Rond gedroogde worsten zoals chorizo zit een zeer dun velletje. Dit velletje is meestal varkensdarm. Het kan perfect opgegeten worden, maar in bereidingen hebben de meeste mensen het velletje er toch liefst af.
Veruit de meest gebruikelijke manier om fuet te consumeren is koud en in plakjes (en wat ons betreft: flinterdunne plakjes).
Wit laagje
Dat is schimmel. Althans, meestal. Grote, commerciële producenten rollen de worsten gewoon even door wat meel om ze er authentiek en ambachtelijk uit te laten zien. Schimmel of meel, in beide gevallen is het gewoon eetbaar.
Droge worst is niet gegaard. We zouten, fermenteren en drogen de worst. Zo is die wel geconserveerd, maar technisch gesproken nog rauw.
De conserveringsmiddelen van droge worst
Droge worst is een bewerkt vleesproduct dat gemaakt is van gehakt vlees, zout, kruiden en andere conserveringsmiddelen. Deze conserveringsmiddelen helpen om de groei van bacteriën te remmen, wat bijdraagt aan de houdbaarheid van het product.
Vleeswaren. Of het nu gaat om droge worst, paté, (rauwe) ham, carpaccio, salami of chorizo, bij zoiets zoutigs, vets en hartigs is een rode wijn onmisbaar! Kies er voor een met frisse zuren, want door het zout zal de wijn wat milder smaken. Denk bijvoorbeeld aan een Pinot Noir.
Dat wordt veroorzaakt door een schimmel die tijdens het productieproces aan de worst wordt toegevoegd. Het produceren van droge worst zonder schimmel gaat sneller en is dus goedkoper. Maar voor een ambachtelijke uitstraling voegen sommige producenten een wit neplaagje toe aan hun droge worst.
Hoe krijg je droge worst zacht? Doe de worsten in de pan en vul de pan met ruim water. Zet de pan op het vuur en breng het water aan de kook.
En dat is ja, je kunt het velletje eten. Maar met een belangrijke kanttekening: je wordt er niet ziek van, maar het blijft een kwestie van smaak. Zo haalt menig worstenmaker (ook van den Hooven!) wel eens een velletje van de gedroogde worst wanneer het simpelweg te veel negatieve invloed heeft op de smaak van de worst.
Gezondheid
In een gezonde dagelijkse voeding passen vleesproducten als eiwitbron. Er zijn gezondere opties dan Fuet worst. Fuet worst kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Het korte antwoord is ja. Als in: je wordt er niet ziek van, hebt er geen last van. "Maar of het ook lekker is, is een tweede", zegt Van den Hooven. Het is eigenlijk een beetje een kwestie van smaak, maar laat je niets gelegen liggen aan de wijsneus die zegt dat je het velletje gewoon kan eten.
Droge worst is gemaakt van biologische varkens.
15% vet, 85% vlees
Een goede worst bevat vet, anders wordt ze droog en kruimelig. Buikspek is een prima optie omdat het veel vet bevat. Goed vlees is de basis van een goede droge worst. Het maakt niet zoveel uit welk type vlees je kiest, maar zorg dat het van goede kwaliteit is.
In de koelkast kan je aangesneden droge worst ongeveer een week bewaren.
Leg hem bijvoorbeeld op het aanrecht, in de kelder, of hang hem aan 2 spijkers. De worst droogt dan goed en raakt het vocht kwijt, zodat hij niet wit uitslaat. Wel wordt de worst droger en pittiger van smaak. Ook kunt u de worst invriezen of laten vacumeren.
Bij de bereiding van droge worst en salami wordt ongeveer 2,5 – 3,0 % zout toege- voegd. Zout, als natriumchloride (NaCl) heeft dan ook verschillende belangrijke functies in deze gedroogde charcuteriepro- ducten.
Tip 5: Droge worst invriezen
Of misschien wil je chorizo of fuet bewaren voor een borrelavondje tijdens een feestelijke gelegenheid. Je kunt in dit geval de droge worst het beste invriezen.
Fout 4: Je braadt de worsten in een droge pan
Zit je straks namelijk met een uitgedroogd, korrelig worstje. Doe dus wel iets van olie of boter in de pan, of zelfs een heel klein beetje water. Zo hou je al dat kostbare vocht en vet binnen.
Wij adviseren altijd om hele gedroogde worsten buiten de koelkast te bewaren op een droge en donkere plek.
Het koken van droge worst is heel eenvoudig en duurt maar een kwartier. Het enige wat je nodig hebt is een grote pan en water. Breng de worsten aan de kook en zet de timer op een kwartier. Haal na een kwartier de droge worsten uit de pan en laat ze afkoelen.
Een medium rode wijn past goed in de Italiaanse en Spaanse keuken. Gerechten met vlees zoals varken, eend, lam, gedroogde ham en worst smaken goed met een medium rode wijn.
Ook worst is vaak een belangrijk onderdeel van de borrelplank. Net als met kaas, kun je hier eindeloos mee variëren. Combineer bijvoorbeeld droge worsten zoals fuet met vettere worsten zoals grillworst. Wissel zachte worsten af met harde worsten.