Rust nemen dus en niet trainen! Ook nadat je je weer beter voelt, heeft je lichaam een aantal dagen rust nodig om te herstellen. De basisregel die je het beste kunt hanteren luidt dat je na koorts tussen de 1-3 dagen rust moet houden, hetzij hele rustige training uitvoeren alvorens je weer intensiever gaat trainen.
Op de derde dag van de klachten van griep bent u het meest besmettelijk. Daarna wordt u snel minder besmettelijk. Meestal kunt u andere mensen niet meer besmetten 5 tot 9 dagen nadat u ziek bent geworden. Jonge kinderen kunnen langer mensen besmetten: tot 14 dagen nadat ze zijn ziek geworden.
Volledig herstel duurt 1 tot 3 weken. Meestal is griep onschuldig en de meeste mensen genezen zonder medicijnen. Sommige mensen hebben een grotere kans om ernstig ziek te worden van het griepvirus. Ze kunnen erg benauwd worden of een longontsteking krijgen.
Bij een griep mag je niet sporten. Je immuunsysteem is verzwakt en je lichaam heeft alle energie nodig om beter te worden. Als je toch gaat rennen, moet je lichaam de energie verdelen tussen de training en herstel van je ziekte. Grote kans dat je je na de training nog zieker voelt en dat het herstel meer tijd kost.
Als je ziek bent dan ben je ziek. Als je te vroeg weer aan het werk gaat, dan kan het zo zijn dat het virus weer terugkomt en dat je anderen besmet met het virus. Voor jezelf en voor je collega's is het daarom verstandig om gewoon lekker thuis in bed of op de bank uit te zieken.
Zorg voor frisse lucht
Je hebt zuurstof nodig om beter te kunnen worden. Dus zet een paar keer per dag een raampje open. Ventileren is superbelangrijk. Doe dit niet als je met rillingen onder de deken ligt.
Sommige mensen voelen zich weken na de griep nog moe en minder fit.
Belang van slaap bij ziekte
Bij een verminderde immuniteit en griep raden de dokters aan om in bed te blijven en extra te rusten. Met een warm deken op de bank rustig een boek lezen, mag ons zeker geen schuldgevoel geven. Door te rusten en zeker door extra te slapen, kan het lichaam het best genezen.
Ook nadat je je weer beter voelt, heeft je lichaam een aantal dagen rust nodig om te herstellen. De basisregel die je het beste kunt hanteren luidt dat je bij koorts het dubbele aantal dagen dat de koorts heeft geduurd niet moet lopen. Had je vier dagen koorts, dan mag je pas na acht dagen weer beginnen met trainen.
Door de warmte gaat u zweten waardoor het virus of de bacterie uit uw lichaam verdwijnt. Uw lichaamstemperatuur zal nooit oplopen tot 42 graden of hoger. Uw lichaam zorgt er door het zweten namelijk ook voor dat het de warmte kwijt kan. Ondanks dat koorts voor vervelende klachten zorgt, is het wel zeer nuttig.
Het kabinet adviseert namelijk om bij klachten die passen bij luchtweginfecties, zoals hoesten, niezen, keelpijn en een loop-of snotneus ziek thuis te blijven, thuis te werken (in overleg met de werkgever) en om fysiek contact te mijden.
De incubatietijd van griep is 1 tot 2 dagen. Mensen met griep zijn besmettelijk op de dag vóórdat de ziekteverschijnselen beginnen tot en met 5 dagen daarna. Bij kinderen kan dit langer zijn.
Eet gezond met voldoende eiwitten op het menu
Groente en fruit, maar ook brood, rijst en pasta. Daarin zitten precies de vitamines, mineralen en energie die je nodig hebt om aan te sterken. Spierafbraak gaat erg snel als je een tijdje ziek bent geweest, en veel hebt gelegen. Eiwitten zijn dan extra belangrijk.
's Nachts heb je weinig tot geen afleiding als bijvoorbeeld het kijken van je favoriete Netflix-serie; Liggen kan ervoor zorgen dat het slijm zich ophoopt in de achterkant van onze keel; 's Nachts drink je minder en kan snot kleveriger worden en je neus en luchtwegen verstoppen.
Hoeveel val je af van griep? Als je ziek bent verandert de stofwisseling in je lichaam, waardoor niet alleen het vet, maar ook een deel van je spieren en organen verbruikt worden. Als je ziek bent en je dan een kilo gewicht verliest, verlies je een halve kilo vet en een halve kilo spiermassa en orgaanmassa.
Het nut van je ziek voelen
De reactie van je lichaam bevordert herstel en voorkomt besmetting van anderen. De verhoogde gevoeligheid voor pijn, vermoeidheid en lusteloosheid zorgen ervoor dat je rust neemt. Door energie te besparen, kan je lichaam zich volledig richten op het bestrijden van de infectie.
Als u ziek bent, worden de paden onderbroken en kan het het circadiane ritme verstoren. Als gezonde volwassene zou u elke nacht 7 tot 8 uur moeten slapen om u uitgerust te voelen en de ziekte beter te bestrijden.
Uit onderzoek blijkt dat mensen met het influenzavirus veel langer klachten houden dan mensen die door een ander luchtwegvirus zijn getroffen”, aldus dokter Ted als wij hem vragen waardoor dit komt.
Minder honger is niet gek
Als je ziek bent focust je lichaam zich op maar één ding: het bestrijden van de bacterie of het virus. Dit gebeurt door stoffen in het brein die het immuunsysteem activeren. Deze stoffen zorgen er ook voor dat je weinig honger hebt; de spijsvetering krijgt simpelweg minder aandacht.
Stand van zaken griep en andere acute luchtweginfecties
Er komt weinig griep voor in Nederland. De afgelopen weken is het aantal mensen dat met griepachtige klachten de huisarts bezocht gestagneerd op een laag niveau. Hiernaast is de afgelopen weken ook het aantal monsters met het griepvirus laag.
Mag ik koud douchen als ik verkouden ben of griep heb. Liefst niet. Je lichaam heeft alle energie nodig om tegen het virus te vechten. Best kan je koud douchen uitstellen totdat je volledig hersteld en terug op krachten bent.
Door hoesten en niezen komen kleine druppeltjes met het virus in de lucht. Mensen kunnen deze druppeltjes inademen en besmet raken. Mensen kunnen ook via de handen en voorwerpen het virus binnen krijgen. Griep is besmettelijk vanaf 1 dag vóór het begin van de klachten tot 5-7 dagen ná het begin van de klachten.
Daarnaast is het belangrijk om genoeg eiwitten te eten als je ziek bent. Eiwitrijke producten zorgen namelijk voor voldoende energie en helpen bij het herstellen van spieren en weefsels. Probeer dus genoeg eiwitrijke voedingsmiddelen zoals kip, vis, eieren, bonen of tofu binnen te krijgen. Heb je meer zin in zoet?