nodig hebt.
Als je op een energievriendelijke en goedkope manier warm water in je woning wenst op te wekken, heb je enkele mogelijkheden. Denk daarbij zeker aan hernieuwbare energiesystemen zoals de warmtepomp, zonnepanelen en zonneboilers. Toch steekt de warmtepomp hier kop en schouder boven alle andere uit.
Dus een Quooker bespaart water, maar een waterkoker verbruikt minder stroom. Staat de Quooker alle dagen van het jaar aan? Ondanks dat het reservoir goed geïsoleerd is, kost het water aan de kook houden 10 joule per seconde. Dit is te vergelijken met een lamp van 10 watt die het hele jaar brandt.
De smaak van het water beïnvloedt de smaak van de thee. Gebruik voor thee geen water dat al eens eerder gekookt heeft: daar zit minder zuurstof in en ook dat heeft invloed op de smaak. Verwarm je theekopje voor door er wat kokend water in te gieten en te laten staan tot wanneer je je kopje gaat vullen.
Stefan Kools, teamleider chemische waterkwaliteit en gezondheid bij wateronderzoeksinstituut KWR: 'Een paar keer water koken maakt amper verschil. Dan zitten stoffen als arseen en nitraat nog steeds ver onder de Nederlandse gezondheidswaarde. Ons water is echt veilig, ook als je het vaker kookt.
Schadelijke stoffen
Bij het steeds opnieuw koken van water in een waterkoker komen stoffen vrij die schadelijk zijn als u er teveel van binnenkrijgt. Dit zijn stoffen zoals nitraten en fluoride. “Wanneer je hetzelfde water 2 keer kookt, kan het zijn dat bepaalde concentraties worden versterkt.
Op onderzoek
De waterkoker is dus het efficiëntste apparaat, op de voet gevolgd door de inductie kookplaat.
Want of u het water in een waterkoker kookt of in een pan, het kookt altijd bij 100 graden. Het is eenvoudig te zien of het kookt of niet, want dat ontstaan er luchtbelletjes (belletjes met stoom). Dus als het borrelt is het gekookt.
Water op de nuchtere maag geeft je spijsvertering een boost. Dit heeft een positief effect op je stoelgang en kan constipatie voorkomen. Ook geeft het je stofwisseling een boost. Dit kan zelfs helpen met afvallen.
Een goede temperatuur voor drinkwater ligt tussen de 10 en 15 graden. Met deze temperatuur verlaat het water sneller de maag en wordt het sneller in je lichaam opgenomen. Dus zorg dat je water dus niet te koud drinkt.
Drink liever geen warm water rechtstreeks uit de kraan. Warm water stroomt in huis door metalen leidingen en apparaten zoals bijvoorbeeld de boiler. In warm water lossen metalen beter op dan in koud water. Waterleidingbedrijven garanderen de kwaliteit van koud kraanwater.
Water is hartstikke gezond. Er zitten geen calorieën in en het tast je tanden niet aan. In Nederland kun je het beste water uit de kraan drinken. Verder is er bronwater en mineraalwater te koop, met en zonder koolzuur.
Dit zijn de landen met het schoonste drinkwater ter wereld: Oostenrijk. Finland. Griekenland.
Gezondheid
Dit product valt in de schijf van vijf en draagt bij aan een gezonde dagelijkse voeding. Water drinken hoort ook bij een gezonde dagelijkse voeding. Nederlands kraanwater is zuiver en gezond en belast het milieu minder dan voorverpakt water zoals Bar-Le-Duc Natuurlijk Mineraalwater 1 L.
Als u water 3 minuten kookt, gaan alle bacteriën dood. Na het koken kunt u het water veilig drinken. Een kookadvies geldt meestal 3 tot 4 dagen. Soms krijgt u een kookadvies zonder dat uw drinkwater vervuild is.
Over het algemeen gebruik je kraanwater om thee te zetten. Het kraanwater in Nederland is prima drinkbaar, maar niet optimaal als je er thee van wilt maken. Misschien heb je een kraan waar het water al kokend uitkomt, of moet je het nog in de waterkoker aan de kook brengen.
Koffie en (liefst) thee - en dan wél de variant zonder suiker en melk graag - tellen ook mee in de dagelijkse hoeveelheid water. Soep, bouillon of yoghurt tellen trouwens ook mee als vocht.
Verspilling Quooker vs waterkoker
Als we kijken naar waterverspilling dan heeft een Quooker ongetwijfeld een streepje voor op een waterkoker. Met een waterkoker kook je namelijk vaak meer water dan dat je daadwerkelijk nodig hebt. Dit is met een Quooker niet het geval.
Waterkokers zijn de meest efficiënte manier om water te laten koken. Het kost dus meer energie om een halve liter water op het gasfornuis te verwarmen dan om diezelfde hoeveelheid in de waterkoker te verwarmen. En omdat je zelf het gas moet uitdraaien, staat het vuur vaker onnodig lang open.
Kosten na aanschaf
Onze reservoirs zijn allemaal voorzien van de gepatenteerde hoogvacuümisolatie, die het water op temperatuur houdt. Het stand-by verbruik is hierdoor maar 5 cent per dag, € 1,50 per maand en € 18,00 per jaar. Lees hier meer over het verbruik van een Quooker-systeem.